Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Flamenco beginners, 21+ Flamenco gevorderden, 21+ Flamenco vergevorderden, 21+

Flamenco

Zin in een passionele, temperamentvolle dansvorm? In de cursus flamencodans waan je je in het zonnige zuiden… Onder begeleiding van een dynamische Sevillaanse dansdocent en een live flamencogitarist, dans je de sterren van de Spaanse hemel. Deze dansvorm is en blijft populair bij velen; niet alleen om naar te kijken, maar zeker ook om zelf te dansen! De flamencolessen vinden plaats in het Eemhuis, gelegen in het centrum van Amersfoort en op loopafstand van station Amersfoort CS. Beginners kunnen kennismaken door middel van een gratis proefles of meedoen met de Proefweek aan het begin van het seizoen. Uiteraard hebben we ook plek gevorderde dansers.

Flamenco dansen voor beginners

Ben je gefascineerd door flamenco dans, maar heb je er nog nooit iets mee gedaan? Je kunt starten met een beginnersgroep flamenco , waar je direct wordt ondergedompeld in Spaanse sferen! Al is het maar omdat er tijdens de lessen een flamencogitarist voor live muziek zorgt en de Spaanse dansdocent uit de bakermat van de flamenco afkomstig is: Andalusië.

Je leert in de beginnersgroep de basisbewegingen van flamenco, zowel het voetenwerk als arm- en handtechnieken. Een cursus waarbij techniek, passie en plezier hand in hand gaan! We ontvangen mannen ook met open armen.

Flamenco dansen voor (ver)gevorderden

Ook gevorderde dansers zijn bij ons aan het juiste adres voor flamenco dansles in Amersfoort. Want hoe kort of lang je ook danst, er is altijd een lesgroep die bij jouw niveau past. Je kunt jarenlang bij ons blijven doordansen. Onze docenten zijn zelf ook professionele dansers en kunnen je nieuwe bewegingen en choreografieën aanleren. En ook bij deze groepen geldt: live muziekbegeleiding!


Onze docenten

Maria Jesus Adame Sanchez

Meer info

Maria Jesus Adame Sanchez

'Flamencodans geven is mijn roeping'

Kun je vertellen wat je raakt in deze dans?

“Flamenco is een dans die heerlijk is om te doen, maar het gaat ook om het uitdragen van een cultuur; flamenco is echt een manier van leven. Voor mij is het geven van deze danslessen mijn roeping. Flamencodans leren betekent een lange weg en kent een lange historie, ik vind het heel fijn dat ik deel uit mag maken van die traditie en cultuur. Flamenco is universeel erfgoed. Alles draait om het laten zien van je gevoelens en emoties, het is echt een creatieve dansvorm die goed bij mij past.”

Wat wil je graag overbrengen op je cursisten?

“Voor mij is het belangrijkste dat de cursisten voelen waar de flamenco over gaat, dat ze de feestelijke sfeer ervan ervaren. Flamenco vraagt van je dat je de bewegingen uit jezelf haalt. Dat de persoon in zichzelf het ritme en het gevoel naar boven halen die bij deze dans horen. Alles draait om expressie. Flamenco is echt één grote bron van emoties.”

Wat is jouw inbreng als docent?

“Lesgeven vind ik heerlijk. Ik houd ervan om te zien hoe de dansers zich ontwikkelen. Hoe ze komen tot de expressie van deze dans. Ik vind het ook mooi om de cultuur van flamenco over te dragen op de leerlingen. Deze dans vraagt om discipline en goede technieken, maar ik draai de les nooit routinematig af. De cursisten mogen me alles vragen, want deze dans gaat vooral om je gevoelens delen. Daarom is het belangrijk dat ik voor een prettige sfeer zorg waarin dat kan gebeuren.”

Waar krijg je zelf energie van tijdens het lesgeven?

“Van alles eigenlijk, ik kan me mijn leven niet voorstellen zonder flamencolessen. Ik hou ervan, ik ben er gek op. De meeste dansers komen al jaren naar deze lessen. Ze zijn een beetje familie geworden, we leven met elkaar mee in mooie en moeilijke tijden. Dat past ook heel goed bij de flamenco. En dat de les met livemuziek door Simon Duindam wordt begeleid, maakt het extra speciaal. We werken nu zo’n acht jaar samen en Simon begrijpt mij helemaal en voelt goed aan wat nodig is.”

