Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Verhalen schrijven beginners, 21+ Verhalen schrijven gevorderden, 21+

Verhalen schrijven

Bij de Schrijfschool ben je aan het goede adres als je wilt leren verhalen schrijven. Twee ervaren docenten geven onze schrijfcursussen en helpen jou op weg met het vastleggen van je eigen verhaal.


Verhalen schrijven voor beginners

Aan de hand van schrijfoefeningen gaan beginnende schrijvers aan de slag met o.a. personagebeschrijvingen, dialogen en de opbouw van een verhaal. Je leert hoe je de lezer kunt boeien en ben je misschien wel klaar om je verhaal op te sturen naar een van de vele schrijfwedstrijden.

Verhalen schrijven voor gevorderden

Gevorderde schrijvers, die b.v. de beginnerscursus Verhalen Schrijven hebben gevolgd, zijn hier op hun plek. Maar ook mensen met enige ervaring met het schrijven van korte verhalen zijn van harte welkom! Cursisten gaan zelfstandiger aan de slag. Tijdens de lessen krijgen zij feedback én schrijfoefeningen om weer een stap verder te komen.


Onze docenten

Annette Verspoor

Meer info

Annette Verspoor

'Ik wakker graag het plezier in schrijven aan'

Wat voor soort docent ben jij?

‘Ik ben vooral een enthousiaste docent. Ik omring me ook graag met enthousiaste mensen. Hoewel ik in mijn groepen zeker met een serieuze ondertoon werk. Ik voel me altijd zeer verantwoordelijk bij nieuwe cursisten om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk echt een groep vormen die elkaar vertrouwt. Want het kan best een drempel zijn om in de groep voor te lezen wat jij hebt geschreven, of dit nu fictie of autobiografisch is.’

Op welke manier zorg jij voor een vertrouwelijke sfeer?

‘Vertrouwen creëer je door goed te kijken naar iedere cursist. Wat voor schrijversaspiraties heeft iemand? Want de een wil graag verhalen publiceren en de ander schrijft vooral voor de kleinkinderen. De doelen zijn verschillend. Door eenieder in gelijke mate persoonlijke aandacht te geven, zorg je voor een plezierige sfeer die mensen aanspoort hun schrijverschap te ontdekken.’

Waarom voel jij je aangetrokken tot schrijven?

‘Al heel jong wilde ik schrijven, ik las als kind heel veel en heb enkele jaren Nederlands gestudeerd. Daarna studeerde ik Theaterwetenschappen en kwam het leven ertussendoor. Ik twijfelde of mensen wel zaten te wachten op mijn boeken, waardoor ik best laat in mijn leven het schrijven echt omarmde. Ik had liever eerder het vertrouwen gehad om te publiceren. Dat wil ik mijn cursisten graag meegeven: doe het gewoon! Ik stimuleer ze vaak om verhalen in te sturen naar schrijfwedstrijden. Het is al voorgekomen dat een cursist een prijs won of iets gepubliceerd kreeg.’

Wat is het belangrijkste dat je leert in de schrijfcursussen?

‘Het allerbelangrijkste is het plezier in schrijven aanwakkeren. In de lessen krijg je gevarieerde opdrachten die daarvoor zorgen. Ook leer je waar je je creativiteit en inspiratie vandaan haalt. Je krijgt geestverruimende schrijfoefeningen om je schrijfhonger mee te stillen – zonder dat je uren naar een lege bladzijde zit te staren. We associëren veel en variëren met stijlen en genres. Ik gooi er in een cursus columns gerust wat poëzie doorheen. Daarbij ontvang je altijd stimulerende feedback.’

Waar haal jij energie uit bij het lesgeven?

'In de cursussen zitten mensen van rond de twintig tot dik in de zeventig, die elkaar positief stimuleren. Het mooiste is om cursisten te zien groeien. Schrijven is een ambacht dat in een veilige, positieve sfeer verder kan opbloeien. Soms verbazen ze zichzelf met wat ze bereiken. Ik zie dan dat ze zich thuis hebben voorbereid en ingeleefd om in de les hun verhaal voor te dragen. Zo groeit hun zelfvertrouwen en dat geeft mij veel energie. Als mensen zichzelf kunnen zijn in hun verhalen is mijn missie bereikt.’

Wist je dit al over Annette?

Annette mag graag haar hoofd leegmaken door lekker met haar handen in de aarde te wroeten in haar moestuin. Dat geeft haar ultieme ontspanning.

Achtergrond

Annette Verspoor studeerde Nederlands en Theaterwetenschappen en werkt als schrijfcoach, tekstschrijver en redacteur. Daarnaast geeft ze schrijfcursussen en workshops voor jongeren en volwassenen. Ook is ze auteur van de jeugdromans Bisou (2018) en De wens in het water (2020). Samen met schrijfdocent Esther Bevers vormt ze het collectief ‘Schrijven in Amersfoort’ (SAM). 

Toon meer docenten

Laat je inspireren!

Schrijver Anna Woltz

legt uit hoe je een verhaal schrijft

Meestervertellers

de mooiste verhalende journalistiek (2020)

Abe van der Veen

over zijn beroep als Verhalenverteller

Veelgestelde vragen

Dat leer je natuurlijk in deze cursus! Kun je niet wachten? Kijk dan alvast eens naar vijf tips voor het schrijven van een kort, sterk verhaal. 

Nee, de schrijfcursussen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort centrum) en ICOON (Amersfoort-noord).

In het Eemhuis organiseert de Bibliotheek Eemland iedere tweede woensdag van de maand het Boek van de Maand-gesprek. Deze activiteit vindt plaats tussen 12.30 en 13.15 uur en is gratis toegankelijk.
Daarnaast kunnen leden van de Bibliotheek Eemland gebruikmaken van de leeskringenservice

Verhalen komen vaak langs wanneer je op de fiets zit, op je werk of bij de kassa. Verhalen zijn overal om je heen. De docent van deze cursus helpt je bij het vinden van inspiratie. Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast wat tips.

Nee, op dit moment biedt Scholen in de Kunst alleen cursussen voor volwassenen aan. Kinderen kunnen uiteraard wel hun fantasie kwijt bij o.a. onze theaterlessen, waar ze volop aan de slag gaan met het uitbeelden van verhalen. Bovendien speelt tekst daar ook een belangrijke rol.