Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie beginners, 21+ Fotografie gevorderden, 21+ Fotografie-mentoraat vergevorderden, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Anton Havelaar

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Avond
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 295,00 (15 lessen)

De startdata en lestijden zie je als je je inschrijft. Daar kies je de cursus die het beste bij jou past.

Fotografie beginners, 21+

Ben je vaak ontevreden over je vakantiefoto's? Ken je nog steeds niet alle onderdelen van je digitale camera? En weet je niet waar te beginnen met beeldbewerking? Dan is onze cursus fotografie voor beginners echt iets voor jou. In 15 lessen verdiep je je in allerlei aspecten van de fotografie, zoals cameratechniek, compositie, kleurgebruik, lensgebruik, licht en nog veel meer. Er zal een wereld voor je open gaan! De docent is zelf professioneel fotograaf en exposeert regelmatig met eigen werk.

In de wereld van de fotografie valt veel te beleven en te ontdekken. Er zijn enorm veel verschillende stijlen en specialismen. Natuur, landschap, mode, portret, sociale fotografie, vrije fotografie (kunst), straatfotografie enz. enz. In de cursussen bij Scholen in de Kunst zul je spelenderwijs kennismaken met de breedte en rijkdom van de fotografie. Er zal een wereld voor je open gaan!

Lessen

Je komt natuurlijk in de eerste plaats om het zelf te doen! Veel mensen gaan naar een cursus om alle knopjes op hun camera te leren kennen. Die knopjes leer je ook kennen, maar er zijn geen lessen waarin eindeloos cameramenu’s worden doorgenomen. Technische informatie wordt stap voor stap aangereikt via doelgerichte opdrachten. Nu eens met de focus op cameratechniek, dan weer op het beter leren kijken en altijd in dienst van het ontwikkelen van je technische en artistieke vaardigheden. Je hebt geen idee waar je aan begint… maar je zult worden verrast door wat je allemaal leert.

In de lessen is veel tijd voor het bespreken van thuis of op locatie gemaakte opdrachten en werk van professionele fotografen. Je leert veel van elkaars verrichtingen. Daarnaast krijg je allerlei, soms heel verrassende en uitdagende opdrachten om ter plekke uit te voeren. Natuurlijk is er ook tijd voor een pauze met een kopje thee of koffie.

De docent is als fotograaf actief op diverse terreinen binnen de fotografie en kan je goed helpen met verschillende specialismen.

Materiaal

Alles wat je nodig hebt, is een (digitale) camera waarvan je de functies handmatig kunt instellen.
Van tevoren heb je contact met de docent en overleg je of je digitale camera geschikt is. De docent vertelt in de les wat je verder nodig hebt.
In het lokaal staan computers die je kunt gebruiken in de lessen over nabewerking. Verder zijn er wat materialen om te gebruiken bij een aantal opdrachten - zoals bijvoorbeeld statieven tijdens het zeer populaire fotograferen in het donker.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 15 lessen van 2,5 uur.

Onze docenten

Anton Havelaar

Meer info

Anton Havelaar

‘Als je fotografeert, geniet je meer van de wereld om je heen’

Achtergrond
• Anton studeerde in 2005 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisaties landschap en portret. Naast eigen projecten, meestal landschapsfoto’s, maakt hij portretten in opdracht en reportages voor bedrijven of individuele personen.
• Zijn eigen werk verkoopt hij via de Nationale Beeldbank en internationale stockbureaus. Via de Kunstuitleen in het Eemhuis is beeld van hem te huur en te koop.
• Sinds enkele jaren geeft hij cursussen fotografie bij Scholen in de Kunst.

Als docent
‘Volgens mij ben ik enthousiast en kritisch – ik geloof dat ze me ook een beetje streng vinden. Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen in mijn cursus. Elke week bespreken we opdrachten die ze thuis gemaakt hebben, en als er van alles aan de foto mankeert, krijgen ze dat wel te horen. Maar, zeker vanuit een positieve benadering!’

De cursus
‘Ik geef een basis- en een vervolgcursus. Na de basiscursus moet de leerling alle technisch belangrijke zaken begrijpen, kunnen omgaan met de camera, sluitertijden en diafragma’s beheersen. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Ik leer mensen beter kijken en meer plezier beleven aan beelden. De vervolgcursus is gericht op de ontwikkeling van een eigen handschrift, iedereen heeft een eigen manier van kijken en affiniteit met een ander aspect van fotografie. Ik laat mijn cursisten daarom een langlopend individueel project doen. Eerst omschrijven ze hun idee op papier. Daar baseren ze een concept op dat ze ten slotte uitwerken in fotografie. Voor amateurs hoog gegrepen, maar als je doelen niet hoog stelt kom je niet verder.’

De les
‘Naast het eigen project geef ik ook tussenopdrachten. In de les werken we meestal ook met de camera: in het donker buiten, portretten maken, of abstracte foto’s, bijvoorbeeld aan de hand van een gedicht. Aan het begin van de les bekijken we foto’s uit kranten en tijdschriften die mensen die week verzameld hebben. Zo kijken ze bewuster naar de enorme hoeveelheid beelden om zich heen, het zoeken houdt ze scherp! Het bespreken van de eigen foto’s maakt altijd een groot deel uit van lessen. Alle technische en artistieke zaken komen dan aan de orde, toegesneden op beelden van de cursist. Zo kom ik er vanzelf achter hoe iemand zich ontwikkelt – bij de een kan ik wat milder zijn, bij de ander stel ik hoge eisen.’

Geluksmomentjes…
‘Het is geweldig te zien hoe iedereen zich ontwikkelt! Meestal komen cursisten binnen met een beetje een vaag idee. Ik zie dan de verwondering over hoeveel er mogelijk blijkt, wat je artistiek kunt doen met een camera. Fotograferen is genieten van de wereld om je heen en als het dan lukt – en iedereen kijkt bewonderend, in de les op het grote scherm….’Toon meer docenten