Maak hier je keuze

Edelsmeden, sieraden en objecten alle niveaus, 21+ Atelier emailleren & edelsmeden vergevorderden, 21+

Edelsmeden, sieraden en objecten alle niveaus, 21+

In deze cursus ga je sieraden, kunstobjecten en gebruiksvoorwerpen ontwerpen en maken. Je leert een hele reeks ambachtelijke technieken en gaat aan de slag met metaal (koper, messing, alpaca en zilver) maar ook met kunststof, rubber, textiel en hout. Daarnaast is er in de lessen aandacht voor speciale technieken zoals ciseleren, etsen, of gieten. De cursus is geschikt voor zowel beginners als voor mensen met enige ervaring. Dus heb je een keer een workshop sieraad maken gedaan en wil je jezelf verder ontwikkelen? Schrijf je dan in voor deze cursus sieraden maken en edelsmeden.

Lessen

In deze cursus sieraden maken word je individueel begeleid op je eigen niveau, al dan niet aan de hand van een opdracht. De professionele docent leert je omgaan met verschillende materialen en de aanwezige gereedschappen en laat je kennismaken met verschillende vormen en stijlen. Als je al meer ervaring hebt, word je uitgedaagd om je eigen stijl te ontwikkelen. Je kiest zelf of je liever sieraden wilt maken of dat je liever een kunstzinnig object maakt. Alle vrijheid dus om je eigen stijl te ontwikkelen.

In het cursusjaar is er een aantal momenten waarop je je werk kunt exposeren in het Eemhuis.

Materiaal

De cursusprijs is exclusief materiaal. Voor een deel van de materialen kun je bij ons terecht.

Docenten

Deze cursus wordt aan meerdere groepen aangeboden en elke groep heeft een vaste docent, die eigen accenten aanbrengt in de lessen. Meer informatie over deze docenten vind je onderaan deze pagina.

Praktische informatie

De cursus wordt gepland in een periode van 35 weken en bestaat uit 30 lessen mét docent en 5 bijeenkomsten zonder docent. In die 5 bijeenkomsten ben je, samen met je medecursisten, zelfstandig aan het werk.

Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Mogelijkheden

  • Type Groepsles
  • Leeftijd 21+
  • Docent Diverse docenten mogelijk
  • Locaties

    Eemhuis

    Dinsdag Ochtend, Avond

    Woensdag Middag

    Donderdag Ochtend, Avond

    Vrijdag Ochtend

  • Prijs

    Volwassen vanaf € 624,00 (30 lessen)

  • Bekijk alle mogelijkheden

Veelgestelde vragen

Heb ik ervaring nodig om deel te nemen aan de cursus?

Nee hoor, je hebt geen ervaring nodig! De cursus is geschikt voor zowel beginners als voor mensen met wat ervaring. De docent begeleidt je op je eigen niveau en geeft opdrachten die daarbij passen.

Hoeveel deelnemers zijn er in een cursusgroep?

De groepsgrootte verschilt, maar de docent zorgt ervoor dat iedereen voldoende persoonlijke aandacht krijgt. Het maximum aantal deelnemers is 12.

Kan ik mijn eigen ontwerpideeën inbrengen tijdens de cursus?

Absoluut, je mag je eigen ideeën en ontwerpen meenemen. We helpen je om ze uit te werken! Zo kun je werken aan een uniek sieraad of kunstzinnig object.

Kan ik ook eerst een workshop sieraden maken volgen?

Ja, Dat kan! Op een aantal zaterdagen bieden we een eendaagse workshop in het Eemhuis aan. Soms is het een workshop sieraden maken, maar soms besteden we de workshop aan een bijzondere techniek, zoals bijvoorbeeld het zagen in metaal. Je kunt de workshops los van elkaar doen en bent ook als beginner welkom.

Bekijk de workshops
Worden er ook online workshops sieraden maken aangeboden?

Op dit moment niet. We vinden het belangrijk om fysiek les te geven in ons atelier. Daar beschikken we over ruimte werkplekken en professionele gereedschappen en apparatuur.

Wat heb je nodig om sieraden te maken?

Om sieraden te maken, heb je basisgereedschap nodig, zoals zaagjes, vijlen, soldeerbenodigdheden en polijstmaterialen. Ook materialen zoals metaal (koper, messing, alpaca of zilver), kunststof, rubber, textiel en hout komen goed van pas. Gereedschappen zijn uiteraard aanwezig in het lokaal, verschillende materialen kun je bij ons aanschaffen. Overleg altijd eerst met de docent voor je zelf iets gaat aanschaffen.

