Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Verhalen schrijven gevorderden, 21+ Verhalen schrijven beginners, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Esther Bevers

Locaties

ICOON
Donderdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 218,00 (8 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Verhalen schrijven gevorderden, 21+

Verhalen komen vaak langs wanneer je op de fiets zit, op je werk of bij de kassa. Je hebt veel ideeën en inspiratie maar geen tijd om ze vast te leggen. Misschien heb je serieuze schrijfambities of zie je wel waar je inspiratie je brengt. In de lessen van deze cursus vind je de rust om je verhalen zo goed mogelijk op papier te zetten.

De cursus verhalen schrijven voor gevorderden is bedoeld voor cursisten die de basiscursus hebben gevolgd of schrijfliefhebbers die al enige ervaring hebben en bekend zijn met perspectief, plot, personages en spanningsopbouw van een verhaal. Je weet hoe je een verhaal opbouwt maar je wilt graag een stok achter de deur, je techniek verfijnen en ervaren hoe jouw verhaal overkomt bij een klein publiek van medeschrijvers.

Lessen

Centraal in de cursus staat verdieping van je schrijfvaardigheden en het ontwikkelen van een eigen stijl. De begeleiding is persoonlijk en gericht op jouw ontwikkeling.

Voor de laatste les van de cursus schrijf je zelfstandig een eigen verhaal waarin je alle theorie kunt toepassen die je geleerd hebt. 

Elke schrijfcursist heeft de mogelijkheid om een tekst in te sturen voor een boekje met een selectie van columns, verhalen en gedichten dat aan het eind van het seizoen feestelijk wordt gepresenteerd.

Feedback op je tekst en feedback geven op de teksten van je medecursisten is een belangrijk onderdeel van de cursus. In de les lees je teksten voor die je aan de hand van de opdracht hebt gemaakt. Door de suggesties van je meelezers en door het luisteren naar verhalen van anderen leer je hoe je je verhaal nog beter neer kunt zetten.

Materiaal

Tijdens de cursus neem je zelf een laptop mee en/of pen en papier, omdat het soms fijn is om met de hand te schrijven. Overige materialen, zoals voorbeelden die worden gegeven bij het behandelen van de schrijftechnieken, worden in de les uitgedeeld.

Praktische informatie

De cursus wordt om de veertien dagen gegeven en bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. In de tussenliggende periode werk je aan een opdracht. De cursusdagen zijn:
20 februari 2025
6 & 20 maart 2025
3 & 17 april 2025
15 & 22 mei 2025
5 juni 2025

Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!

Onze docenten

Esther Bevers

Meer info

Esther Bevers

'Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand'

Wat krijgen mensen als ze bij jou een schrijfcursus volgen?

‘Je begint bij mij nooit gewoon zomaar, vanuit het niets te schrijven. Zo’n lege pagina of knipperende cursor kan intimiderend zijn. Ik hou ervan om je op allerlei manieren te laten associëren, via lijstjes, een filmpje of een brainstorm. Door die overzichtelijke tussenstappen krijg je vanzelf helder waar je tekst over moet gaan.’

Hoe weet je nu of je talent hebt voor schrijven?

‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen schrijven kan leren, zolang je je er maar op je gemak bij voelt. Schrijven gaat over experimenteren, ontdekken dat een verhaal een eigen wil heeft en net zo lang zoeken tot je het goede woord hebt gevonden. Dat hele proces vind ik mooi om te begeleiden. Ik gooi niemand zomaar in het diepe. Je krijgt juist alle ruimte om diverse tekstvormen en schrijftechnieken uit te proberen.’

Wat voor soort docent ben jij?

‘Als schrijfdocent maak ik graag gebruik van mijn mappen vol oefeningen en inspiraties. Zo leer je van alles over personages, een goede dialoog schrijven of over verschillende perspectieven. Maar dat is puur de techniek, nog belangrijker vind ik de sfeer van vertrouwen in de groep. Want je schrijft niet alleen, je leest je verhalen ook voor. Dat is best spannend, maar levert altijd mooie verrassingen op. Mensen zijn vaak juist blij met de reacties van anderen, het geeft ze veel zelfvertrouwen. En natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand.’

Waar geniet jij als docent vooral van?

‘Na een cursus ga ik altijd fluitend naar huis. Ik geniet enorm van het contact met al die verschillende cursisten. Iedere deelnemer heeft weer iets anders nodig om tot een mooi verhaal te komen. Het begeleiden van dat proces, dat gepuzzel, is mooi en vooral wanneer het kwartje valt, word ik helemaal blij. Je hebt soms van die magische momenten bij een cursist, bijvoorbeeld als iemand hard lacht om zijn eigen tekst. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’

Wist je dit al over Esther?

Puur vanuit interesse is Esther vier jaar geleden begonnen met Noors leren. Na het kopen van een Noors Harry Potterboek was het hek van de dam en kan ze zich in het Noors uitstekend verstaanbaar maken. Ze is nu aan de Finse taal begonnen.

Achtergrond

Esther Bevers heeft een eigen tekstbureau TerraTekst, waarbij ze mensen begeleidt bij manuscripten, eindredactie doet en manuscripten beoordeelt. Samen met Annette Verspoor heeft ze het collectief Schrijven in Amersfoort opgericht. Ze volgde de opleiding tot prozaschrijver bij ScriptPlus in Amsterdam en daarna de post-hbo-opleiding tot schrijfdocent bij de Hogeschool Amsterdam. Haar favoriete schrijfvorm is het korte verhaal.


Toon meer docenten