Het starten met het leren spelen van een muziekinstrument is een verrijkende ervaring. De eerste stap is het kiezen van het juiste instrument, wat een uitdaging kan zijn gezien de vele mogelijkheden. Hoe kies je het instrument dat echt bij jou of je kind past? Er zijn zoveel mogelijkheden dat het lastig kan zijn om een keuze te maken. Gelukkig helpen deze vijf tips je op weg!
De muziek die je graag luistert, kan een goede eerste aanwijzing zijn. Houd je van rock? Dan is de (elektrische) gitaar of drums een logische keuze. Voor liefhebbers van klassieke muziek zijn piano en viool populaire opties. Ben je fan van jazz? Dan is de saxofoon misschien iets voor jou. Laat je inspireren door je favoriete muziek!
Sommige instrumenten passen beter bij bepaalde fysieke kenmerken. Voor personen met kleinere handen zijn de ukelele of viool uitermate geschikt. Terwijl grotere instrumenten zoals de contrabas meer geschikt zijn voor mensen met een grotere handspanwijdte.
Elk instrument heeft zijn eigen eisen. Houd rekening met:
Fysieke eigenschappen: Heb je kleine handen? Dan is een viool of ukelele handiger dan een contrabas. Heb je een groot longvolume? Dan is een blaasinstrument een optie.
Ruimte thuis: Een piano neemt veel ruimte in, terwijl een viool of dwarsfluit makkelijker op te bergen is. Dit kan een belangrijke factor zijn.
Budget: Instrumenten variëren sterk in prijs. Een akoestische gitaar is relatief betaalbaar, terwijl een harp of vleugelpiano een flinke investering is.
Onderhoud: Blaasinstrumenten moet je regelmatig schoonmaken, snaarinstrumenten hebben nieuwe snaren nodig. Houd rekening met extra kosten.
Een instrument kiezen zonder het te proberen is als schoenen kopen zonder te passen. Gelukkig kun je bij veel muziekscholen proeflessen volgen of tijdens een open dag instrumenten uitproberen. Bij Scholen in de Kunst organiseren we een Proefweek waarin je gratis lessen kunt volgen. Ook is er de Muziekproeverij (begin april), speciaal voor kinderen om instrumenten te ontdekken. Wordt het gitaar, viool, slagwerk, trompet of toch een drumstel?
Uiteindelijk is het belangrijk dat je een instrument kiest dat je echt leuk vindt. Passie en enthousiasme zullen je motiveren om te oefenen en beter te worden.
Raadpleeg experts: kom langs!
Praat met muziekdocenten of ervaren muzikanten. Zij kunnen waardevolle inzichten bieden en je helpen bij het maken van een keuze die aansluit bij jouw doelen en interesses.
Wil je snel vooruitgang boeken? Individuele lessen kunnen ervoor zorgen dat je de techniek sneller onder de knie hebt. Maar sommige mensen vinden groepslessen leuker, omdat ze samen spelen en gemotiveerd blijven. Bij Scholen in de Kunst kun je beide opties proberen!
Proefweek (zes dagen lang open dag), proefles en Muziekproeverij
Probeer diverse instrumenten uit, van piano tot saxofoon, van ukelele tot viool, en ontdek wat het beste bij jou past. Dat kan bijvoorbeeld tijdens een de Proefweek aan het begin van het cursusseizoen. Onze enthousiaste docenten staan klaar om je te begeleiden en al je vragen te beantwoorden. Wil je niet wachten? Schrijf je dan in voor een vrijblijvende proefles op instrument naar keuze. Dat kan het hele jaar. Let op: voor enkele muziekinstrumenten is een wachtlijst.
Kort samengevat: bij Scholen in de Kunst kun je het volgende doen om tot een juiste keuze te komen:
Kom naar de Proefweek: hét moment aan het begin van het seizoen om veel lessen gratis uit te proberen. Zo kun je niet alleen aan veel instrumenten snuffelen, maar bovendien kijken of een groepsles of individuele les beter bij jou past.
Doe een proefles op een instrument naar keuze: samen met een muziekdocent kijk je of het muziekinstrument iets is voor jou.
De Muziekproeverij (begin april) is bij uitstek een moment om kinderen met veel verschillende instrumenten kennis te laten maken. Ze mogen aanraken, spelen en luisteren!
Kom eens luisteren bij een presentatie of concertvan onze orkesten en/of ensembles. Zo hoor en zie je veel verschillende muziekinstrumenten.
Dit verschilt per instrument. Voor viool en piano kun je al vanaf 4-5 jaar beginnen. Blaasinstrumenten zoals saxofoon en trompet zijn vaak geschikter vanaf 7-8 jaar vanwege de longkracht die nodig is.
Instrumenten zoals de ukelele, blokfluit en keyboard zijn eenvoudig en licht, waardoor ze perfect zijn voor jonge beginners.
Bij Scholen in de Kunst kun je vrijblijvend een proefles volgen. Zo kan je kind eerst ontdekken of het een instrument echt leuk vindt.
Nee, vaak kun je een instrument huren. Dit is een fijne optie als je nog niet zeker weet of je kind ermee doorgaat. Bekijk het overzicht van onze huurinstrumenten.
Dit hangt af van het kind. Sommige kinderen hebben plezier in een groep, anderen hebben baat bij 1-op-1-begeleiding. Beide opties hebben voordelen!
Begin met 10-15 minuten per dag en bouw dit langzaam op. Regelmatig oefenen is belangrijker dan de lengte van de oefensessie. Het is fijn als ouders dit stimuleren.
Nee! Je bent nooit te oud om muziek te leren. Volwassenen kunnen vaak sneller leren omdat ze gemotiveerd zijn en al een betere concentratie hebben.
Instrumenten zoals de ukelele, keyboard en percussie zijn toegankelijk en snel onder de knie te krijgen.
Ja! Er zijn methodes waarbij je speelt op gehoor of met akkoordschema’s. Vooral bij gitaar en piano zijn er makkelijke alternatieven.
Met een beetje oefenen kun je op gitaar of piano al na een paar lessen eenvoudige liedjes spelen. Hoe sneller je oefent, hoe sneller je resultaat ziet!
Je kunt een instrument kopen bij een muziekwinkel, tweedehands via Marktplaats, of huren bij Scholen in de Kunst. Vraag gerust advies.
Dit hangt af van het instrument en of je individuele of groepslessen volgt. Een proefles is gratis.
Ja! Onze orkesten en de meeste ensembles verwelkomen beginners en laten je spelenderwijs leren. Bij Scholen in de Kunst zijn er verschillende samenspeelgroepen.