Zijn de materialen inbegrepen in de prijs van de cursus?

Nee, de prijs is exclusief materialen. Je kunt een deel bij ons aanschaffen, maar neem gerust je eigen materialen en gereedschappen mee.

Welke soorten sieraden kan ik leren maken tijdens de cursus?

Je eigen sieraden maken is natuurlijk het leukste dat er is. Je kunt kiezen voor ringen, oorbellen, armbandjes, hangers of een broche. Maar je kunt ook experimenteren met het maken van een gebruiksvoorwerp of een kunstobject. Geef je creativiteit vooral de ruimte!

Onze docenten

Christine van der Ree

Meer info

Christine van der Ree

'Glas, metaal en vuur: eeuwenoude technieken eigentijds toepassen'

Achtergrond
• Christine is goudsmid, opgeleid aan de vakschool in Schoonhoven, waar ze de technieken van het emailleren leerde.
• In Portsmouth (Engeland) volgde ze de Kunstacademie. 
• Door veel samenwerking met emailleurs in Engeland, Duitsland, Tsjechië en Nederland heeft zij zich verder ontwikkeld in het emailleren.
• Christine werkt zelfstandig vanuit haar atelier in Amsterdam. Ze maakt eigen werk en werk in opdracht van collega-goudsmeden en bedrijven.
• Sinds 2014 geeft ze les bij Scholen in de Kunst. Ze begeleidt cursisten die zelfstandig werken in het emailleeratelier en ze heeft een beginnersgroep. Daarnaast verzorgt ze masterclasses.  In 2018 start Christine ook met een cursus edelsmeden.

Als docent
‘Mijn belangrijke drijfveer is de wil de techniek van het emailleren over te dragen. Het is zulk mooi materiaal en zo’n mooi medium om je in uit te drukken. Emailleren heeft zich ontwikkeld van toegepaste kunst tot kunst ‘om aan de muur te hangen’. Naast het ambachtelijke van het vak, gaat het in de cursus ook om het maken van iets eigens, door kleurkeuze en materiaalbehandeling. Zoals bij alle kunst gaat het om de combinatie van hoofd, hart en handen.

Bij de cursus Edelsmeden richt ik me op het maken van sieraden en kleine objecten. We werken met verschillende metalen en de bijbehorende technieken. Ik hou zelf erg van foldforming technieken, een snelle manier om ruimtelijke vormen te creëren in koper. Deze vormen kunnen onderdeel zijn van een sieraad of op zich zelf staan als object.’  

Ontspannen leren
‘Omdat het een hobby is voor de cursisten, vind ik het belangrijk dat ze een fijne tijd hebben. Ik zoek een ontspannen sfeer; het moet leuk zijn hier te komen. Als docent hoop ik ze te leren extra goed te kijken, waar te nemen. Ik vraag ze bijvoorbeeld gedurende een periode te zoeken naar patronen in de wereld om hen heen. Overal zijn patronen te ontdekken. Als ze dan komen met bijvoorbeeld een rij lantarenpalen, kunnen we dat met elkaar verklaren en uitleggen: ze leren een bepaald ritme in het beeld te herkennen, een bepaald perspectief.’  

De les
‘Nieuwe cursisten moeten een emailleer-basispakket aanschaffen. Dit pakket bevat kleine hoeveelheden van verschillende emailles, koper en wat persoonlijk gereedschap, afhankelijk van wat iemand al in bezit heeft. In het lokaal zijn gemeenschappelijke gereedschappen, slijpstenen en ovens. Uit nalatenschappen hebben we mooie emailles, gelukkig, want die zijn kostbaar. De cursist kan daar vrij gebruik van maken. Voor koper en basis-emaille moet naar gebruik worden betaald. Ik geef in de cursus brede opdrachten. Van daaruit ga ik graag als begeleider mee met de wensen en de smaak van een cursist. Iedereen heeft een voorkeur voor bepaalde kleuren of thema’s. De één laat zich inspireren door de natuur, de ander werkt graag grafisch of abstract. Ik help met het zoeken naar technieken, waar ze iets mee kunnen maken wat uit henzelf komt. Of dat nou een sieraad is, of ander klein werk, of juist ruimtelijk en groot – het kan allemaal met emailleren.’  

Geluksmomentjes…
‘Ik ben altijd weer blij als ontgoocheling omslaat in een verraste reactie als het werk heet (en onooglijk) uit de oven komt en langzaam zijn ware kleur aanneemt.’

