Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie-mentoraat vergevorderden, 21+ Fotografie beginners, 21+ Fotografie gevorderden, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Anton Havelaar

Locaties

Eemhuis
Zaterdag
Ochtend

Prijs

Volwassen
€ 295,00 (8 lessen)

De startdata en lestijden zie je als je je inschrijft. Daar kies je de cursus die het beste bij jou past.

Fotografie-mentoraat vergevorderden, 21+

Wil je graag met je fotografiehobby bezig blijven maar heb je onvoldoende tijd om elke week een les te volgen en tussentijds aan opdrachten te werken? Dan is het mentoraat op de zaterdagochtend misschien iets voor jou. Op de bijeenkomsten, die eens per maand plaatsvinden, krijg je feedback op je werk en leer je van je medecursisten. Op die manier heb je ruim de tijd om werk te maken tussen de lessen in.

Het doel is niet om professionele fotografen op te leiden, maar we bieden je de kans om serieus met fotografie bezig te zijn en je vaardigheden, zowel technisch als inhoudelijk, te ontwikkelen.

Lessen

Je kunt in deze cursus zelfstandig aan een eigen thema of project werken en tijdens de bijeenkomsten wordt het werk gezamenlijk besproken.

In de regel mail je je werk van tevoren naar de docent. Aan de hand daarvan bereidt de docent de bijeenkomst voor en gaat op zoek naar fotografen die als inspiratie kunnen dienen.

Naast deze opzet is het, in overleg met de cursisten, mogelijk om andere activiteiten te ondernemen, zoals het gezamenlijk bezoeken van een expositie of fotograferen op locatie.

Anton Havelaar is als fotograaf actief op diverse terreinen binnen de fotografie en kan je goed helpen met verschillende specialismen.

Niveau

Je moet minimaal een basiscursus hebben gevolgd of je al langere tijd bezighouden met fotografie.

Materiaal

Alles wat je nodig hebt, is een (digitale) camera waarvan je de functies handmatig kunt instellen.

Van tevoren heb je contact met de docent en overleg je of je digitale camera geschikt is. De docent vertelt in de les wat je verder nodig hebt.

In het lokaal staan computers die je kunt gebruiken in de lessen over nabewerking. Verder zijn er wat materialen om te gebruiken tijdens de praktijklessen - zoals bijvoorbeeld statieven, lampen en een flitsinstallatie met achtergrondrol.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 8 bijeenkomsten van 2,5 uur. Daarnaast besteed je buiten de les tijd aan het uitwerken van de opdrachten.


Onze docenten

Anton Havelaar

Meer info

Anton Havelaar

‘Als je fotografeert, geniet je meer van de wereld om je heen’

Achtergrond
• Anton studeerde in 2005 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisaties landschap en portret. Naast eigen projecten, meestal landschapsfoto’s, maakt hij portretten in opdracht en reportages voor bedrijven of individuele personen.
• Zijn eigen werk verkoopt hij via de Nationale Beeldbank en internationale stockbureaus. Via de Kunstuitleen in het Eemhuis is beeld van hem te huur en te koop.
• Sinds enkele jaren geeft hij cursussen fotografie bij Scholen in de Kunst.

Als docent
‘Volgens mij ben ik enthousiast en kritisch – ik geloof dat ze me ook een beetje streng vinden. Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen in mijn cursus. Elke week bespreken we opdrachten die ze thuis gemaakt hebben, en als er van alles aan de foto mankeert, krijgen ze dat wel te horen. Maar, zeker vanuit een positieve benadering!’

De cursus
‘Ik geef een basis- en een vervolgcursus. Na de basiscursus moet de leerling alle technisch belangrijke zaken begrijpen, kunnen omgaan met de camera, sluitertijden en diafragma’s beheersen. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Ik leer mensen beter kijken en meer plezier beleven aan beelden. De vervolgcursus is gericht op de ontwikkeling van een eigen handschrift, iedereen heeft een eigen manier van kijken en affiniteit met een ander aspect van fotografie. Ik laat mijn cursisten daarom een langlopend individueel project doen. Eerst omschrijven ze hun idee op papier. Daar baseren ze een concept op dat ze ten slotte uitwerken in fotografie. Voor amateurs hoog gegrepen, maar als je doelen niet hoog stelt kom je niet verder.’

De les
‘Naast het eigen project geef ik ook tussenopdrachten. In de les werken we meestal ook met de camera: in het donker buiten, portretten maken, of abstracte foto’s, bijvoorbeeld aan de hand van een gedicht. Aan het begin van de les bekijken we foto’s uit kranten en tijdschriften die mensen die week verzameld hebben. Zo kijken ze bewuster naar de enorme hoeveelheid beelden om zich heen, het zoeken houdt ze scherp! Het bespreken van de eigen foto’s maakt altijd een groot deel uit van lessen. Alle technische en artistieke zaken komen dan aan de orde, toegesneden op beelden van de cursist. Zo kom ik er vanzelf achter hoe iemand zich ontwikkelt – bij de een kan ik wat milder zijn, bij de ander stel ik hoge eisen.’

Geluksmomentjes…
‘Het is geweldig te zien hoe iedereen zich ontwikkelt! Meestal komen cursisten binnen met een beetje een vaag idee. Ik zie dan de verwondering over hoeveel er mogelijk blijkt, wat je artistiek kunt doen met een camera. Fotograferen is genieten van de wereld om je heen en als het dan lukt – en iedereen kijkt bewonderend, in de les op het grote scherm….’



Toon meer docenten