Cursusaanbod
SidK - Het land Nostalgia -doorloop 2 (c) Henry Krul  (39).jpg
Wij dansen tot we erbij neervallen

Urban & wereld

Wil je leren dansen en ben je op zoek naar een gezellige dansschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele dansdocenten. Je kunt dansles krijgen in Amersfoort-Noord (ICOON) of Amersfoort-Centrum (Eemhuis). Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde dansleerlingen.

Urban dance is een dansstijl die opkwam begin vorige eeuw in grote wereldsteden zoals New York. Het is feitelijk een verzamelnaam voor verschillende dansvormen uit een straatcultuur. Breakdance en streetdance zijn onderdeel van de hiphopcultuur, waar ook rappen, graffiti spuiten en dj’en toe behoren. Streetdance wordt soms ook hiphop genoemd. Er komen nog regelmatig nieuwe stijlen bij uit wereldsteden waar een straatcultuur eveneens opbloeit. Jazzdance en urban dance hebben veel overeenkomsten. Beide stijlen ontstonden op straat en beide hebben een Afro-Amerikaanse achtergrond.

Op de hoeken van de straten in de Bronx (New York) vormden zich groepen, zogenoemde dance gangs. In dance battles overtroffen ze elkaar met staccatoachtige, acrobatische bewegingen. De jongeren in New York begonnen deze dans B-Boy te noemen. Het was het begin van de breakdance zoals we die nu kennen. De Afrikaanse invloed zie je terug in het ritme en in het dansen in een cirkel met een solist in het midden. Door de popcultuur in de jaren tachtig en MTV vond breakdance zijn weg naar de rest van de wereld als een nieuw cultureel fenomeen.

Naast de populaire hiphop en breakdance bestaat urban dance ook uit andere stijlen. De popmuziek heeft hier een belangrijke rol in gespeeld. In de jaren tachtig toonden artiesten als Madonna, Michael Jackson, Janet Jackson en  Paula Abdul hun moves die zeer populair waren bij jongeren.  Veelal bestond die dansstijl uit een mix van jazzdance en elementen uit de Afro-Amerikaanse straatcultuur. Het voorbeeld  van deze artiesten leidde ertoe dat vele mensen naar de plaatselijke dansschool renden om dansles te volgen. In de jaren negentig kregen die lessen veelal de naam streetdance of videoclipdans.

Werelddans
Werelddans behoort tot de cultuur van een bepaald volk, een bepaalde streek of land.
Daar vallen alle dansen onder die vanuit het Westen als ‘exotisch’ worden gezien, bijvoorbeeld: flamenco (Spanje), tango (Argentinië), salsa (Cuba), Balkan- en Roma (zigeuner)dansen (Oost-Europa), kathak, bharata natyam (India), Balinese dansen (Indonesië), Aboriginaldansen (Australië), butôh (Japan), Afrikaanse dans, enzovoort.

Wanneer je in het Westen een willekeurig dansgeschiedenisboek openslaat kan je uitgebreid lezen over het ontstaan, de geschiedenis en kenmerken van de belangrijkste westerse (theater-) dansen. Daarnaast zijn er natuurlijk veel meer danssoorten, zowel westerse als niet-westerse danstradities. Er zijn danssoorten die al duizenden jaren oud zijn, zoals de Indiase tempeldans of Japanse hofdans. Ook Afrika en Zuid-Amerika kennen een eeuwenoude danstraditie. Elke werelddans heeft zijn eigen oorsprong en functie; bij een tempeldans is die functie en oorsprong anders dan bij een flamenco of een regendans. Er zijn werelddansgroepen die voorstellingen geven. Ze vertellen een verhaal, gaan over een emotie of hebben een boodschap voor het publiek. Net zoals bij klassiek ballet, moderne dans of urban dance kennen deze dansvormen een specifieke taal, een eigen uitdrukkingsvorm en unieke danstechniek.

Urban & wereld cursussen