Erna Huppelschoten

Meer info

Erna Huppelschoten

‘Ik help mensen graag om te groeien als kunstenaar’

Waar haal jij plezier uit bij het lesgeven?

“Ik vind het altijd fijn om mensen te inspireren en houd ervan om me te verbinden met mijn cursisten. In de cursus sieraden maken lopen mensen vaak enige jaren mee, dus leer je elkaar goed kennen. Daarbij ben ik vanuit mezelf ook nieuwsgierig: wie is deze mens? Wat wil die creëren? Ik ga graag naast iemand zitten, observeer, sluit aan en geef dan handreikingen hoe iets anders of beter kan. Op dat vlak ben ik iets meer coach dan docent.”

Betekent dit dat je geen lesplan hebt?

“Oh, zeker wel. In de lessen hanteren we grote lijnen, thema’s waarlangs materiaalgebruik, esthetiek en technieken als solderen en zagen voorbijkomen. Naast die basisinformatie bied ik veel inspiratie door kundig werk van andere kunstenaars te tonen. We werken met verschillende metalen als koper en zilver, maar ook hout, steen, papier en porselein. Cursisten kunnen zo zelf aan de slag en merken dat vanuit die inspiratie hun eigen werk als vanzelf naar boven komt.”

Wat hoor je terug van cursisten over jouw aanpak?

“Het mooiste vind ik altijd als ik mensen verder kan brengen in hun werk. Als iemand mij een vraag stelt, omdat die even vastloopt bij het maken van een sieraad, dan vind ik het prettig om te zien dat hij of zijn met een kleine aanwijzing weer verder kan. Zodat ze echt voelen: ja, hiervoor zit ik op les. Iedere cursist is individueel bezig en ik leg het perspectief best hoog, zodat ze ook kunnen groeien in hun kunstenaarschap. Dat geeft mij energie en veel voldoening.”

Behalve docent ben je ook kunstenaar. Wat maak je zoal?

“Mijn werk is heel breed. Ik ben graag weids bezig. Zo werk ik in mijn atelier veel met porselein en maak ik sieraden en kunstobjecten. Het thema van waaruit ik op dit moment werk is draagbaarheid, dat vind ik een erg leuk spel: wat kun je nog wel dragen en wat niet meer? Daarbij gebruik ik graag diverse materialen: aluminium, half-edelstenen of smeedwerk. Iedere keer pak ik het weer anders aan; dat past bij me.”

Wist je dit al over Erna?

Erna is dol op het ritme en de energieke manier van Afrikaanse dans, zelf heeft ze dat ook jaren gedaan.

Achtergrond

Erna Huppelschoten is sieraadontwerper, kunstenaar en docent. Ze is opgeleid als eerstegraads docent handvaardigheid en kunstgeschiedenis aan de Academie voor Beeldende Vorming. Hierdoor heeft zij een brede en gedegen basis, daarnaast zet ze het gebruik van meerdere materialen in. Ze studeerde sieraadontwerpen aan de HKU en is al jaren verbonden aan Scholen in de Kunst. Naast haar werk als docent heeft ze samen met Frans Ottink StudioZAND waar zij serviesgoed, vazen, urnen en sieraden van porselein en zilver maakt.

Karien Kortenhorst

Meer info

Karien Kortenhorst

‘Jezelf verrassen’

Achtergrond
• Karien is opgeleid als goud- en zilversmid en heeft daarna de kunstacademie in de Utrecht gedaan.
• Ze geeft sinds 2000 cursussen voor volwassen bij Scholen in de Kunst.
• In haar eigen atelier maakt Karien sieraden en objecten die ze exposeert en verkoopt.  
• Ze geeft workshops, onder meer in Griekenland, in het voor- en najaar. 

Als docent
‘Met mijn achtergrond kan ik zowel technisch begeleiden als meedenken over vormgeving. Daarbij voel ik me meer een begeleider dan een juf en vind ik het belangrijk dat ik uitdaging zoek voor mijn cursisten. Ik wil mensen aanzetten een stapje verder te gaan. Jezelf verrassen, daardoor beleef ik zelf als kunstenaar ook de mooiste momenten. Voor mijn cursisten probeer ik die ervaring te creëren met opdrachten die ze in eerste instantie misschien helemaal niet zien zitten. Ga maar doen! Uit die comfortzone komen! Daar zit mijn taak als docent: mensen begeleiden om eruit te halen wat erin zit.’ 

