Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie voor beginners Fotografie voor gevorderden Fotografie-mentoraat

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Anton Havelaar

Locaties

Eemhuis
Dinsdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 285,00 (15 lessen)

De startdata en lestijden zie je als je je inschrijft. Daar kies je de cursus die het beste bij jou past.

Fotografie voor beginners

Ben je vaak ontevreden over je vakantiefoto's? Ken je nog steeds niet alle onderdelen van je digitale camera? En weet je niet waar te beginnen met beeldbewerking? Dan is onze cursus fotografie voor beginners echt iets voor jou. In 15 lessen verdiep je je in allerlei aspecten van de fotografie, zoals cameratechniek, compositie, kleurgebruik, lensgebruik, licht en nog veel meer. Er zal een wereld voor je open gaan! De docent is zelf professioneel fotograaf en exposeert regelmatig met eigen werk.

WAT KUN JE VERWACHTEN VAN ONZE CURSUS FOTOGRAFIE?

De cursus fotografie voor beginners richt zich op digitale fotografie. Je neemt dus zelf je digitale camera mee. Je leert omgaan met alle knopjes en menu-instellingen die van belang zijn voor beter fotograferen.

Je gaat aan de slag met praktische foto-opdrachten, die in de les worden besproken. Je maakt kennis met de volgende begrippen en leert deze te gebruiken:

 • Scherptediepte
 • Creatief gebruik van lenzen
 • Scherpstelling
 • Sluitertijd, diafragma en ISO-waarde
 • Alles over licht
 • Witbalans
 • Kleurgebruik
 • Belichting
 • Compositie
 • Fotograferen in het donker
 • Gebruik van een flitser
 • Beeldbewerking

Je oefent natuurlijk in de les, maar krijgt ook elke week een opdracht mee om thuis zelf te doen. De resultaten worden uitgebreid besproken. De opdrachten kunnen bedoeld zijn om een technisch aspect te verbeteren om je foto’s inhoudelijk sterker te maken. Je gaat aan de slag met allerlei stijlen en onderwerpen binnen de fotografie, o.a. portretfotografie en landschapsfotografie. En omdat fotograferen alles te maken heeft met goed kijken, analyseren we ook regelmatig foto’s uit kranten en tijdschriften in de les. De docent zorgt regelmatig voor een kleine expositie van gemaakt werk. Dus wie weet hangen jouw foto’s straks wel in onze gangen.

Kortom: na deze cursus kun je goed omgaan met je camera en maak je zelf de mooiste foto’s. Daarnaast heb je een veel breder beeld gekregen van de fascinerende mogelijkheden die de fotografie biedt.

Neem je eigen camera mee

Onze docenten

Anton Havelaar

Meer info

Anton Havelaar

‘Als je fotografeert, geniet je meer van de wereld om je heen’

Achtergrond
• Anton studeerde in 2005 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisaties landschap en portret. Naast eigen projecten, meestal landschapsfoto’s, maakt hij portretten in opdracht en reportages voor bedrijven of individuele personen.
• Zijn eigen werk verkoopt hij via de Nationale Beeldbank en internationale stockbureaus. Via de Kunstuitleen in het Eemhuis is beeld van hem te huur en te koop.
• Sinds enkele jaren geeft hij cursussen fotografie bij Scholen in de Kunst.

Als docent
‘Volgens mij ben ik enthousiast en kritisch – ik geloof dat ze me ook een beetje streng vinden. Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen in mijn cursus. Elke week bespreken we opdrachten die ze thuis gemaakt hebben, en als er van alles aan de foto mankeert, krijgen ze dat wel te horen. Maar, zeker vanuit een positieve benadering!’

De cursus
‘Ik geef een basis- en een vervolgcursus. Na de basiscursus moet de leerling alle technisch belangrijke zaken begrijpen, kunnen omgaan met de camera, sluitertijden en diafragma’s beheersen. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Ik leer mensen beter kijken en meer plezier beleven aan beelden. De vervolgcursus is gericht op de ontwikkeling van een eigen handschrift, iedereen heeft een eigen manier van kijken en affiniteit met een ander aspect van fotografie. Ik laat mijn cursisten daarom een langlopend individueel project doen. Eerst omschrijven ze hun idee op papier. Daar baseren ze een concept op dat ze ten slotte uitwerken in fotografie. Voor amateurs hoog gegrepen, maar als je doelen niet hoog stelt kom je niet verder.’

De les
‘Naast het eigen project geef ik ook tussenopdrachten. In de les werken we meestal ook met de camera: in het donker buiten, portretten maken, of abstracte foto’s, bijvoorbeeld aan de hand van een gedicht. Aan het begin van de les bekijken we foto’s uit kranten en tijdschriften die mensen die week verzameld hebben. Zo kijken ze bewuster naar de enorme hoeveelheid beelden om zich heen, het zoeken houdt ze scherp! Het bespreken van de eigen foto’s maakt altijd een groot deel uit van lessen. Alle technische en artistieke zaken komen dan aan de orde, toegesneden op beelden van de cursist. Zo kom ik er vanzelf achter hoe iemand zich ontwikkelt – bij de een kan ik wat milder zijn, bij de ander stel ik hoge eisen.’

Geluksmomentjes…
‘Het is geweldig te zien hoe iedereen zich ontwikkelt! Meestal komen cursisten binnen met een beetje een vaag idee. Ik zie dan de verwondering over hoeveel er mogelijk blijkt, wat je artistiek kunt doen met een camera. Fotograferen is genieten van de wereld om je heen en als het dan lukt – en iedereen kijkt bewonderend, in de les op het grote scherm….’Toon meer docenten