Op zoek naar een leuke, laagdrempelige muziekles voor jouw kind? Liever geen moeilijk instrument of muzieknoten leren? Denk dan eens aan Afrikaans trommelen: een cursus waar ontspanning, ritme en samenspel hand in hand gaan.
Trommel erop los en ontdek de magie van Afrikaans trommelen! Leer rechtstreeks van onze deskundige docent Abu, die zelf uit Afrika komt. Ontwikkel je vaardigheden om verschillende klanken te creëren, strakke ritmes te spelen en de trommel goed te bespelen.
Jij krijgt zelfs de kans om de doun-doun, een indrukwekkende Afrikaanse bastrommel, te bespelen! Samen met andere enthousiaste djembé-spelers ga je op een muzikale ontdekkingsreis. Trommelstokken in de aanslag!
Wij zorgen voor alle benodigde instrumenten tijdens de les, maar als je je eigen djembé hebt, breng die gerust mee. Wil je thuis oefenen? Geen probleem! We verhuren djembés, zodat je je ritme altijd kunt blijven aanscherpen.
Wacht niet langer en kom genieten van het trommelplezier!
✔️ deze cursus is goedkoper dan individuele muziekles op een instrument;
✔️ trommelen werkt ontspannend; je kind heeft het vaak al druk genoeg;
✔️ trommelen is een muzikale uitlaatklep; je kind kan er lekker zijn energie in kwijt;
✔️ trommelen brengt kinderen samen, leert ze teamwork en helpt ze nieuwe vrienden te maken;
✔️ trommelen verbetert de motorische vaardigheden van je kind.
'Ik leer mijn cursisten graag de liefde voor de Afrikaanse trommel'
“Ik doe dit vak alweer jarenlang met veel plezier. Het allerleukste vind ik het als mensen binnenkomen en nog nooit een djembé hebben aangeraakt en dat ze dan na korte tijd al kunnen trommelen. Je krijgt er meteen lekker veel energie van. Dan lopen ze vrolijk de les uit en dat maakt mij ontzettend blij. Ik geef les aan volwassenen en kinderen en die laatste groep denkt niet na, maar doet gewoon. Dat is extra fijn bij dit instrument, want zodra je te veel in je hoofd gaat zitten raak je vlot het ritme kwijt.”
“Ik ben iemand die overal de positieve kant van ziet. Als er een probleem is dan zoek ik altijd naar een oplossing. Ik zal niet snel somberen. Behalve djembé speel ik ook Afrikaanse fluit, percussie en mondharmonica. Muziek is heel belangrijk voor me, zonder muziek zou ik niet kunnen leven of zou ik depressief worden. Als je eenmaal in dat trommelritme zit, dan raak je een beetje in trance. Heerlijk. Dat fijne gevoel, die liefde voor de trommel, die hoop ik op mijn cursisten over te brengen.”
“Zelf kom ik uit Kenia waar ik ben opgegroeid met de djembé, het instrument dat in West-Afrika door mijn verre voorouders als communicatiemiddel werd gebruikt. Om elkaar te waarschuwen of te roepen. Pas nadat witte mensen het continent bezochten, werd het meer een instrument. Ik ben dol op de klank en het is echt een instrument dat je met je hele lijf en hart bespeelt: dat past goed bij me.”
“Vaak vertel ik in de eerste lessen iets over de achtergrond van het instrument en hoe deze bijzondere muziek zich verder heeft ontwikkeld. Dat vind ik belangrijk, zodat je ook echt contact kunt maken met het instrument. En natuurlijk werken we aan techniek en leren ze de tonen kennen, dat is de basis. Omdat dit een instrument is waarbij samenspel erg belangrijk is, focus ik me daar ook op. Je moet elkaar leren aanvoelen, zodat het een mooi geheel wordt. Djembéles is echt een groepsgebeuren, dat is de helft van het plezier.”
Als Abu niet aan het werk is, geniet hij van zijn gezin. Al zijn kinderen bespelen een instrument, het is er vaak een gezellige muzikale boel.
Abu Swaleh groeide op in Kenia waar hij percussie speelde bij het Keniaanse nationale ballet in Nairobi. Toen hij in de jaren negentig naar Nederland kwam, ontdekte hij dat de djembé nog niet zo bekend was en ging hij lessen geven. Hij volgde intensieve cursussen bij de bekende meesterpercussionist Mamady Keita uit Guinee. Jarenlang speelde Abu in diverse djembé- en percussiegroepen, zoals Africa Soli en Jamou Jamou. Ook had hij enige jaren een eigen djembégroep. Naast zijn lessen bij Scholen in de Kunst werkt Abu bij Kwintes.