Lesinhoud
‘We hebben een geweldig lokaal met veel gereedschappen: we kunnen natuurlijk solderen maar ook etsen, metalen kleuren, anticlastisch hameren en zilver gieten. Zo kan ik heel veel technieken van het edelsmeden aanbieden. Beginners krijgen het eerste half jaar een aantal opdrachten waarin alle basisvaardigheden van het edelsmeden aan bod komen: zagen, vijlen, solderen, schuren, polijsten en een steen zetten. Daarna gaan mensen hun eigen richting zoeken. Je kan ook met textiel gaan werken, of grotere objecten maken. In mijn jaarprogramma is dus ruimte voor eigen werk, maar er zijn ook gezamenlijke opdrachten die verbinden en inspireren omdat iedereen die anders invult.’  

Sfeer
‘In mijn groepen zitten beginners en gevorderden bij elkaar. Dat werkt goed: mensen die al heel lang bezig zijn en denken alles wel te weten, worden verrast door nieuwe cursisten met frisse oplossingen. Het is belangrijk dat er een open sfeer is, waarin alles kan. Zodat je je vrij en veilig voelt en alles durft te vragen en te proberen. De groepen zijn leuk, er is plezier en er wordt serieus gewerkt. Mensen helpen elkaar en zijn belangstellend. Soms wordt er veel gekletst, je hoort gehamer, mensen lopen rond – het is heel levendig.’  

Geluksmomentjes…
Soms zijn er momenten dat ik me realiseer: goh, wat is het stil. Iedereen is geconcentreerd met zijn eigen werk bezig, helemaal in een flow. Dan ben ik echt ontroerd.’  


Ronja Driessen

Meer info

Ronja Driessen

'Ruimte geven aan creaties is belangrijk'

Ronja Driessen daagt cursisten uit om niet het geijkte pad te kiezen, maar het materiaal te volgen en eigenzinnige ontwerpkeuzes te maken.

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

“Ik hecht veel waarde aan het ambacht: iets creëren dat niet door een machine gedaan wordt. Ik besteed ook veel aandacht aan het conceptueel denken en het ontwerpen. De hele ervaring van een sieraad of object is hierbij belangrijk: van hoe je het presenteert tot hoe het verweert. Ik ben gepassioneerd over mijn vak en ben enthousiast; dat breng ik graag over in de les. Ik kijk goed naar wat mensen willen maken en denk regelmatig buiten de lessen aan de projecten waarmee iedereen bezig is.”

Wat kun je vertellen over je aanpak in de les?

“Bij het edelsmeden kun je veel richtingen op, je kunt bijvoorbeeld objecten maken of je juist focussen op sieraden met edelstenen. Ik geef graag ruimte aan mijn cursisten om hun eigen richting te kiezen. Toch wil dat niet zeggen dat alles openligt, want ook door een specifieke opdracht te geven, spoor je cursisten aan eens wat nieuws te proberen. Maar als iemand met zo’n opdracht totaal niet uit de voeten kan, laat ik die vrij om zelf aan het werk te gaan.”

Waar haal je zelf inspiratie uit?

“De kleuren, vormen en systemen in de natuur en de menselijke ervaring daarvan. Verder laat ik me inspireren door het thema tijd, dat trekt me door hoe ongrijpbaar het is. Zo ben ik ook bij de edelstenen terecht gekomen, ik vind het ontstaan van edelstenen over miljoenen jaren fascinerend. Ik kijk heel gedetailleerd, ik zie in veel kleine dingen iets moois waar ik als kunstenaar iets van wil maken.”

Wat vind je belangrijk dat mensen leren?

“Iets hoeft niet gelikt en strak te zijn om mooi of ‘goed’ te zijn, maar wees wel bewust van het effect ervan.”

Wist je dit over Ronja Ida Weia?

Zij draagt (bijna) altijd zwarte kleding, maar de edelstenen in haar sieraden zijn juist zo kleurrijk mogelijk.

Achtergrond

Ronja Ida Weia Driessen is opgeleid tot ontwerper en beeldmaker. Ze studeerde af aan de HKU in Utrecht. Tijdens haar studie heeft ze opleiding genoten in edelsmeden en gestudeerd aan de School of Design van Kyushu University in Japan. Dat land bezoekt ze nog steeds graag. Onder haar eigen naam Ronja Ida Weia Jewelry maakt ze sieraden, veelal met edelstenen. Ze geeft behalve les bij Scholen in de Kunst in de zomer ook les bij Buitenkunst Randmeer en is onderdeel van het team van uitgeverij Jap Sam Books. Haar sieraden zie je op haar website en Instagram.


Toon meer docenten