Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Acteren beginners, 21+ Toneel, kinderen Toneel, jongeren Ontdek theater beginners, 21+ Acteren gevorderden, 21+ Fysiek spel beginners, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Maris de Jong

Locaties

ICOON
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 562,00 (30 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Acteren beginners, 21+

In deze cursus staan de basisbeginselen van acteren centraal. De cursus is voor iedereen die het leuk vindt om toneel te spelen. Je hoeft geen (spel) ervaring te hebben en de oefeningen zijn gericht op de beginnende speler.

Voor spelers die wel al wat ervaring hebben is dit een leuke opfriscursus of gewoon een plek om plezier te hebben door te acteren.

In de lessen wordt aandacht besteed aan de verschillende aspecten van het acteren. Er is aandacht voor stemgebruik, lichaamstaal, samenspel en ruimtegebruik.

Gedurende het jaar komen verschillende invalshoeken van het acteren aan bod. Zo maak je kennis met improvisatietechnieken, de beginselen van teksttoneel, spelen op basis van een typematig personage en ingeleefd spel.

De ene keer sta je met de hele groep op de vloer, de andere keer sta je alleen voor je eigen solo. Of je werkt in wisselende duo’s. Het kijken naar elkaar en bespreken wat we zien is een belangrijk onderdeel van de les. Zo leer je met elkaar beter spelen en vergroot je ook je inzicht in de wetmatigheden van het theater.

Onze docenten

Maris de Jong

Meer info

Maris de Jong

‘Tof om je fantasie even helemaal te laten gaan’

Hoe zou jij jezelf als docent beschrijven?

“Ik straal vooral enthousiasme uit en heb veel energie. Dat is niet moeilijk hoor, ik vind dit gewoon een heerlijk vak. Als theatermaker en regisseur ben ik met name bezig met het maakproces en het eindresultaat, het fijne aan lesgeven is dat ik juist meer in het moment kan zijn. Tijdens de lessen ben je namelijk niet altijd met een voorstelling bezig. Zo’n lesuur is veel vrijer. Kinderen en jongeren kunnen ergens helemaal in duiken en hun fantasie en creativiteit alle ruimte geven. Dat begeleiden is fantastisch.”

Wat geeft jou zelf energie?

“Als er tijdens de les iets verrassends gebeurt of als de cursisten aan het improviseren raken. Dat vind ik het leukste. Natuurlijk heb ik een lesopzet, maar ik gooi dat gerust aan de kant als er iets moois ontstaat tijdens de les. Zo waren we pas bezig met een eindvoorstelling over de wereld onder water en toen nam een jongen uit de jongste theatergroep dertien knuffelzeeschildpadden mee naar de les. Dat is natuurlijk geweldig om mee te werken. Het werd een sprankelende les voor alle kinderen.”

Wat voor soort stijlen en technieken zet jij in?

“Omdat ik zelf nog geregeld theater maak en ervaring heb met diverse leeftijdsgroepen kan ik putten uit een volle gereedschapskist aan technieken, spelvormen en stijlen. Dat geeft ook veel variatie in de les. Ik wil ze daarbij uitdagen met nieuwe vormen, dus bied ik de ene keer muziektheater en de andere keer bewegingstheater aan. Ik ben altijd positief en geef ze opbouwende kritiek. Niets moet: alles is mogelijk. Dat werkt het beste.”

Je geeft verschillende groepen les, heb je ook een voorkeur?

“Ik geniet juist van de verschillende leeftijdsgroepen. Het fijne van de jongste doelgroep (6 tot 8 jaar) is dat ze nog geen gêne kennen en zich vrij voelen in hun spel. Terwijl de jongeren (14+) juist meer zelf maken en scènes bedenken. Ik kijk altijd aan het begin van de cursus hoe we vlot met elkaar een groep kunnen vormen. Vanuit die veilige setting voelen ze de vrijheid om echt iets van zichzelf aan elkaar en later aan het publiek te laten zien. Dat geeft mij veel energie.”

Weet je dit al over Maris?

Maris komt uit Friesland en praat geregeld met kinderen over hun Friese grootouders. En ze is dol op kamerplanten, haar woonkamer staat er vol mee.

Achtergrond

Maris de Jong volgde de opleiding tot Docent Theater bij ArteZ in Zwolle. Ze geeft les aan diverse doelgroepen en op verschillende plekken in het land. Zo is ze ook docent aan de mavo voor theater van het Jeugdtheater Hofplein in Rotterdam. Ze maakt en regisseert ook zelf voorstellingen: veelal zijn dat losse projecten met jongeren, zo was ze enige jaren regisseur bij het Groninger Studenten Toneel. Bij Scholen in de Kunst verzorgt ze de theaterlessen voor kinderen en jongeren. 

Toon meer docenten