Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Fotografie beginners, 21+ Fotografie gevorderden, 21+ Fotografie-mentoraat vergevorderden, 21+

Fotografie

Heb jij nog nooit leren fotograferen? Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld eens de video over fotograaf Anton Corbijn of leer meer over de techniek. Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen. De mogelijkheden van digitale fotografie zijn ongekend. Je leert bij ons niet alleen je camera beter kennen, je vergroot ook je fotografische vaardigheden en ontwikkelt een eigen stijl.

Leren fotograferen voor beginners

Beginnende fotografen starten met het ontdekken van de mogelijkheden van digitale fotografie, zoals beelden analyseren en foto's nabewerken met de computer. Ook klassieke onderwerpen als belichting en compositie komen aan bod. De cursus is erop gericht dat je nog meer plezier aan je hobby zult beleven!

Fotografiecursus voor gevorderden

Bij de cursussen voor gevorderden leer je fotografie creatiever in te zetten en verleg je grenzen met uitdagende opdrachten. Je werkt aan de hand van thema’s en series, die jou richting geven en je ontwikkeling stimuleren. Cursisten gaan steeds meer hun eigen fotografische stijl ontdekken en o.a. aan de slag met thuisopdrachten. Zij werken toe naar een gezamenlijke expositie.

Fotografiecursus voor vergevorderden

Voor vergevorderde fotografen, die geen tijd hebben om iedere week les te volgen, is er een fotografie mentoraat. Met één les per maand krijg je feedback op je werk en kun je leren van medecursisten, terwijl je genoeg tijd hebt om zelfstandig aan een eigen project/thema te werken of je toe te leggen op een deelgebied binnen de fotografie.


Onze docenten

Anton Havelaar

Meer info

Anton Havelaar

‘Als je fotografeert, geniet je meer van de wereld om je heen’

Achtergrond
• Anton studeerde in 2005 af aan de Fotoacademie in Amsterdam met als specialisaties landschap en portret. Naast eigen projecten, meestal landschapsfoto’s, maakt hij portretten in opdracht en reportages voor bedrijven of individuele personen.
• Zijn eigen werk verkoopt hij via de Nationale Beeldbank en internationale stockbureaus. Via de Kunstuitleen in het Eemhuis is beeld van hem te huur en te koop.
• Sinds enkele jaren geeft hij cursussen fotografie bij Scholen in de Kunst.

DE FOTOGRAAF ALS DOCENT

‘Volgens mij ben ik enthousiast en kritisch – ik geloof dat ze me ook een beetje streng vinden. Ik wil graag dat mensen zich ontwikkelen in mijn cursus. Elke week bespreken we opdrachten die ze thuis gemaakt hebben, en als er van alles aan de foto mankeert, krijgen ze dat wel te horen. Maar, zeker vanuit een positieve benadering!’

OVER DE CURSUS FOTOGRAFIE

‘Ik geef een basis- en een vervolgcursus. Na de basiscursus moet de leerling alle technisch belangrijke zaken begrijpen, kunnen omgaan met de camera, sluitertijden en diafragma’s beheersen. Maar het gaat natuurlijk verder dan dat. Ik leer mensen beter kijken en meer plezier beleven aan beelden. De vervolgcursus is gericht op de ontwikkeling van een eigen handschrift, iedereen heeft een eigen manier van kijken en affiniteit met een ander aspect van fotografie. Ik laat mijn cursisten daarom een langlopend individueel project doen. Eerst omschrijven ze hun idee op papier. Daar baseren ze een concept op dat ze ten slotte uitwerken in fotografie. Voor amateurs hoog gegrepen, maar als je doelen niet hoog stelt kom je niet verder.’

De les

‘Naast het eigen project geef ik ook tussenopdrachten. In de les werken we meestal ook met de camera: in het donker buiten, portretten maken, of abstracte foto’s, bijvoorbeeld aan de hand van een gedicht. Aan het begin van de les bekijken we foto’s uit kranten en tijdschriften die mensen die week verzameld hebben. Zo kijken ze bewuster naar de enorme hoeveelheid beelden om zich heen, het zoeken houdt ze scherp! Het bespreken van de eigen foto’s maakt altijd een groot deel uit van lessen. Alle technische en artistieke zaken komen dan aan de orde, toegesneden op beelden van de cursist. Zo kom ik er vanzelf achter hoe iemand zich ontwikkelt – bij de een kan ik wat milder zijn, bij de ander stel ik hoge eisen.’

Geluksmomentjes…

‘Het is geweldig te zien hoe iedereen zich ontwikkelt! Meestal komen cursisten binnen met een beetje een vaag idee. Ik zie dan de verwondering over hoeveel er mogelijk blijkt, wat je artistiek kunt doen met een camera. Fotograferen is genieten van de wereld om je heen en als het dan lukt – en iedereen kijkt bewonderend, in de les op het grote scherm….’Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over beeldende kunstlessen bij ons

Welke materialen heb je nodig? Kunst, waar laat je het? Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Anton Corbijn vertelt over zijn werk

Film gemaakt bij de tentoonstelling in Gemeentemuseum Den Haag

Ken je de bijzondere portretten

van Rineke Dijkstra?

Check deze website over fotografie

hier vind je inspiratie, kennis en techniek

Veelgestelde vragen

Het verschil tussen analoge en digitale fotografie zit ‘m in tal van aspecten, waarbij digitale fotografie het al snel wint van analoge fotografie. Zo is de manier van opslaan verschillend: een filmrolletje versus een geheugenkaartje, waar je heel veel foto’s kunt opslaan. Daarnaast is tijd een belangrijk verschil: analoge fotografie is langzamer. Met digitale fotografie kun je duizenden foto’s per dag schieten. Digitale foto’s kun je op je computer zetten en makkelijk bewerken. Bij analoge fotografie moet je ze (laten) ontwikkelen en daarna eventueel (laten) afdrukken of inscannen. Bovendien is digitale fotografie goedkoper en bovenal veel duurzamer!

Voor deze cursus moet je in het bezit zijn van een digitale camera. Van tevoren neemt de docent contact met je op om te beoordelen of je (bestaande) camera geschikt is. Dat hangt o.a. af van: gebruiksgemak, grootte, wat je wilt fotograferen, of je verschillende lenzen wilt gebruiken en je budget. De docent kan je informeren over de minimale vereisten. Je kunt uiteraard ook een tweedehands camera voor deze cursus aanschaffen. De camera op je mobiele telefoon is niet geschikt voor de cursus.

In de lokalen van Scholen in de Kunst kun je gratis gebruik maken van statieven, een studio-opstelling in het lokaal (met witte achtergrond), computers en bijbehorende fotobewerkingsprogramma’s.