Log in

Maak hier je keuze

Musical les voor kinderen Musical les voor jongeren Musical les voor volwassenen

Musical

Ben je gek van musical en zou je zelf wel eens musicalervaring willen opdoen? Dat kan  met de musical lessen van de Theaterschool van Scholen in de Kunst. Doe dan op deze pagina inspiratie op. Bekijk bijvoorbeeld de video van een professionele musicalschool, waar jonge musicalsterren worden opgeleid en ontdek de veelzijdigheid van musical! Want bij musical combineer je muziek, liedjes, tekst en dans! Er is vaak ruimte voor verschillende soorten emoties: van humor tot woede, van liefde tot drama. Het zit er allemaal in. Bij musical vloeien woorden, muziek, bewegingen en technische aspecten samen tot één swingend verhaal. Hopelijk helpt deze pagina je met het maken van een goede start en veel plezier te hebben tijdens je eerste lessen.

We hebben musicallessen voor kinderen, jongeren en volwassenen. Alle groepen werken aan het eind van het seizoen toe naar een voorstelling die tijdens het Theaterfestival van onze Theaterschool wordt opgevoerd. Dan weet je echt hoe het voelt om in een musical te spelen!

Onze docenten

Marit Vosman

Meer info

Marit Vosman

Steeph der Kinderen

Meer info

Steeph der Kinderen

Niki Romijn

Meer info

Niki Romijn

‘Als ze er helemaal in opgaan, dat vind ik zo mooi…’

Achtergrond

Achtergrond
• Niki is theatermaker, regisseur, zangeres, componist en stemactrice.
• Ze begon op jonge leeftijd met muziek- en balletlessen, leerde zichzelf piano spelen en studeerde solozang aan het Conservatorium. Ze speelde jarenlang in musicals zoals Cats, schrijft en speelt eigen theaterproducties en spreekt al 20 jaar stemmen in voor tv- en cartoonseries. Daarnaast heeft ze altijd lesgegeven.  
• Sinds 2016 is Niki verbonden aan Scholen in de Kunst. 

Als docent 
‘Mijn veelzijdige achtergrond is de basis van hoe ik les geef. Ik heb al die jaren als theatermaker, als performer zoveel geleerd - ik voel dat ik daardoor genoeg in huis heb om door te geven aan mijn leerlingen en hen te inspireren. De vrijheid en het plezier die ik zelf ervaar bij muziek maken, spelen en dansen, wil ik graag delen. Samen dingen verzinnen, samen van niets iets maken, dat geeft zoveel energie en zelfvertrouwen!’ 

De les 
‘Ik heb een duidelijke visie en werk in mijn lessen graag ergens naartoe. Maar ik laat altijd ruimte over om in te kunnen spelen op de dingen die leerlingen zelf aandragen. Het vertalen van gevoel naar theater, daar help ik ze bij. Ik laat zien hoe ze hun eigen fantasie als inspiratiebron kunnen gebruiken en geef ze het vertrouwen dat alles kan en mag in de les. In een veilige sfeer durven ze meer uit te proberen en zichzelf te laten zien. Misschien helpt het dat ik zelf nogal klein ben en graag gek doe. Dan moeten ze enorm lachen en komen ze vanzelf los.’ 

Technieken 
‘Ik houd ervan de kinderen al doende dingen te laten ontdekken, ze spelenderwijs iets te leren. Vanuit het werken aan een voorstelling geef ik praktische ‘theatertips’ waar ze echt wat aan hebben en waardoor ze zich verder kunnen ontplooien. Alle facetten van het musical vak verpak ik in leuke theaterspelletjes waarbij er heel veel geïmproviseerd mag worden. Zo maken ze zich ongemerkt een heleboel theatertechnieken eigen.’ 

Energie 
‘Als kinderen vanuit hun eigen creativiteit hun best doen, is dat altijd goed. Ik zal dan nooit zeggen dat iets verkeerd is. Misschien wel: “Laten we een experimentje doen, dan doen we het even anders”. Maar ik kan ook streng zijn als ik weet dat ze het beter kunnen: “Hier ga ik geen kaartje voor kopen!” Dan gaat het vaak om de energie die ze erin steken. Ik wil dat ze gefocust zijn, hun best doen. Ook als het even iets minder met ze gaat – juist door extra energie geven kan je helemaal vergeten waar je nou mee zat.’  

