Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Zangles in Amersfoort

Wil je graag zangles en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Waar plezier voorop staat? Je bent van harte welkom bij één van onze zangleraren. Je kunt leren zingen in Amersfoort, Leusden of Soest. Je kunt altijd kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen.

Waarom zou je voor zangles kiezen?
✔️ van zingen word je blij
✔️ samen zingen is een sociale activiteit en bovendien erg gezellig
✔️ zingen kan je helpen bij b.v. faalangst
✔️ zingen kan altijd en overal
✔️ zingen kun je alleen doen (solozang) of met anderen (koorzang)
✔️ je stem heb je altijd bij je; je hoeft geen duur instrument aan te schaffen
✔️ je eigen stem is uniek, niemand klinkt hetzelfde; tijdens de les ontdek je je mogelijkheden
✔️ je kunt bekende muziek zingen, maar ook eigen teksten schrijven en zingen

Laat je inspireren!

bekijk een zangles pop

docent Marjan Tolboom, leerling rebecca

Kies je een koor?

lekker samen zingen

Kinderkoor Bubbels

Gratis voor alle kinderen die bij ons een cursus of muziekles volgen!

alles wat je moet weten over muziekles bij ons

Wat kost muziekles? Kan ik een instrument huren? Heb je een laag inkomen?

De Zanglessen bij onze Muziekschool

Iedereen die op zoek is naar zangles in Amersfoort is van harte welkom bij één van onze zangdocenten. Kinderen, volwassenen, aarzelende beginners en gevorderde zangers & zangeressen: iedereen kan leren zingen of zich verder ontwikkelen.

Je kunt kiezen voor individuele zangles of voor zangles in een kleine groep, de cursus 'Zin in zingen'. Wat je ook kiest, in beide gevallen komend verschillende zangtechnieken aan bod en wordt uitgebreid stilgestaan bij de ademhaling. Want je ademhaling is een belangrijk hulpmiddel bij het zingen.

Wil je eerst eens kijken of zangles bij je past, doe dan een gratis proefles.

Zingen in een koor

Zing je liever samen met anderen? Dan kun je kiezen uit de verschillende koren bij onze Muziekschool. Overigens is de zangcursus 'Zin in zingen' een uitstekende opstap naar zingen in een koor. Je leert daar samen meerstemmig zingen, terwijl je ook de basiszangtechnieken oefent. 

Wat is zingen eigenlijk?

Bij zingen gebruik je je stem op muzikale wijze. Dat kan door woorden of klanken op verschillende manieren uit te spreken. Vaak volgens een bepaalde melodie. Zingen kun je alleen doen (solozang) of met anderen in een groep (koorzang) of band (popzang). Vaak worden zangers ondersteund door andere instrumenten. Of ze begeleiden zichzelf, bijvoorbeeld met een piano of gitaar. Zoals singer-songwriters.  Een zanger kan ook ondersteuning krijgen van een band, ensemble of orkest. Als er zonder instrumentale begeleiding wordt gezonden, heet dat a capella. 

Klassieke zang of popzang

In de muziek wordt grofweg onderscheid gemaakt tussen klassieke zang en popzang (of lichte muziek). Bij popzang ligt de nadruk op het zingen van popnummers. Dat kan zowel solo als in groepsverband. Bij klassieke zang (b.v. opera en operette) is er veel aandacht voor stembereik. De stem wordt dan ook op een andere manier gebruikt en getraind. Zowel klassieke als popzang zijn studierichtingen op het conservatorium. Bij Scholen in de Kunst kun je terecht bij zangles pop, zangles klassiek of één van de vele koren. 

Zangstemmen worden in vier hoofdcategorieën ingedeeld:

  • bas
  • tenor
  • alt
  • sopraan

Welke zang je ook kiest, er is altijd veel aandacht voor een goede manier van staan,  stemgebruik en een lage ademhalingstechniek (bekken en middenrif). Maar ook de uitspraak en emotie spelen een belangrijke rol.

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen zangles klassiek en zangles pop?

Het verschil zit ‘m vooral in het genre: bij zangles klassiek ga je vooral aan de slag met het klassieke repertoire (opera, operette, aria's, madrigalen, etc.) en bij zangles pop met het lichte repertoire, zoals pop, jazz en Latin. Wat je ook kiest, voor beide lessen geldt: er wordt veel aandacht besteed aan stemgebruik, houding en ademhalingstechniek.

Moet ik zangervaring hebben?

Dat is niet nodig! Zingen kun je leren, net zoals het bespelen van een muziekinstrument. Het helpt als je muzikale aanleg hebt, maar dat is niet noodzakelijk. Vals zingen betekent niet dat iemand niet kan zingen, maar (nog) niet de juiste techniek beheerst. Door je stembanden op de juiste manier te trainen kun je goed leren zingen.

Ik kan geen noten lezen, is dat erg?

Nee, dat is niet erg. Je kunt altijd op zangles zonder dat je noten kunt lezen. Als je het leuk vindt, kun je tijdens je lesperiode bij Scholen in de Kunst noten leren lezen. Overleg dat met je docent hoe je dat kunt aanpakken. Het is namelijk wel handig om van bladmuziek te kunnen zingen.

Welke zangles past het beste bij mij?
Er wordt samen met jou besproken welke zangles en lesvorm het beste bij je past en wat je wilt bereiken. Naast individuele les is het namelijk ook mogelijk om in een kleine groep te leren zingen. Zo hebben we voor getalenteerde jongeren de School voor Talent en voor beginnende volwassenen een korte groepscursus, waarbij de nadruk ligt op samen zingen, naar elkaar luisteren en zorgen voor een mooie klank samen.

 

Hoe lang duurt het voordat ik goed kan zingen?
Vaak wordt een goede zanger gezien als iemand met een aangeboren talent, maar niets is minder waar. Door het aanleren van de juiste techniek, houding en stemgebruik en door enorm veel te oefenen, kun je goed leren zingen.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus