Toneelproductie, jongeren

Heb je al twee jaar of langer toneelles bij Scholen in de Kunst, dan kun je je inschrijven voor onze cursus toneelproductie (12+). Hier werk je met je medespelers aan een voorstelling van ongeveer een uur.

Als je ergens anders al spelervaring hebt opgedaan en je wil hier graag aan mee doen, neem dan contact op met de klantenservice.

De cursus begint met lessen in spel, tekstbehandeling, stem en andere theatervaardigheden. De docent kiest, in overleg met de groep, een basistekst voor de productie. De tekst wordt in het repetitieproces aangepast op jouw niveau en de samenstelling van de groep.

Bij de Theaterschool van Scholen in de Kunst vinden we het belangrijk dat spelers hun eigen ideeën kunnen uitproberen en dat jij jouw rol mee vormgeeft. Daarbij is de docent de regisseur en leer je ook hoe je speelt op basis van regieaanwijzingen. Bij het samen maken van de voorstelling hoort ook dat je meedenkt over het decor, de kostuums en alle andere onderdelen van theater. Samen maken en veel spelplezier zijn de twee belangrijkste uitgangspunten.

De voorstelling wordt gespeeld in één van de theaters van het theaterfestival. Daar kunnen je ouders, grootouders, bonusouders en vrienden komen kijken en genieten van jullie zelf gemaakte voorstelling.

Voor jongeren is er ook de Theaterwerkplaats op vrijdagavond, dus mocht je na deze cursus de spotlights nog niet moe zijn en iets zoeken voor 15+ dan is er voldoende ruimte om door te groeien.

Mogelijkheden

  • Type Groepsles
  • Leeftijd 12-14
  • Docent Maris de Jong
  • Locaties

    Eemhuis

    Maandag Avond

  • Prijs

    Jongeren € 458,00 (35 lessen)

  • Bekijk alle mogelijkheden

Onze docenten

Maris de Jong

Meer info

Maris de Jong

‘Tof om je fantasie even helemaal te laten gaan’

Hoe zou jij jezelf als docent beschrijven?

“Ik straal vooral enthousiasme uit en heb veel energie. Dat is niet moeilijk hoor, ik vind dit gewoon een heerlijk vak. Als theatermaker en regisseur ben ik met name bezig met het maakproces en het eindresultaat, het fijne aan lesgeven is dat ik juist meer in het moment kan zijn. Tijdens de lessen ben je namelijk niet altijd met een voorstelling bezig. Zo’n lesuur is veel vrijer. Kinderen en jongeren kunnen ergens helemaal in duiken en hun fantasie en creativiteit alle ruimte geven. Dat begeleiden is fantastisch.”

Wat geeft jou zelf energie?

“Als er tijdens de les iets verrassends gebeurt of als de cursisten aan het improviseren raken. Dat vind ik het leukste. Natuurlijk heb ik een lesopzet, maar ik gooi dat gerust aan de kant als er iets moois ontstaat tijdens de les. Zo waren we pas bezig met een eindvoorstelling over de wereld onder water en toen nam een jongen uit de jongste theatergroep dertien knuffelzeeschildpadden mee naar de les. Dat is natuurlijk geweldig om mee te werken. Het werd een sprankelende les voor alle kinderen.”

Wat voor soort stijlen en technieken zet jij in?

“Omdat ik zelf nog geregeld theater maak en ervaring heb met diverse leeftijdsgroepen kan ik putten uit een volle gereedschapskist aan technieken, spelvormen en stijlen. Dat geeft ook veel variatie in de les. Ik wil ze daarbij uitdagen met nieuwe vormen, dus bied ik de ene keer muziektheater en de andere keer bewegingstheater aan. Ik ben altijd positief en geef ze opbouwende kritiek. Niets moet: alles is mogelijk. Dat werkt het beste.”

Je geeft verschillende groepen les, heb je ook een voorkeur?

“Ik geniet juist van de verschillende leeftijdsgroepen. Het fijne van de jongste doelgroep (6 tot 8 jaar) is dat ze nog geen gêne kennen en zich vrij voelen in hun spel. Terwijl de jongeren (14+) juist meer zelf maken en scènes bedenken. Ik kijk altijd aan het begin van de cursus hoe we vlot met elkaar een groep kunnen vormen. Vanuit die veilige setting voelen ze de vrijheid om echt iets van zichzelf aan elkaar en later aan het publiek te laten zien. Dat geeft mij veel energie.”

Weet je dit al over Maris?

Maris komt uit Friesland en praat geregeld met kinderen over hun Friese grootouders. En ze is dol op kamerplanten, haar woonkamer staat er vol mee.

Achtergrond

Maris de Jong volgde de opleiding tot Docent Theater bij ArteZ in Zwolle. Ze geeft les aan diverse doelgroepen en op verschillende plekken in het land. Zo is ze ook docent aan de mavo voor theater van het Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Ze maakt en regisseert ook zelf voorstellingen: veelal zijn dat losse projecten met jongeren, zo was ze enige jaren regisseur bij het Groninger Studenten Toneel. Bij Scholen in de Kunst verzorgt ze de theaterlessen voor kinderen en jongeren. 

Toon meer docenten