Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Columns en blogs schrijven in Amersfoort

Bij de Schrijfschool van Scholen in de Kunst kun je terecht voor een cursus Columns en blogs schrijven van ervaren schrijfdocenten. Zo ben jij verzekerd van een schrijfcursus van hoog niveau, die je helpt je teksten aantrekkelijker te maken voor je lezer. Of je nu schrijft voor je werk of voor je plezier, schrijven kun je eigenlijk altijd toepassen!

Waarom zou je voor Columns en blogs schrijven kiezen?
✔️ Je ontwikkelt je taal- en schrijfvaardigheid
✔️ Je leert hoe je kort, gevat en boeiend kunt schrijven
✔️ Je leert hoe je clichés kunt vermijden
✔️ Je vergroot je verbeeldingskracht
✔️ Je leert lezers aan je te binden
✔️ Je gaat aan de slag met verdieping van je eigen stijl
✔️ Je wilt meer mensen naar je website trekken
✔️ Door te schrijven verbetert je concentratie
✔️ Door te schrijven werk je ook aan je verbale vaardigheden

Columns en blogs schrijven

Laat je inspireren!

Columnist Paulien Cornelisse

schrijft 3x per week 150 woorden

Youp van 't Hek

schrijft columns voor het NRC

Chicks love food

bloggen over recepten

Wat zijn columns en blogs?

Wat is een column?
Een column is een stukje tekst van een schrijver (columnist), dat regelmatig verschijnt. Vaak wordt een column in een krant, magazine of internet gepubliceerd. In een column wordt een persoonlijke visie gegeven en kan prikkelen en aanzetten tot nadenken. Columnisten spelen vaak in op actuele (nieuws)onderwerpen, gebeurtenissen of maatschappelijke thema's. Sommige auteurs hebben een vaste column. Zo schrijft Youp van ’t Hek iedere week een column in het NRC en Paulien Cornelisse in de Volkskrant. 
Een column kan ook meer persoonlijk van aard zijn. Het gaat dan over bepaalde persoonlijke issues die in iemands leven spelen. Denk hierbij aan Jan Rot, die wekelijks over zijn ziekte in het Algemeen Dagblad schreef. Er bestaan ook gesproken columns op radio of televisie. Een goed voorbeeld is Pieter Derks, die wekelijks te horen is op Radio 1.

Wat is een blog?
Een blog of weblog is eigenlijk een dagboek op een website dat regelmatig wordt bijgehouden. Meestal gaat het om teksten die in chronologische volgorde verschijnen. Deze artikelen worden ook wel blogspots genoemd. De schrijver (blogger) deelt op deze manier zijn/haar gedachten of dagelijks leven met zijn 'volgers', ofwel een vaste groep lezers. Zij kunnen vaak een reactie op de blogspots plaatsen. Populaire blogs zijn er te vinden in allerlei categorieën. Zo zijn er blogs over mode, reizen, techniek, voedsel, sport, kunst, etc. Vaak heeft een blog tot doel lezers te inspireren of motiveren met zaken die hen bezighouden. Een blog heeft vaak een commercieel doel: met een blog op sociale media kun je lezers naar een website (of YouTubekanaal) trekken. Bekijk voorbeelden van bekende blogs in Nederland.

 

Veelgestelde vragen

Kan iedereen bloggen?
Ja, iedereen kan bloggen. De één heeft meer gevoel voor taal dan de ander, maar dat hoeft je niet tegen te houden om een blog te schrijven. Kies vooral een onderwerp waar je passie voor hebt. Dat maakt het schrijven van een blog makkelijker en leuker! In deze cursus leer je de fijne kneepjes.  
Hoe begint een column?

Een column begint meestal bij een idee en/of sluit aan op de actualiteit. De schrijver stemt zijn/haar idee af op de mensen die de column zullen lezen. Lees eens een column van Youp van 't Hek en laat je inspireren. 

Moet een blog voldoen aan regels?

Nee, er zijn geen vaste journalistieke regels bij het schijven van een blog. Het is wel noodzakelijk kort en bondig te schrijven. Een blog is geen verhaal of roman. Op internet worden veel tips gegeven. Kijk bijvoorbeeld eens op de site van de blogacademie of hier.

Vind jouw cursus of les!

Zoek je cursus