'Een prachtig podium voor amateur kunstbeoefenaars'


Ramon de la Combé en Dirkjan van Oord zijn de kartrekkers achter het grootste amateurkunstfestival van Nederland: Gluren bij de Buren. Al vanaf het eerste begin is er een warme relatie tussen Scholen in de Kunst en de mannen van de Bühne.

“Bijzonder genoeg zijn we 15 jaar geleden gestart onder de vleugels van Scholen in de Kunst. Gluren bij de Buren was allemaal liefdewerk oud papier, dus leerde ik van hen hoe ik een goede begroting moest maken”, vertelt Dirkjan in hun creatieve werkruimte op de Isselt.

Laagdrempelig
Inmiddels verzorgt de Bühne in 33 gemeentes twee keer per jaar Gluren bij de Buren, waarbij amateur kunstbeoefenaars laagdrempelig hun kunsten kunnen tonen aan buren en belangstellenden. Ramon: “In Amersfoort hebben we elke editie meer dan 100 podia die ruimte geven aan amateurspelers, zangers of muzikanten, die wellicht niet meteen op een podium als bij Fluor of Miles durven te staan. Bij ons is het kleinschalig, veilig en vertrouwd. Dat is de succesfactor.”

Voor wijkbewoners
Maar het festival dient ook een ander doel: sociale cohesie in de buurt. Dirkjan: “Onze kracht is dat we niet alleen in de binnenstad zitten, maar ook in wijken als Liendert, Schuilenburg en Kruiskamp. Een belangrijk aspect is dat wijkbewoners elkaar beter leren kennen. We hebben zelfs een ‘Gluren-huwelijk’ van een stel dat elkaar ontmoet heeft op ons festival. Hoe bijzonder!”

Ramon: “Zo trekken we niet alleen een ander publiek, maar Gluren geeft ook ruimte aan een bredere groep makers, zoals hiphoppers en breakdancers. Wij hebben een ander publiek dan de gemiddelde cursist bij Scholen in de Kunst. Onze relatie met hen is warm en positief. Zij zorgen er altijd voor dat we in hun nieuwsbrief staan en dat alle docenten goed op de hoogte zijn, zodat zij cursisten kunnen doorsturen.”

Getalenteerde amateurmakers
De twee organisaties spraken met elkaar af dat cursisten uit de talentenklassen van Scholen in de Kunst sowieso een mooi plekje in de programmering krijgen. Ramon: “Als ze daar vandaan komen, weten wij dat het goed zit. Zelf hechten we ook aan talentontwikkeling.” Dirkjan vult aan: “Misschien zou je wel kunnen zeggen dat wij het festival van de cursisten zijn – of in elk geval van getalenteerde amateurmakers.”

De lijnen zijn kort, het contact is goed. Ramon zit bijvoorbeeld in hun adviesraad om subsidies te verdelen onder amateurgroepen. “Dat is fijn om over mee te mogen beslissen.” En beide mannen ontdekken tijdens het interview dat ze als kind allebei bij Scholen in de Kunstzijn begonnen: bij de cursus Muziek en Bewegen. Dirkjan: “Ook al opereren we nu landelijk, Amersfoort en vooral Scholen in de Kunst zit in ons hart.”

 

Meer weten?

In onze agenda vind je niet alleen activiteiten van Scholen in de Kunst.
We vermelden ook graag events van onze partners! 

bekijk de agenda