Cursusaanbod
Theaterfestival - Icoon - za. 3e en 4e voorstelling (c) HK (31).jpg
Wij staan graag op het toneel

Musical

Wil je leren acteren, dansen en zingen en ben je op zoek naar een gezellige theaterschool in Amersfoort? Je bent van harte welkom bij één van onze professionele musicaldocenten. Je kunt musicalles krijgen in Amersfoort-Noord (ICOON), Amersfoort-Centrum (Eemhuis) en Leusden. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles. Uiteraard hebben we ook plek voor gevorderde musicalleerlingen.

Een musical is een vorm van theater die muziek, liedjes, gesproken dialogen en dans combineert. Het emotionele deel van het stuk – humor, pathos, liefde, woede – en ook het verhaal op zich worden gebracht door woorden, muziek, bewegingen en technische aspecten als entertainment in een geïntegreerd geheel. Sinds het begin van de 20e eeuw worden musical-theaterstukken kortweg 'musicals' genoemd.

De eerste musicals werden aan het einde van de 19e eeuw in New York geproduceerd. Het genre kwam voort uit de vaudeville- en revuetraditie, met als belangrijkste verschil dat musicals een doorlopend verhaal kenden. Daarmee was de musical eveneens verwant aan opera en operette.
De scheidingslijn tussen musical en verwante genres is niet eenduidig. Er zijn dan ook verschillende producties die als 'de eerste musical in de geschiedenis' worden beschouwd. The Black Crook uit 1866 wordt vaak genoemd, maar velen beschouwen pas het veel grootschaliger Show Boat (1927) als zodanig. Kennelijk roept het woord musical vooral associaties op met groteske Amerikaanse showmuziek uit het begin van de 20e eeuw. Bij musicalachtige producties die afstand nemen van die geijkte traditie, duiken in Amerika al snel termen op als rockopera, revue of cabaret.

Broadway in New York en, vanaf de jaren zestig, het West End in Londen, staan internationaal bekend als de toonaangevende plaatsen op musicalgebied. Bekende musicals waren onder andere Hair, Cats, Les Misérables, Evita, Phantom of the Opera, Aïda, The Lion King, Chicago en Wicked.

Musical cursussen