Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Improvisatietheater voor beginners Improvisatietheater voor gevorderden

Improvisatietheater

Lijkt het jou interessant, maar heb je nog nooit iets gedaan met improvisatietheater? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de video van De Vloer Op of De Lama’s en ontdek het plezier van improvisatietheater! Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen. Twijfel je of het iets voor je is? Doe dan een gratis proefles. Dat kan o.a. tijdens de Proefweek aan het begin van het seizoen.

Improvisatietheater voor beginners

Je kunt als volwassene starten met een cursus Theatermix, waarbij je kennismaakt met vijf verschillende theatervormen: bewegingstheater, improvisatie, spelen in het hier en nu, theatersport en teksttoneel. Een uitgekiende kans om te ontdekken wat jou het meeste aanspreekt. Als je al weet wat je wilt, kun je natuurlijk direct starten in een specifieke theaterdiscipline. Bij iedere cursus werk je aan speltechniek en spelvaardigheden om alleen en samen met de groep een scène of een verhaal vorm te geven.

Improvisatietheater voor gevorderden

Gevorderde spelers zijn bij ons aan het juiste adres voor theaterles in Amersfoort. Want hoe kort of lang je ook aan improvisatietheater doet, er is altijd een lesgroep die bij jouw niveau en voorkeur past. Onze docenten zijn zelf ook professionele spelers en theatermakers en kunnen je nieuwe speltechnieken aanleren. Gevorderde cursisten gaan aan de slag met o.a. het inzetten van vernieuwende spelmogelijkheden en verdiepend spelen op de vloer. Er is veel ruimte voor het leren en ontwikkelen van verschillende spelkwaliteiten.


Onze docenten

Karen Savert

Meer info

Karen Savert

'Mijn lessen zijn één grote theatrale speeltuin'

Wat valt op aan jou als docent?

“Ik kom meestal met een bak aan positieve energie de les binnen. Die uitstraling vind ik belangrijk, omdat het gelijk de toon zet voor de les. Ik hou van nieuwe dingen ontdekken in de les, maar ik vind vakdidactiek ook belangrijk. Ik ben zelf heel transparant. Ik heb altijd een open houding maar de cursisten, zodat ze makkelijk kunnen vertellen wat hen bezighoudt en wat ze belangrijk vinden. Buiten mijn lessen sta ik ook altijd open voor van alles en iedereen. Door die blik hoop ik dat ze alles aan me durven vragen.”

Jij geeft kinder- en jongerentheater en improvisatieles. Hoe zorg je ervoor dat mensen dat durven?

“Met elke groep is het altijd weer even zoeken wat ze fijn vinden. Soms heb ik een groep die alles durft, maar ik maak ook mee dat er cursisten tussen zitten die meer verlegen zijn. Dan is het de kunst om goed aan te sluiten, te luisteren wat ze willen en nodig hebben. Ik pas mijn lessen echt aan de groep aan, ik maak ruimte voor hun eigen ideeën. Af en toe is het net één grote theatrale speeltuin waarin we met elkaar aan de slag gaan.”

Kun je iets vertellen over de achtergrond van de lessen?

“Het mooie aan mijn vak is dat er in de lessen heel veel speelplezier zit en natuurlijk fantasie en creatiekracht. Daarnaast zorg ik ervoor dat op de achtergrond hun leerdoelen aanwezig zijn: zoals samenspel, reflecteren, een scène leren opbouwen en positieve feedback geven aan elkaar. Zodra ik merk dat ze alle technieken onder de knie hebben, dan werken we toe naar een voorstelling. Ik moedig ze aan allerlei ideeën aan te dragen, die ik vervolgens ga theatraliseren. Het is fijn als ze voelen dat het stuk echt van hun is, maar tegelijk moet het ook een kop en een staart hebben.”

Welke dynamiek ontstaat er bij het werken aan een eindvoorstelling?

“Dat is zo leuk. Als we aan een voorstelling werken, brengt dat weer een heel andere sfeer met zich mee. De cursisten ervaren pieken en dalen. Ze moeten dan durven, het echt doen. Het is erg fijn om naar een voorstelling toe te werken, want het geeft focus. Je ademt even met elkaar een aantal weken dezelfde energie in. En dan bij de echte dag: de totale ontlading. Geweldig. Dat blijft een magisch moment, voor de spelers, het publiek en voor mij als docent.”

Wist je dit al over Karen?

Tijdens een van haar reizen ging ze eens op de foto met een heel beroemde Spaanse acteur, maar ze wist op dat moment helemaal niet wie dat was. Ze heeft nog steeds zijn handtekening.

Achtergrond

Karen Savert volgde de opleiding tot docent Theater bij Artez in Zwolle. Daarna ging ze aan de slag als freelance docent en werkte bij verschillende culturele instellingen. Ze is productieleider en acteur bij Theater AanZ, een sociaal-artistieke theatergroep die belangrijke maatschappelijk thema’s naar theatrale verhalen vertaalt. Zo speelt ze in een voorstelling over homoseksualiteit die getoond wordt op christelijke middelbare scholen om dit onderwerp bespreekbaar te maken. Bij Scholen in de Kunst geeft ze kinder- en jongerentheater en improvisatielessen.

Jorn Laponder

Meer info

Jorn Laponder

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over theaterles bij ons

Theaterfestival Scholen in de Kunst Theaterkamp Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Improvisatie voor gevorderden!

bekijk een aflevering van De Vloer op

Lachen met de Lama's

kijk een filmpje

De Familie Flöz uit Berlijn

kijk wat zij met maskers doen!

Veelgestelde vragen

Theater is een verzamelnaam voor de kunstvormen die (live) voorstellingen voor publiek maken. Er zijn vele theatervormen. Denk b.v. aan toneel, bewegingstheater, cabaret, klucht, komedie, locatietheater, musical, muziektheater en straattheater. De rollen en tekst van de acteurs zijn van tevoren bekend en er wordt gewerkt met een vast script. Vaak oefenen en spelen acteurs hun rol gedurende lange tijd.
Improvisatietheater is theater waarbij de spelers het verhaal, de personages en de dialogen ter plekke verzinnen. Met een paar (aangereikte) gegevens, b.v. de locatie en het soort personage, moeten ze de rest tijdens het spel verzinnen.

Ja, binnen de improvisatietheater kun je in Nederland grofweg drie vormen onderscheiden:
Korte vormen (zoals Theatersport en De Lama’s): een soort light entertainment, met een belangrijke rol voor bizarre sketches en absurdisme. Lange vormen, gericht op avondvullende shows, vaak met doorlopende verhaallijnen met een plot, drama en spanningsboog. En tot slot: De Vloer Op (vernoemd naar het televisieprogramma). Bij deze vorm krijgen ervaren, vaak bekende acteurs een situatie voorgeschoteld, die ze uit moeten spelen in maximaal vijftien minuten. Nadruk bij deze vorm ligt op de acteurskwaliteiten.

Ja, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theaterworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

 

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding.
Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis