Log in

Maak hier je keuze

Verhalen schrijven voor beginners Verhalen schrijven voor gevorderden

Verhalen schrijven

Bij de Schrijfschool ben je aan het goede adres als je wilt leren verhalen schrijven. Twee ervaren docenten geven onze schrijfcursussen en helpen jou op weg met het vastleggen van je eigen verhaal.


Verhalen schrijven voor beginners

Aan de hand van schrijfoefeningen gaan beginnende schrijvers aan de slag met o.a. personagebeschrijvingen, dialogen en de opbouw van een verhaal. Je leert hoe je de lezer kunt boeien en ben je misschien wel klaar om je verhaal op te sturen naar een van de vele schrijfwedstrijden.

Verhalen schrijven voor gevorderden

Gevorderde schrijvers, die b.v. de beginnerscursus Verhalen Schrijven hebben gevolgd, zijn hier op hun plek. Maar ook mensen met enige ervaring met het schrijven van korte verhalen zijn van harte welkom! Cursisten gaan zelfstandiger aan de slag. Tijdens de lessen krijgen zij feedback én schrijfoefeningen om weer een stap verder te komen.


Onze docenten

Esther Bevers

Meer info

Esther Bevers

'Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand'

Achtergrond

Wat krijgen mensen als ze bij jou een schrijfcursus volgen?

‘Je begint bij mij nooit gewoon zomaar, vanuit het niets te schrijven. Zo’n lege pagina of knipperende cursor kan intimiderend zijn. Ik hou ervan om je op allerlei manieren te laten associëren, via lijstjes, een filmpje of een brainstorm. Door die overzichtelijke tussenstappen krijg je vanzelf helder waar je tekst over moet gaan.’

Hoe weet je nu of je talent hebt voor schrijven?

‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen schrijven kan leren, zolang je je er maar op je gemak bij voelt. Schrijven gaat over experimenteren, ontdekken dat een verhaal een eigen wil heeft en net zo lang zoeken tot je het goede woord hebt gevonden. Dat hele proces vind ik mooi om te begeleiden. Ik gooi niemand zomaar in het diepe. Je krijgt juist alle ruimte om diverse tekstvormen en schrijftechnieken uit te proberen.’

Wat voor soort docent ben jij?

‘Als schrijfdocent maak ik graag gebruik van mijn mappen vol oefeningen en inspiraties. Zo leer je van alles over personages, een goede dialoog schrijven of over verschillende perspectieven. Maar dat is puur de techniek, nog belangrijker vind ik de sfeer van vertrouwen in de groep. Want je schrijft niet alleen, je leest je verhalen ook voor. Dat is best spannend, maar levert altijd mooie verrassingen op. Mensen zijn vaak juist blij met de reacties van anderen, het geeft ze veel zelfvertrouwen. En natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand.’

Waar geniet jij als docent vooral van?

‘Na een cursus ga ik altijd fluitend naar huis. Ik geniet enorm van het contact met al die verschillende cursisten. Iedere deelnemer heeft weer iets anders nodig om tot een mooi verhaal te komen. Het begeleiden van dat proces, dat gepuzzel, is mooi en vooral wanneer het kwartje valt, word ik helemaal blij. Je hebt soms van die magische momenten bij een cursist, bijvoorbeeld als iemand hard lacht om zijn eigen tekst. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’

Wist je dit al over Esther?

Puur vanuit interesse is Esther vier jaar geleden begonnen met Noors leren. Na het kopen van een Noors Harry Potterboek was het hek van de dam en kan ze zich in het Noors uitstekend verstaanbaar maken. Ze is nu aan de Finse taal begonnen.

Achtergrond

Esther Bevers heeft een eigen tekstbureau TerraTekst, waarbij ze mensen begeleidt bij manuscripten, eindredactie doet en manuscripten beoordeelt. Samen met Annette Verspoor heeft ze het collectief Schrijven in Amersfoort opgericht. Ze volgde de opleiding tot prozaschrijver bij ScriptPlus in Amsterdam en daarna de post-hbo-opleiding tot schrijfdocent bij de Hogeschool Amsterdam. Haar favoriete schrijfvorm is het korte verhaal.


Toon meer docenten

Laat je inspireren!

Schrijver Anna Woltz

legt uit hoe je een verhaal schrijft

Meestervertellers

de mooiste verhalende journalistiek (2020)

Abe van der Veen

over zijn beroep als Verhalenverteller

Veelgestelde vragen

Dat leer je natuurlijk in deze cursus! Kun je niet wachten? Kijk dan alvast eens naar vijf tips voor het schrijven van een kort, sterk verhaal. 

Nee, de schrijfcursussen vinden plaats in het Eemhuis (Amersfoort centrum) en ICOON (Amersfoort-noord).

In het Eemhuis organiseert de Bibliotheek Eemland iedere tweede woensdag van de maand het Boek van de Maand-gesprek. Deze activiteit vindt plaats tussen 12.30 en 13.15 uur en is gratis toegankelijk.
Daarnaast kunnen leden van de Bibliotheek Eemland gebruikmaken van de leeskringenservice

Verhalen komen vaak langs wanneer je op de fiets zit, op je werk of bij de kassa. Verhalen zijn overal om je heen. De docent van deze cursus helpt je bij het vinden van inspiratie. Kun je niet wachten? Bekijk dan alvast wat tips.

Nee, op dit moment biedt Scholen in de Kunst alleen cursussen voor volwassenen aan. Kinderen kunnen uiteraard wel hun fantasie kwijt bij o.a. onze theaterlessen, waar ze volop aan de slag gaan met het uitbeelden van verhalen. Bovendien speelt tekst daar ook een belangrijke rol.