Wil je leren fotograferen en ben je op zoek naar een gezellig kunstencentrum in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij onze professionele fotografiedocent. De lessen vinden plaats in het Eemhuis, gevestigd in het centrum van Amersfoort. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek voor (ver)gevorderde fotografen.
Waarom zou je voor fotografie kiezen?
✔️ fotograferen kan altijd en overal, zowel binnen als buiten
✔️ digitale fotografie is meer dan het gebruik van je mobieltje
✔️ digitale fotografie is als schilderen met een camera: je maakt gebruik van licht, kleur en compositie
✔️ fotograferen kent vele verschillende vakgebieden: portretfotografie, natuurfotografie, architectuurfotografie, straatfotografie, etc. Ontdek wat bij jou past!
✔️ je kunt je werk met een groot publiek (online) delen
✔️ je kunt het eindresultaat, je mooiste foto’s, een mooie plek in je interieur geven
✔️ bij fotografie heb je de mogelijkheid het resultaat onmiddellijk te controleren
✔️ bij fotografie kun je je werk nog (na)bewerken op een computer
Hier vind je inspiratie, kennis & techniek
Fotograferen betekent letterlijk ‘schrijven met licht’. Een fototoestel legt dus eigenlijk licht vast. Er zijn verschillende soorten fototoestellen. Je kunt ze op verschillende manieren indelen. Een indeling is bijvoorbeeld: analoge camera’s en digitale camera’s (zie uitleg bij veelgestelde vragen). Maar er bestaan ook spiegelreflex-, compact- en systeemcamera’s.
Ook zijn de soorten foto's op verschillende manieren in te delen. Zo heb je bijvoorbeeld portretfotografie, landschapsfotografie, architectuurfotografie, reisfotografie, sportfotografie en nieuwsfotografie.
Iemand die beroepsmatig foto’s maakt, heet een fotograaf. Tegenwoordig zijn er ook veel mensen die – met behulp van digitale techniek en fotobewerkingsprogramma’s - foto’s bewerken. Hiervoor is niet noodzakelijk een fotocamera nodig. Je kunt bestaande foto's makkelijk bewerken tot een eigen product. Maar voor het nemen van een eigen, echt originele foto heb je wel degelijk een camera nodig. Omdat de kwaliteit van de camera’s op smartphones de laatste jaren sterk is verbeterd, is fotografie erg populair en toegankelijk geworden, ook onder jongeren.
De toekomst van fotografie is onbekend. Sommigen denken dat een foto over tien jaar misschien ook geur en geluid kan bevatten. Maar dat is afwachten. Wel gaan de ontwikkelingen op het gebied van fotografie razendsnel. Denk bijvoorbeeld aan de Google Glass. Bovendien worden camera’s steeds kleiner. En wat dacht je van een foto op reliëf, zodat je de foto echt kunt voelen? We gaan het zien!
Het verschil tussen analoge en digitale fotografie zit ‘m in tal van aspecten, waarbij digitale fotografie het al snel wint van analoge fotografie. Zo is de manier van opslaan verschillend: een filmrolletje versus een geheugenkaartje, waar je heel veel foto’s kunt opslaan. Daarnaast is tijd een belangrijk verschil: analoge fotografie is langzamer. Met digitale fotografie kun je duizenden foto’s per dag schieten. Digitale foto’s kun je op je computer zetten en makkelijk bewerken. Bij analoge fotografie moet je ze (laten) ontwikkelen en daarna eventueel (laten) afdrukken of inscannen. Bovendien is digitale fotografie goedkoper en bovenal veel duurzamer!
Voor deze cursus moet je in het bezit zijn van een digitale camera. Van tevoren neemt de docent contact met je op om te beoordelen of je (bestaande) camera geschikt is. Dat hangt o.a. af van: gebruiksgemak, grootte, wat je wilt fotograferen, of je verschillende lenzen wilt gebruiken en je budget. De docent kan je informeren over de minimale vereisten. Je kunt uiteraard ook een tweedehands camera voor deze cursus aanschaffen. De camera op je mobiele telefoon is niet geschikt voor de cursus.
In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van statieven, een studio-opstelling in het lokaal (met witte achtergrond), computers en bijbehorende fotobewerkingsprogramma’s.