Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Verhalen schrijven beginners, 21+ Verhalen schrijven gevorderden, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Esther Bevers

Locaties

ICOON
Donderdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 218,00 (8 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Verhalen schrijven beginners, 21+

Deze basiscursus verhalen schrijven is voor iedereen die houdt van het schrijven van korte verhalen, langere verhalen, fictie en non-fictie. In de cursus leer je hoe je aan ideeën komt voor een verhaal en komen schrijftechnieken voorbij die jouw tekst nog beter maken.

Lessen

Binnen de lessen verfijn je je schrijftechniek aan de hand van verschillende schrijfoefeningen. Aan bod komen onder meer personagebeschrijving, dialoog, vertelperspectief, plot, opbouw, spanningsboog en het redigeren van de tekst. Je krijgt voorbeelden van bekende en minder bekende verhalen, romans en novelles. We bespreken verschillen in aanpak: maak je een heel plan voordat je gaat schrijven of begin je gewoon en laat je je al schrijvend verrassen door wat je personages doen en meemaken.

Aan het eind van de cursus heb je een aantal verhaalfragmenten geschreven in diverse genres en weet je bij welke vorm je je het meest thuis voelt. Je hebt geleerd hoe je een interessant personage creëert en hoe je de lezer geboeid houdt door beeldend en zintuiglijk te schrijven. Misschien ben je zelfs klaar om je verhaal op te sturen naar een van de vele schrijfwedstrijden.

In de lessen wordt het werk dat is geschreven aan de hand van de opdrachten voorgelezen en besproken. Je medecursisten vormen je eerste lezerspubliek. Door zelf feedback te geven op de verhalen van je medecursisten leer je reflecteren op tekst en vergroot je je eigen schrijfvaardigheden. Elke schrijfcursist heeft de mogelijkheid om een tekst in te sturen voor een boekje met een selectie van columns, verhalen en gedichten dat aan het eind van het seizoen feestelijk wordt gepresenteerd.

Materiaal

Tijdens de cursus neem je zelf een laptop mee en/of pen en papier, omdat het soms fijn is om met de hand te schrijven. Overige materialen, zoals voorbeelden die worden gegeven bij het behandelen van de schrijftechnieken, worden in de les uitgedeeld.

Praktische informatie

De cursus wordt om de veertien dagen gegeven en bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. In de tussenliggende periode werk je aan een opdracht. De cursusdagen zijn:
26 september 2024
10 en 24 oktober 2024
14 & 28 november 2024
12 december 2024
8 & 23 januari 2025

Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!

Onze docenten

Esther Bevers

Meer info

Esther Bevers

'Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand'

Wat krijgen mensen als ze bij jou een schrijfcursus volgen?

‘Je begint bij mij nooit gewoon zomaar, vanuit het niets te schrijven. Zo’n lege pagina of knipperende cursor kan intimiderend zijn. Ik hou ervan om je op allerlei manieren te laten associëren, via lijstjes, een filmpje of een brainstorm. Door die overzichtelijke tussenstappen krijg je vanzelf helder waar je tekst over moet gaan.’

Hoe weet je nu of je talent hebt voor schrijven?

‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen schrijven kan leren, zolang je je er maar op je gemak bij voelt. Schrijven gaat over experimenteren, ontdekken dat een verhaal een eigen wil heeft en net zo lang zoeken tot je het goede woord hebt gevonden. Dat hele proces vind ik mooi om te begeleiden. Ik gooi niemand zomaar in het diepe. Je krijgt juist alle ruimte om diverse tekstvormen en schrijftechnieken uit te proberen.’

Wat voor soort docent ben jij?

‘Als schrijfdocent maak ik graag gebruik van mijn mappen vol oefeningen en inspiraties. Zo leer je van alles over personages, een goede dialoog schrijven of over verschillende perspectieven. Maar dat is puur de techniek, nog belangrijker vind ik de sfeer van vertrouwen in de groep. Want je schrijft niet alleen, je leest je verhalen ook voor. Dat is best spannend, maar levert altijd mooie verrassingen op. Mensen zijn vaak juist blij met de reacties van anderen, het geeft ze veel zelfvertrouwen. En natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand.’

Waar geniet jij als docent vooral van?

‘Na een cursus ga ik altijd fluitend naar huis. Ik geniet enorm van het contact met al die verschillende cursisten. Iedere deelnemer heeft weer iets anders nodig om tot een mooi verhaal te komen. Het begeleiden van dat proces, dat gepuzzel, is mooi en vooral wanneer het kwartje valt, word ik helemaal blij. Je hebt soms van die magische momenten bij een cursist, bijvoorbeeld als iemand hard lacht om zijn eigen tekst. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’

Wist je dit al over Esther?

Puur vanuit interesse is Esther vier jaar geleden begonnen met Noors leren. Na het kopen van een Noors Harry Potterboek was het hek van de dam en kan ze zich in het Noors uitstekend verstaanbaar maken. Ze is nu aan de Finse taal begonnen.

Achtergrond

Esther Bevers heeft een eigen tekstbureau TerraTekst, waarbij ze mensen begeleidt bij manuscripten, eindredactie doet en manuscripten beoordeelt. Samen met Annette Verspoor heeft ze het collectief Schrijven in Amersfoort opgericht. Ze volgde de opleiding tot prozaschrijver bij ScriptPlus in Amsterdam en daarna de post-hbo-opleiding tot schrijfdocent bij de Hogeschool Amsterdam. Haar favoriete schrijfvorm is het korte verhaal.


Toon meer docenten