Log in

Maak hier je keuze

Improvisatietheater voor beginners Improvisatietheater voor gevorderden

Improvisatietheater

Lijkt het jou interessant, maar heb je nog nooit iets gedaan met improvisatietheater? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de video van De Vloer Op of De Lama’s en ontdek het plezier van improvisatietheater! Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen. Twijfel je of het iets voor je is? Doe dan een gratis proefles. Dat kan o.a. tijdens de Proefweek aan het begin van het seizoen.

Improvisatietheater voor beginners

Je kunt als volwassene starten met een cursus Theatermix, waarbij je kennismaakt met vijf verschillende theatervormen: bewegingstheater, improvisatie, spelen in het hier en nu, theatersport en teksttoneel. Een uitgekiende kans om te ontdekken wat jou het meeste aanspreekt. Als je al weet wat je wilt, kun je natuurlijk direct starten in een specifieke theaterdiscipline. Bij iedere cursus werk je aan speltechniek en spelvaardigheden om alleen en samen met de groep een scène of een verhaal vorm te geven.

Improvisatietheater voor gevorderden

Gevorderde spelers zijn bij ons aan het juiste adres voor theaterles in Amersfoort. Want hoe kort of lang je ook aan improvisatietheater doet, er is altijd een lesgroep die bij jouw niveau en voorkeur past. Onze docenten zijn zelf ook professionele spelers en theatermakers en kunnen je nieuwe speltechnieken aanleren. Gevorderde cursisten gaan aan de slag met o.a. het inzetten van vernieuwende spelmogelijkheden en verdiepend spelen op de vloer. Er is veel ruimte voor het leren en ontwikkelen van verschillende spelkwaliteiten.


Onze docenten

Karen Savert

Meer info

Karen Savert

Jorn Laponder

Meer info

Jorn Laponder

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over theaterles bij ons

Theaterfestival Scholen in de Kunst Theaterkamp Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Improvisatie voor gevorderden!

bekijk een aflevering van De Vloer op

Lachen met de Lama's

kijk een filmpje

De Familie Flöz uit Berlijn

kijk wat zij met maskers doen!

Veelgestelde vragen

Theater is een verzamelnaam voor de kunstvormen die (live) voorstellingen voor publiek maken. Er zijn vele theatervormen. Denk b.v. aan toneel, bewegingstheater, cabaret, klucht, komedie, locatietheater, musical, muziektheater en straattheater. De rollen en tekst van de acteurs zijn van tevoren bekend en er wordt gewerkt met een vast script. Vaak oefenen en spelen acteurs hun rol gedurende lange tijd.
Improvisatietheater is theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Met een paar (aangereikte) gegevens, b.v. de locatie en het soort personage, moeten ze de rest tijdens het spel verzinnen.

Ja, binnen de improvisatietheater kun je in Nederland grofweg drie vormen onderscheiden:
Korte vormen (zoals Theatersport en De Lama’s): een soort light entertainment, met een belangrijke rol voor bizarre sketches en absurdisme. Lange vormen, gericht op avondvullende shows, vaak met doorlopende verhaallijnen met een plot, drama en spanningsboog. En tot slot: De Vloer Op (vernoemd naar het televisieprogramma). Bij deze vorm krijgen ervaren, vaak bekende acteurs een situatie voorgeschoteld, die ze uit moeten spelen in maximaal vijftien minuten. Nadruk bij deze vorm ligt op de acteurskwaliteiten.

Ja, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theaterworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

 

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding.
Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis