Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Mogelijkheden

Type Groepsles
Docent Esther Bevers
Bekijk alle mogelijkheden

Levensverhalen schrijven, senioren

Wie wat ouder is, heeft veel te vertellen over zijn of haar leven. Maar hoe zet je dat allemaal op papier? En wil je schrijven voor jezelf, voor je familie of ook voor mensen van buitenaf. Deze cursus is voor iedereen met levenservaring, schrijfervaring niet nodig.

In de lessen behandelen we elke les een thema om over te schrijven. Je krijgt tips hoe je gebeurtenissen uit je eigen leven op een levendige en beeldende manier kunt opschrijven. Door diverse opdrachten zorgt de docent ervoor dat gebeurtenissen weer scherp op je netvlies komen en leer je hoe je in scènes kunt schrijven waardoor je tekst vanzelf structuur krijgt. Elke les werk je toe aan een afgerond stukje tekst. In de bijeenkomsten lees je je werk voor. Daardoor merk je of je tekst goed loopt en hoor je van je medecursisten hoe zij de tekst ervaren.

Aan het eind van het seizoen stelt de Schrijfschool een bloemlezing samen van columns, verhalen en gedichten die in de verschillende cursussen zijn geschreven. Je hebt de mogelijkheid om een eigen tekst in te sturen voor dit boekje dat aan het eind van het seizoen feestelijk wordt gepresenteerd.

Schrijfbenodigdheden: pen en papier of een laptop. Overige materialen, zoals voorbeelden die worden gegeven bij het behandelen van de schrijftechnieken, worden in de les uitgedeeld.  

Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!

Onze docenten

Esther Bevers

Meer info

Esther Bevers

'Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand'

Wat krijgen mensen als ze bij jou een schrijfcursus volgen?

‘Je begint bij mij nooit gewoon zomaar, vanuit het niets te schrijven. Zo’n lege pagina of knipperende cursor kan intimiderend zijn. Ik hou ervan om je op allerlei manieren te laten associëren, via lijstjes, een filmpje of een brainstorm. Door die overzichtelijke tussenstappen krijg je vanzelf helder waar je tekst over moet gaan.’

Hoe weet je nu of je talent hebt voor schrijven?

‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen schrijven kan leren, zolang je je er maar op je gemak bij voelt. Schrijven gaat over experimenteren, ontdekken dat een verhaal een eigen wil heeft en net zo lang zoeken tot je het goede woord hebt gevonden. Dat hele proces vind ik mooi om te begeleiden. Ik gooi niemand zomaar in het diepe. Je krijgt juist alle ruimte om diverse tekstvormen en schrijftechnieken uit te proberen.’

Wat voor soort docent ben jij?

‘Als schrijfdocent maak ik graag gebruik van mijn mappen vol oefeningen en inspiraties. Zo leer je van alles over personages, een goede dialoog schrijven of over verschillende perspectieven. Maar dat is puur de techniek, nog belangrijker vind ik de sfeer van vertrouwen in de groep. Want je schrijft niet alleen, je leest je verhalen ook voor. Dat is best spannend, maar levert altijd mooie verrassingen op. Mensen zijn vaak juist blij met de reacties van anderen, het geeft ze veel zelfvertrouwen. En natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand.’

Waar geniet jij als docent vooral van?

‘Na een cursus ga ik altijd fluitend naar huis. Ik geniet enorm van het contact met al die verschillende cursisten. Iedere deelnemer heeft weer iets anders nodig om tot een mooi verhaal te komen. Het begeleiden van dat proces, dat gepuzzel, is mooi en vooral wanneer het kwartje valt, word ik helemaal blij. Je hebt soms van die magische momenten bij een cursist, bijvoorbeeld als iemand hard lacht om zijn eigen tekst. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’

Wist je dit al over Esther?

Puur vanuit interesse is Esther vier jaar geleden begonnen met Noors leren. Na het kopen van een Noors Harry Potterboek was het hek van de dam en kan ze zich in het Noors uitstekend verstaanbaar maken. Ze is nu aan de Finse taal begonnen.

Achtergrond

Esther Bevers heeft een eigen tekstbureau TerraTekst, waarbij ze mensen begeleidt bij manuscripten, eindredactie doet en manuscripten beoordeelt. Samen met Annette Verspoor heeft ze het collectief Schrijven in Amersfoort opgericht. Ze volgde de opleiding tot prozaschrijver bij ScriptPlus in Amsterdam en daarna de post-hbo-opleiding tot schrijfdocent bij de Hogeschool Amsterdam. Haar favoriete schrijfvorm is het korte verhaal.


Toon meer docenten