Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie gevorderden, 21+ Fotografie beginners, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Anton Havelaar

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Avond
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 307,00 (15 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Fotografie gevorderden, 21+

In deze cursus ontwikkel je je vaardigheden als fotograaf en je gaat op zoek naar een eigen stijl.

We gaan er vanuit dat je de basistechnieken tot op zekere hoogte beheerst. Als je de cursus fotografie voor beginners hebt gevolgd, kun je deze fotografie cursus gevorderden zeker volgen. Als dat niet het geval is, neem dan voor de zekerheid even contact op met de docent.

LESSEN

Aan het begin van de cursus fotografie kies je voor een onderwerp waar je een serie over gaat maken. Aan dit langlopende project blijf je gedurende de hele cursus werken. Daarmee ontwikkel je jouw eigen stijl en voorkeur. We streven naar expositie van het eindresultaat.

Elke week krijg je daarnaast een uitdagende opdracht om je techniek te verbeteren en je te ontplooien als beeldmaker. Er is veel aandacht voor belichting, compositie en andere technische aspecten van het maken van een foto. Maar de inzet van je creativiteit is minstens zo belangrijk om tot een goede foto te komen.

In de lessen is veel tijd voor het bespreken van de thuis of op locatie gemaakte opdrachten en werk van professionele fotografen. Je leert veel van elkaars verrichtingen. Net als in de basiscursus fotografie wordt er regelmatig in de les gefotografeerd. De moeilijkheidsgraad van de opdrachten is wel hoger dan in de basiscursus!

Hoewel cursisten in principe steeds werken aan eigen werk, vinden we het werken in de groep belangrijk en waardevol. Er is aandacht voor een fijne, gezellige én productieve werksfeer waarbij cursisten elkaar kunnen helpen en tips uitwisselen. En er is altijd tijd voor een kopje koffie of thee.

Anton Havelaar is als fotograaf actief op diverse terreinen binnen de fotografie en kan je goed helpen met verschillende specialismen en geavanceerde technieken. Het maken van creatieve foto's is zijn specialiteit. 

MATERIAAL

Alles wat je nodig hebt, is een (digitale) camera waarvan je de functies handmatig kunt instellen.

Van tevoren heb je contact met de docent en overleg je of je digitale camera geschikt is. De docent vertelt in de les wat je verder nodig hebt.

In het lokaal staan computers die je kunt gebruiken in de lessen over nabewerking. Verder zijn er wat materialen om te gebruiken tijdens de praktijklessen - zoals bijvoorbeeld statieven, lampen en een flitsinstallatie met achtergrondrol.

PRAKTISCHE INFORMATIE

De cursus bestaat uit 15 lessen van 2,5 uur.

Onze docenten

Anton Havelaar

Meer info

Anton Havelaar

‘Als je fotografeert, geniet je meer van de wereld om je heen’

Achtergrond
• Anton studeerde in 2005 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisaties landschap en portret. Naast eigen projecten, meestal landschapsfoto’s, maakt hij portretten in opdracht en reportages voor bedrijven of individuele personen.
• Zijn eigen werk verkoopt hij via de Nationale Beeldbank en internationale stockbureaus. Via de Kunstuitleen in het Eemhuis is beeld van hem te huur en te koop.
• Sinds enkele jaren geeft hij cursussen fotografie bij Scholen in de Kunst.

DE FOTOGRAAF ALS DOCENT

‘Volgens mij ben ik enthousiast en kritisch – ik geloof dat ze me ook een beetje streng vinden. Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen in mijn cursus. Elke week bespreken we opdrachten die ze thuis gemaakt hebben, en als er van alles aan de foto mankeert, krijgen ze dat wel te horen. Maar, zeker vanuit een positieve benadering!’

OVER DE CURSUS FOTOGRAFIE

‘Ik geef een basis- en een vervolgcursus. Na de basiscursus moet de leerling alle technisch belangrijke zaken begrijpen, kunnen omgaan met de camera, sluitertijden en diafragma’s beheersen. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Ik leer mensen beter kijken en meer plezier beleven aan beelden. De vervolgcursus is gericht op de ontwikkeling van een eigen handschrift, iedereen heeft een eigen manier van kijken en affiniteit met een ander aspect van fotografie. Ik laat mijn cursisten daarom een langlopend individueel project doen. Eerst omschrijven ze hun idee op papier. Daar baseren ze een concept op dat ze ten slotte uitwerken in fotografie. Voor amateurs hoog gegrepen, maar als je doelen niet hoog stelt kom je niet verder.’

De les

‘Naast het eigen project geef ik ook tussenopdrachten. In de les werken we meestal ook met de camera: in het donker buiten, portretten maken, of abstracte foto’s, bijvoorbeeld aan de hand van een gedicht. Aan het begin van de les bekijken we foto’s uit kranten en tijdschriften die mensen die week verzameld hebben. Zo kijken ze bewuster naar de enorme hoeveelheid beelden om zich heen, het zoeken houdt ze scherp! Het bespreken van de eigen foto’s maakt altijd een groot deel uit van lessen. Alle technische en artistieke zaken komen dan aan de orde, toegesneden op beelden van de cursist. Zo kom ik er vanzelf achter hoe iemand zich ontwikkelt – bij de een kan ik wat milder zijn, bij de ander stel ik hoge eisen.’

Geluksmomentjes…

‘Het is geweldig te zien hoe iedereen zich ontwikkelt! Meestal komen cursisten binnen met een beetje een vaag idee. Ik zie dan de verwondering over hoeveel er mogelijk blijkt, wat je artistiek kunt doen met een camera. Fotograferen is genieten van de wereld om je heen en als het dan lukt – en iedereen kijkt bewonderend, in de les op het grote scherm….’Toon meer docenten