Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Afrikaanse percussie alle niveaus, 21+ Afrikaanse trommels, kinderen

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Abu Swaleh

Locaties

Eemhuis
Maandag
Avond
Vrijdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 205,00 (15 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Afrikaanse percussie alle niveaus, 21+

Ben je gefascineerd door de hypnotiserende ritmes van Afrikaanse muziek en wil je zelf deze magie ervaren? Overweeg dan eens mee te doen aan onze djembé lessen. Je hebt geen muzikale ervaring nodig en er is niet een bepaald niveau vereist. Iedereen kan onder begeleiding van onze ervaren docent djembé leren spelen.

De djembé, een traditioneel West-Afrikaans percussie-instrument, heeft de kracht om mensen te verbinden en emoties te laten uiten door middel van opzwepende ritmes. Omdat djembés een geluid kunnen produceren dat kilometers verderop nog te horen is, werd deze trommel vroeger gebruikt om snel met andere dorpen te kunnen communiceren.

De djembé kan zittend en staand worden bespeeld. De speler kan verschillende klankkleuren bereiken door beide handen te gebruiken en zowel met de vingers als met de vlakke hand te spelen.


Onze cursus biedt een boeiende en leuke leeromgeving waarin je de basisprincipes van het bespelen van de djembé leert, of je nu een absolute beginner bent of al wat ervaring hebt.

Djembé les in een groep

Djembé les krijg je volgens traditie in een groep, dus ook bij ons. De docent leert je hoe je de verschillende Afrikaanse ritmes en de daarbij behorende begin- en eindsignalen moet slaan. Een leuke cursus waar je zonder ervaring aan kan beginnen.

Het djembéspel wordt ondersteund door tweevellige bastrommels, de zogeheten doun-douns, die met stokken worden bespeeld. Er zijn uiteraard instrumenten aanwezig, die tijdens de les gebruikt worden, maar je mag ook je eigen djembé meenemen. Er zijn djembés te huur om thuis te kunnen oefenen.

De Afrikaanse percussiegroep staat onder leiding van docent Abu Ali Swaleh. Twijfel je of Afrikaanse percussie bij je past? Doe dan een gratis proefles. 

Onze docenten

Abu Swaleh

Meer info

Abu Swaleh

'Ik leer mijn cursisten graag de liefde voor de Afrikaanse trommel'

Wat vind je het fijnste aan muziekdocent zijn?

“Ik doe dit vak alweer jarenlang met veel plezier. Het allerleukste vind ik het als mensen binnenkomen en nog nooit een djembé hebben aangeraakt en dat ze dan na korte tijd al kunnen trommelen. Je krijgt er meteen lekker veel energie van. Dan lopen ze vrolijk de les uit en dat maakt mij ontzettend blij. Ik geef les aan volwassenen en kinderen en die laatste groep denkt niet na, maar doet gewoon. Dat is extra fijn bij dit instrument, want zodra je te veel in je hoofd gaat zitten raak je vlot het ritme kwijt.”

Kun je wat meer over jezelf vertellen?

“Ik ben iemand die overal de positieve kant van ziet. Als er een probleem is dan zoek ik altijd naar een oplossing. Ik zal niet snel somberen. Behalve djembé speel ik ook Afrikaanse fluit, percussie en mondharmonica. Muziek is heel belangrijk voor me, zonder muziek zou ik niet kunnen leven of zou ik depressief worden. Als je eenmaal in dat trommelritme zit, dan raak je een beetje in trance. Heerlijk. Dat fijne gevoel, die liefde voor de trommel, die hoop ik op mijn cursisten over te brengen.”

Hoe raakte jijzelf verknocht aan de djembé?

“Zelf kom ik uit Kenia waar ik ben opgegroeid met de djembé, het instrument dat in West-Afrika door mijn verre voorouders als communicatiemiddel werd gebruikt. Om elkaar te waarschuwen of te roepen. Pas nadat witte mensen het continent bezochten, werd het meer een instrument. Ik ben dol op de klank en het is echt een instrument dat je met je hele lijf en hart bespeelt: dat past goed bij me.”

En de les zelf, kun je daar iets over vertellen?

“Vaak vertel ik in de eerste lessen iets over de achtergrond van het instrument en hoe deze bijzondere muziek zich verder heeft ontwikkeld. Dat vind ik belangrijk, zodat je ook echt contact kunt maken met het instrument. En natuurlijk werken we aan techniek en leren ze de tonen kennen, dat is de basis. Omdat dit een instrument is waarbij samenspel erg belangrijk is, focus ik me daar ook op. Je moet elkaar leren aanvoelen, zodat het een mooi geheel wordt. Djembéles is echt een groepsgebeuren, dat is de helft van het plezier.”

Wist je dit al van Abu?

Als Abu niet aan het werk is, geniet hij van zijn gezin. Al zijn kinderen bespelen een instrument, het is er vaak een gezellige muzikale boel.

Achtergrond

Abu Swaleh groeide op in Kenia waar hij percussie speelde bij het Keniaanse nationale ballet in Nairobi. Toen hij in de jaren negentig naar Nederland kwam, ontdekte hij dat de djembé nog niet zo bekend was en ging hij lessen geven. Hij volgde intensieve cursussen bij de bekende meesterpercussionist Mamady Keita uit Guinee. Jarenlang speelde Abu in diverse djembé- en percussiegroepen, zoals Africa Soli en Jamou Jamou. Ook had hij enige jaren een eigen djembégroep. Naast zijn lessen bij Scholen in de Kunst werkt Abu bij Kwintes. 

Toon meer docenten