Wist je dit al over María Jesus?

Zij wandelt graag door haar woonplaats Utrecht en geniet dan van alles wat gaat over kunst, cultuur, beeldhouwen en creativiteit.

Achtergrond

María Jesus groeide op in de Spaanse stad Sevilla waar ze aan klassiek ballet deed als jong meisje. Maar al snel werd ze gegrepen door de flamenco, de dans waar haar vader ook liefhebber van was. Ze studeerde flamenco aan de Universiteit van Sevilla en verhuisde dertig jaar geleden naar Nederland. Ze maakte lange tijd deel uit van een flamencodansgroep die geregeld optrad, onder andere in de Heineken Music Hall. Ze geeft les in Den Bosch, Utrecht en Amersfoort. 

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over dansles bij ons

Welke danskleding is geschikt? Dansfestival Scholen in de Kunst Heb je een laag inkomen?

laat je inspireren!

Bekijk een choreografie van Sara Baras

Flamenco op straat in Granada

flamencofenomeen Joaquín Cortés

Veelgestelde vragen over flamenco

Flamenco is een muziekgenre met een bijbehorende dans afkomstig uit de zuidelijke provincies van Spanje. Kenmerkend voor deze muziekvorm is de emotionele flamencozang , de (soms Arabisch aandoende) klanken en de ritmische klap- en klopgeluiden. Zowel zangers als dansers knippen met hun vingers en klappen in de handen (palmas). Er is continu interactie tussen de muzikanten en dansers. De flamencodans staat bekend om zijn sierlijke draaibewegingen, het snelle voetenwerk en de ingewikkelde handbewegingen. Zowel de muziek als dans worden generatie op generatie doorgegeven. De muziek wordt daardoor steeds weer verrijkt door nieuwe elementen toe te voegen. Flamenco is één van de belangrijkste (culturele) exportproducten van Spanje!

Vaak begin je met de Sevillanas. Eigenlijk geen officiële flamencodans, maar een volksdans met flamenco-elementen. Grootste verschil met flamenco: het heeft een vaste structuur en een vaste choreografie. Dat betekent dat je ‘de’ Sevillanas makkelijk kunt leren. Met deze dans kun je op ieder (Spaans) feestje voor de dag komen. Sevillanas wordt meestal gebruikt als opstap naar een echte flamencodansles. Gevorderde flamencocursisten kunnen op een gegeven moment eigen improvisaties of choreografieën maken. Uiteraard hoeft dat niet; je kunt jarenlang met plezier dansles blijven volgen en iedere keer weer iets nieuws ontdekken. Bij flamenco ben je nooit uitgeleerd!

Ja, binnen de flamencodans zijn er diverse dansvormen te onderscheiden, met ieder hun eigen melodie en structuur. Zo heb je een vrolijke stijl (alegrías en tangos), een wat triestere en zwaardere (soleares en seguiriyas) en een uitbundige feeststijl (bulerías). Bij deze stijlen zit, naast emotie, het verschil vaak ook in snelheid en ritme.

Bij flamencodans dragen de meeste dames een zwierige rok en speciale flamencoschoenen met bandjes en stevige hak. Soms wordt er gebruik gemaakt van een omslagdoek, de zgn. mantón. Heren dragen een broek en (elastisch) overhemd en enkellaarzen. De dansdocenten kunnen je hierover adviseren. Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear, maar er zijn ook speciaalzaken voor flamencokleding. Het is echt niet nodig dure kleding of schoenen aan te schaffen. Zeker niet voor de eerste les. Als je langer blijft dansen, loont de investering wel.

Bij Scholen in de Kunst kunnen getalenteerde dansleerlingen (12-20 jaar) auditie doen voor de School voor Talent Dans. Het is mogelijk om je via de School voor Talent Dans voor te bereiden op de vooropleiding van een dansvakopleiding.