Geluksmomentjes… 
‘Die gezichtjes als ze er helemaal inzitten... Kinderen blijven vaak moeilijk in hun eigen rol. Ze kijken naar elkaar, voelen gêne, of lachen om elkaar. Maar als het lukt, als ze er helemaal in opgaan, dat vind ik zo mooi!’ Aimy Weber

Meer info

Aimy Weber

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over theaterles bij ons

Theaterfestival Scholen in de Kunst Theaterkamp Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Onze docent Niki Romijn maakt zelf voorstellingen

bekijk de live registratie van zeepbel

Zie je jezelf ook al meedoen aan Annie?

luister en kijk naar it's a hard knock life

Voor wie gek is van Pitch Perfect...

dat klinkt lekker

Veelgestelde vragen

Nee hoor, dat leer je allemaal in de les. Natuurlijk is het wel super gaaf als je één van die twee dingen al een beetje kunt, maar je bent juist op les om nieuwe dingen te leren. Dus als je nog niet zo ver bent met zingen en/of dansen is dat helemaal niet erg.

Jazeker! En dat niet alleen, je leert ook toneelspelen! Elke les verzint de docent leuke oefeningen met dans, zang of spel. Dus eigenlijk leer je in de musical les niet één ding, maar drie dingen tegelijk: dansen, zingen en toneelspelen. Leuk hè?!

Dat hangt een beetje van de docent af. De meeste docenten bij Scholen in de Kunst vinden het leuk om samen met de leerlingen een eigen musical te maken, eentje die nog niet bestaat. Waar jij je eigen ideeën in kwijt kunt. Soms worden er wel stukjes van bekende musicals gebruikt of bekende musical liedjes. Maar het leukste is het natuurlijk als je iets hebt gemaakt wat helemaal nieuw is, iets wat niemand nog kent.

Het beste kun je iets aantrekken waarin jij je lekker kunt bewegen. Bijvoorbeeld een legging of een trainingsbroek, een T-shirt met een los vestje dat je uit kunt doen als je het warm krijgt. Te strakke kleding is niet zo fijn. In de meeste lokalen mogen we geen schoenen dragen. Op je sokken gaat prima, maar de vloer is soms wel een beetje glad. Balletschoentjes of sokken met noppen zijn heel handig, dan glij je niet zo snel uit.

 

Dat hangt van de docent af. De meeste docenten houden halverwege de les een korte pauze zodat je een slokje water kunt nemen of even naar de wc kunt. Neem dus altijd een flesje water of iets te drinken mee. Ook lekker voor na de les!

Liever niet. Voor kinderen en de docent is het niet prettig als er steeds mensen komen kijken. De kinderen moeten zich in de les vrij kunnen uiten, zonder publiek. Vlak voor de kerstvakantie en aan het eind van het seizoen, tijdens het jaarlijkse theaterfestival van Scholen in de Kunst, is er een presentatie voor familie en vrienden. Deze presentatie vindt plaats in één van de Amersfoortse theaters.

Twee keer! De eerste keer is vlak voor de kerstvakantie. Dan toveren we het leslokaal om tot een klein theater en mogen je ouders en een paar vriendjes of vriendinnetjes komen kijken naar een speciale winter-mini-musical. Na de kerstvakantie gaan we beginnen met de grote eindmusical en die spelen we in juni tijdens het theaterfestival. Dan staan we in een echt theater waar heel veel mensen in kunnen en mag je net zoveel mensen uitnodigen als je wilt.

Je kunt aan het begin van het cursusjaar bij jouw docent altijd aangeven dat je liever niet voor publiek speelt. Dan kan hij of zij daar een leuke oplossing voor verzinnen. Bijvoorbeeld dat je een rol krijgt waarbij je niet zichtbaar bent op het podium, maar waarbij het publiek wel je stem hoort. Uit ervaring weten we dat de meeste kinderen die het eerst eng vinden om op te treden, in de loop van het cursusjaar steeds meer zelfvertrouwen krijgen en uiteindelijk gewoon lekker meedoen met de eindvoorstelling. Maar alleen als je dat zelf wilt natuurlijk! Dus bespreek het vooraf goed met je docent.

Jazeker, op diverse momenten worden losse theaterworkshops aangeboden. Tijdens de Masterclassweekenden verzorgen bekende acteurs regelmatig masterclasses voor jongeren en volwassenen. Kunstbrouwerij (onderdeel van Scholen in de Kunst) organiseert in bijna alle schoolvakanties losse theater/musicalworkshops voor kinderen, vaak gekoppeld aan een populair of actueel thema.

 

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde theaterleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Theater. Het is mogelijk om je via School voor Talent Theater voor te bereiden op een theatervakopleiding.

Ben je tussen de 16 en 24 jaar? Wil je aangenomen worden op een toneelschool? Heb je behoefte aan intensieve begeleiding bij audities? Dan kun je in Amersfoort ook terecht bij de Theater Vooropleiding Amersfoort, waar je je een jaar lang kunt oriënteren en voorbereiden op het HBO-theateronderwijs. De lessen vinden plaats in het Eemhuis.