Ben je op zoek naar de leukste theaterschool van Amersfoort? En wil je graag meedoen met een productiegroep? Dan ben je bij Scholen in de Kunst aan het juiste adres. Je bent van harte welkom bij één van onze professionele theaterdocenten. De meeste lessen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort-centrum) en ICOON (Amersfoort-Vathorst).
Waarom zou je kiezen voor Theaterproductie?
✔️ je leert hoe een productie/theatervoorstelling tot stand komt
✔️ je leert over acteren, regie, kostuums, decor, licht- en geluidstechniek
✔️ je gaat serieus teksten leren en vormgeven
✔️ je werkt nauw samen met de andere cursisten; de productie maak je samen!
✔️ jouw input is van belang; je bent eigenlijk mederegisseur
✔️ je leert wat er achter de schermen van een grote productie gebeurt
✔️ je gaat optreden voor publiek
✔️ je kunt gebruik maken van een speciale kortingsregeling om in de Amersfoortse theaters theatervoorstellingen te bezoeken
ga backstage met Theo Martijn Wever
bij een stagemanager
voorstellingen op bijzondere plekken
Theaterproductie
In de Nederlandse theaterwereld verwijst het woord ‘productie’ zowel naar het eindresultaat van een productie (= de voorstelling) als naar dat proces van de totstandkoming zelf. Naast het proces en de voorstelling, gaat het bij een theaterproductie ook om alles wat er omheen gebeurt. Denk aan vormgeving, kaartverkoop en publiciteit. Als je bij Scholen in de Kunst kiest voor een cursus Theaterproductie, maak je ook kennis met vele aspecten van een voorstelling.
Een theaterproductie is een tijdelijke voorstelling, die eigenlijk ophoudt als de voorstelling is afgelopen. Een theatervoorstelling is dus nooit twee keer hetzelfde. Iedere voorstelling is net even anders. Dat maakt theater juist zo spannend. Een theaterproductie kenmerkt zich door een aantal vaste ingrediënten: de spelers, regie/choreografie, decor, belichting, geluid, kostuums, grime, etc.
Theater wordt gespeeld door theatermakers, ofwel acteurs, zangers en/of dansers. Dit kunnen gezelschappen zijn, kleinere werkverbanden of solo-uitvoerders. Theater(organisatie)s die zelf hun producties maken, noemen we ook wel productiehuizen.
Door de jaren heen zijn er al ontzettend veel musicals en theaterstukken opgevoerd. Hierin is ontzettend veel variatie te zien. Elke productie is op zijn eigen manier uniek. Dit is dan ook meteen een duidelijk kenmerk van de theaterwereld: iedere voorstelling én ieder theater is anders.
Theaterproducent
Een theaterproducent is een persoon die (of bedrijf dat) de leiding heeft over een theaterproductie en zorgt voor financiële middelen en rechten voor uitvoeringen. In de Verenigde Staten en Groot-Brittannië wordt deze persoon een producer genoemd. In Nederland gebruiken we verschillende benamingen voor verschillende functies. Het meest voorkomende zijn: artistiek leider, zakelijk leider, uitvoerende producent en productieleider. Het hangt allemaal af van de grootte van het gezelschap.
Productiehuis
Een productiehuis, productiemaatschappij of productiebedrijf is een bedrijf dat theatervoorstellingen produceert voor anderen. In het geval van theatervoorstellingen betreft dit meestal reizende voorstellingen, die in veel verschillende theater te zien zijn. Maar een productie kan ook een nauwe relatie met een theater hebben en alleen daar op de planken staan.
Ja, aan het einde van het cursusjaar vindt er altijd een voorstelling plaats. Docent en cursisten overleggen waar de theaterproductie het beste tot z'n recht komt: in een echt theater of op locatie. Meestal is de voorstelling in ICOONtheater of De Lieve Vrouw.
Als je voor de cursus Theaterproductie kiest, is het de bedoeling dat je de eindpresentatie voor publiek speelt. Zo ervaar je niet alleen hoe het is om veel te repeteren, maar ook hoe het voelt om op de planken te staan!
Ja, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theaterworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.
Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding. Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis. Meer informatie: www.theatervooropleidingamersfoort.com