Cursusaanbod
Intouchables_foto Rombout Stegink.JPG
wij spelen met toetsen

Piano

Wil je piano leren spelen en ben je op zoek naar een gezellige muziekschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele pianoleraren. Je kunt pianoles krijgen in Amersfoort, Leusden of Soest. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde pianoleerlingen.

De piano is één van de meest populaire en veelzijdige instrumenten. Het toonbereik is groot en wordt slechts overtroffen door dat van het orgel. Ook is het instrument in grote mate expressief. De piano komt in de 19e eeuw tot grote bloei en wordt het huisinstrument bij uitstek. Hij wordt gebruikt als solo- èn als begeleidingsinstrument. 

De piano is een slag-, toets- en snaarinstrument uit de citerfamilie dat bespeeld wordt met een enkel klavier en twee of drie pedalen. De piano heeft grote witte toetsen en kleine zwarte toetsen. Bij de voorlopers van de piano (klavecimbel) waren deze kleuren omgekeerd. De moderne piano is geëvolueerd uit de fortepiano, het instrument waarop bijvoorbeeld Mozart al zijn pianomuziek heeft gecomponeerd.

Naast het vleugelmodel - klankkast en snaren horizontaal - kent men het rechtopstaande model. Dit model is later ontwikkeld en wordt het meest gebruikt omdat het goedkoper is en kleiner.

De eerste piano, de pianoforte (dit was een vleugelmodel), werd omstreeks 1700 gebouwd door een Italiaan, Bartolomeo Cristofori, die met experimenten bezig was om een toetsinstrument te produceren, dat meer op de aanraking van de speler reageerde dan het klavecimbel (op dit instrument kon je de geluidsterkte niet beïnvloeden, dus van hard naar zacht was niet mogelijk). Op de pianoforte kon je de geluidsterkte wel beïnvloeden, door de toets zachter of harder aan te slaan. Deze ontdekking maakte het mogelijk dat je op dit toetsinstrument in grote mate expressief kunt spelen. Dit instrument werd pianoforte genoemd omdat je er zowel zacht (piano) als sterk (forte) op kon spelen, iets wat op het klavecimbel dus niet kon.

Piano cursussen