Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Improvisatietheater gevorderden, 21+ Improvisatietheater beginners, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Jorn Laponder

Locaties

Eemhuis
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 540,00 (30 lessen)

De startdata en lestijden zie je als je je inschrijft. Daar kies je de cursus die het beste bij jou past.

Improviseren voor gevorderden

Improvisatietheater voor wie al ervaring met improviseren of spelen hebben. Hier staat spelen vanuit beweging en uitdaging centraal.

Er wordt verder gewerkt met elementen en vormen van: Theater uit het niets, bewegingstheater, theatersport, naturel spel, Spelen in het hier en nu, De vloer op en elementen uit de gevorderde toneeltechnieken waar het accent ligt op de verdieping van het verhaal, op realistisch en geloofwaardig spel waarin je je spelvaardigheden optimaal moet gaan inzetten . Persoonlijke feedback en coaching van de docenten geven je meer inzicht in je spel.

Onze docenten

Jorn Laponder

Meer info

Jorn Laponder

'In deze les moet je niet veel nadenken en vooral durven'

Je bent acteur en docent. Wat vind je het leukste?

“Ik heb nooit de ambitie gehad om alleen acteur te zijn. Juist de combinatie met het docentschap vind ik aantrekkelijk. Als docent vind ik spontaniteit, improvisatie en samenspel erg belangrijk. Dat zet ik ook in als ik zelf improvisatie- en maskertheater doe: een bijzondere vorm van entertainment waarbij je lekker gek kunt doen en ervoor zorgt dat het publiek een plezierige avond heeft en even het verstand op nul zet. Dat past goed bij me.”

Wat vind je boeiend aan lesgeven?

“Ik vind de overdracht heel tof. Het coach zijn, het begeleiden van een groep vind ik fijn om te doen. Ik wil ook graag van alles te weten komen van de cursisten. Ik vind het belangrijk dat er echt een groep ontstaat, zodat vanuit veiligheid iets moois kan opbloeien. Want juist bij improvisatie heb je last van alles wat je zelf vindt, van al die veroordelende stemmetjes. Ik vind het prettig om ervoor te zorgen dat er ruimte ontstaat, zodat je echt jezelf kunt laten zien. Of dat er ineens iets heel grappigs op het toneel ontstaat.”

Wat valt op aan jouw lessen?

“Ik hou van een lekker tempo in de les, veel scènes, veel positieve energie stimuleren en niet te veel nadenken. Gewoon durven en doen! Het mooie is dat je samenspel creëert door ruimte in te nemen of juist te geven aan je medespeler. Dat onderzoeken en daarin keuzes maken, faciliteer ik graag. In mijn lessen hoeft niets perfect te gaan en houden we ons niet aan vaste regels. Hier ligt de uitdaging bij het jezelf oprekken, dingen uitproberen en jezelf en de groep verrassen.”

Werk je bij deze lessen ook toe naar een voorstelling?

“Zelf vind ik het altijd fijn om de cursus te eindigen met een open les. Cursisten vinden het altijd bijzonder spannend om buiten hun veilige haven te spelen. Maar daar daag ik ze wel in uit. Zo’n open les zorgt er namelijk voor dat je weer een ander aspect van het theaterspel leert: het echte performen, omgaan met zenuwen en jezelf laten zien. Dat is ook een leercurve. En eerlijk is eerlijk: meestal vinden ze het achteraf hartstikke leuk.”

Wist je dit al over Jorn?

Als Jorn geen lesgeeft, pakt hij graag zijn rugzak in en reist dan het liefste naar Azië of Zuid-Amerika.

Achtergrond

Jorn Laponder is acteur, theatermaker en theaterdocent. Hij volgde de opleiding theater bij de HKU in Utrecht. De plek waar hij inmiddels ook zelf lesgeeft en tutor is van jaar 1 en 2 binnen de opleiding Docent Theater op de faculteit theater. Hij geeft les op diverse (jeugd)theaterscholen. In zijn werk als acteur is hij vooral te zien in maskertheaterstukken en improvisatie. Zo speelt hij met gezelschap RavArt de voorstelling Tom, Tom & Tom, waarmee ze op internationale theaterfestivals spelen. Bij Scholen in de Kunst geeft hij lessen improvisatietheater.

Toon meer docenten