Ben je op zoek naar een professionele én gezellige dansschool in Amersfoort die flamenco dansles aanbiedt? Je bent van harte welkom bij De Dansschool van Scholen in de kunst, waar een Spaanse docent flamencoles geeft. De flamencolessen worden live begeleid door een gitarist.
De lessen vinden plaats in het Eemhuis, gelegen in het centrum van Amersfoort en op loopafstand van station Amersfoort CS. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek gevorderde dansers.
Flamencodans biedt een unieke combinatie van fysieke inspanning, mentale ontspanning én creatieve expressie. Het dansen van flamenco helpt je om volledig aanwezig te zijn in het moment. Je lichaam is in beweging, je zintuigen staan op scherp en je emoties krijgen alle ruimte. De voordelen van flamenco dansen op een rij:
✔️ Het versterkt je zelfvertrouwen – Je leert op het ritme van je eigen lichaam te vertrouwen.
✔️ Het helpt je lichaamshouding – Flamenco dans je met trots, en dat zie je terug in hoe je je beweegt.
✔️ Het stimuleert je geheugen en coördinatievermogen – Door het leren van ingewikkelde combinaties van klappen, stappen en armbewegingen train je ook je hersenen.
✔️ Het geeft energie én ontspanning – Door de intensiteit van de dans raak je je dagelijkse stress kwijt. Als je flamenco danst kun je met niets anders meer bezig zijn.
✔️ Het verbetert je conditie - Flamenco dansen is hard werken. Je bouwt flinke spierkracht op en je uithoudingsvermogen groeit.
Veel mensen denken dat flamenco moeilijk is om te leren. Dat klopt deels – het is een dansvorm waarin je jezelf jarenlang kunt blijven ontwikkelen. Maar tegelijkertijd zijn er ook veel instapmogelijkheden. In de flamencolessen bij Scholen in de Kunst in Amersfoort wordt er veel aandacht besteed aan beginners. Je begint vaak met basispassen, ritmes en eenvoudige handbewegingen. De lessen zijn toegankelijk, gezellig én leerzaam. Al snel merk je dat je zelfverzekerder beweegt en dat je gevoel voor ritme toeneemt.
Flamenco is eigenlijk een muziekgenre en is ontstaan in Andalusië in het zuiden van Spanje, waar verschillende culturen – waaronder de Arabische, Joodse, Roma- en Spaanse – eeuwenlang samenleefden. Deze rijke culturele mengeling heeft gezorgd voor de unieke klanken en ritmes die zo typerend zijn voor flamenco.
Flamenco is niet ontstaan op een podium, maar op pleinen, binnenplaatsen en in kleine kroegen, waar mensen hun emoties, verhalen en levenslust deelden via muziek en dans. Deze diepgewortelde traditie leeft nog steeds voort in de hedendaagse flamenco.
Kenmerkend voor de muziekvorm zijn de soms Arabisch aandoende klanken, de sterke ritmes en de cante flamenco, de flamencozang, die bol staat van emotie.
De zang wordt oorspronkelijk ondersteund met ritmisch geklop (met stok of knokkels), het knippen in de vingers of met klappen in de handen. Tegenwoordig wordt de zang meestal begeleid door de Spaanse gitaar en palmas (klappen) en een cajón (een houten kistje). De zang kan ook worden begeleid door baile flamenco, de expressief-ingetogen flamencodansstijl.
De flamencodans staat bekend om de emotionele intensiteit, trotse houding, expressief gebruik van de armen en het stampen van de voeten. Er zijn veel verschillende soorten dansen. De meest authentieke vorm, gitano flamenco, werd in Spanje gedanst op zigeunerhuwelijken en andere feesten.
Flamenco puro wordt beschouwd als de flamenco die het dichtst bij zijn zigeuneroorsprong staat. In deze stijl wordt er alleen solo gedanst en meer geïmproviseerd. Daarnaast bestaan classical flamenco, moderne flamenco en flamenco nuevo. Alle vormen kennen hun eigen specifieke bewegingen, kleding en attributen (castagnetten, sjaals, ec.).
In de traditionele flamenco worden jonge dansers beschouwd als niet volwassen genoeg om de ‘ziel van de flamenco’ te vertolken. In andere dansvormen beginnen dansers zo vroeg mogelijk met de dans, flamencodansers niet. Zij zijn op hun hoogtepunt als ze minimaal vijftig jaar oud zijn.
Wat flamenco uniek maakt in vergelijking met veel andere dansvormen, is de live interactie tussen dans, muziek en zang. In een flamenco-optreden – of zelfs tijdens een les – gebeurt er vaak iets spontaans. De danser kan reageren op de gitaar, of de gitarist past zich aan aan het voetenwerk van de danser. Dit samenspel zorgt voor magie en pure beleving. Je danst niet alleen op de muziek, je bent de muziek.
Improvisatie is een belangrijk onderdeel van flamenco. Waar veel dansstijlen vaste choreografieën volgen, biedt flamenco ruimte voor eigen invulling. Zeker in de gevorderde lessen leer je hoe je jouw eigen stijl en expressie kunt ontwikkelen binnen het kader van de flamencostructuur.
Flamenco is een muziekgenre met een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm is de emotionele flamencozang , de (soms Arabisch aandoende) klanken en de ritmische klap- en klopgeluiden. Zowel zangers als dansers knippen met hun vingers en klappen in de handen (palmas). Er is continu interactie tussen de muzikanten en dansers.
De flamencodans staat bekend om zijn sierlijke draaibewegingen, het snelle voetenwerk en de ingewikkelde handbewegingen. Zowel de muziek als dans worden generatie op generatie doorgegeven. De muziek wordt daardoor steeds weer verrijkt door nieuwe elementen toe te voegen. Flamenco is één van de belangrijkste (culturele) exportproducten van Spanje!
Vaak begin je met de Sevillanas. Eigenlijk geen officiële flamencodans, maar een volksdans met flamenco-elementen. Grootste verschil met flamenco: het heeft een vaste structuur en een vaste choreografie. Dat betekent dat je ‘de’ Sevillanas makkelijk kunt leren. Met deze dans kun je op ieder (Spaans) feestje voor de dag komen.
Het leren van Sevillanas wordt meestal gebruikt als opstap naar een echte flamencodansles. Gevorderde flamencocursisten kunnen op een gegeven moment eigen improvisaties of choreografieën maken. Uiteraard hoeft dat niet; je kunt jarenlang met plezier dansles blijven volgen en iedere keer weer iets nieuws ontdekken. Bij flamenco ben je nooit uitgeleerd!
Ja, binnen de flamencodans zijn er diverse dansvormen te onderscheiden, met ieder hun eigen melodie en structuur. Zo heb je een vrolijke stijl (alegrías en tangos), een wat triestere en zwaardere (soleares en seguiriyas) en een uitbundige feeststijl (bulerías). Bij deze stijlen zit, naast emotie, het verschil vaak ook in snelheid en ritme.
Bij flamencodans dragen de meeste dames een zwierige rok en speciale flamencoschoenen met bandjes en stevige hak. Soms wordt er gebruik gemaakt van een omslagdoek, de zgn. mantón. Heren dragen een broek en (elastisch) overhemd en enkellaarzen. De dansdocenten kunnen je hierover adviseren.
Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear, maar er zijn ook speciaalzaken voor flamencokleding. Het is echt niet nodig dure kleding of schoenen aan te schaffen. Zeker niet voor de eerste les. Als je langer blijft dansen, loont de investering wel.