De cursus voorbij? Ben je toe aan een langer project? Dan is een schrijfgroep misschien iets voor je. Je eigen plan trekken, en toch die stok achter de deur hebben om te blijven schijven, en daarnaast nieuwe theorie aangereikt krijgen die je helpen bij het schrijven van jouw tekst.
In een schrijfgroep kun je werken aan je eigen project (een verhaal, een boek, gedichten, songteksten, wat jij maar wil). Je schrijft thuis, wanneer het jou uitkomt, en mailt je nieuwe tekst voor elke bijeenkomst aan de groep en de docent.
In de lessen krijg je feedback op je tekst van de deelnemers en de docent, krijg je elke keer nieuwe schrijftheorie waarmee je verder kunt en een korte oefening zodat je ook in de les even kunt schrijven.
Er is plaats voor maximaal 6 schrijvers en de cursus start twee keer, in september en in januari. De lesdagen zijn:
Eerste ronde
25 september
16 oktober
6 november
27 november
18 december
9 januari
Tweede ronde
30 januari
19 februari
12 maart
2 april
23 april
14 mei
Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!
'Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand'
‘Je begint bij mij nooit gewoon zomaar, vanuit het niets te schrijven. Zo’n lege pagina of knipperende cursor kan intimiderend zijn. Ik hou ervan om je op allerlei manieren te laten associëren, via lijstjes, een filmpje of een brainstorm. Door die overzichtelijke tussenstappen krijg je vanzelf helder waar je tekst over moet gaan.’
‘Ik ben ervan overtuigd dat iedereen schrijven kan leren, zolang je je er maar op je gemak bij voelt. Schrijven gaat over experimenteren, ontdekken dat een verhaal een eigen wil heeft en net zo lang zoeken tot je het goede woord hebt gevonden. Dat hele proces vind ik mooi om te begeleiden. Ik gooi niemand zomaar in het diepe. Je krijgt juist alle ruimte om diverse tekstvormen en schrijftechnieken uit te proberen.’
‘Als schrijfdocent maak ik graag gebruik van mijn mappen vol oefeningen en inspiraties. Zo leer je van alles over personages, een goede dialoog schrijven of over verschillende perspectieven. Maar dat is puur de techniek, nog belangrijker vind ik de sfeer van vertrouwen in de groep. Want je schrijft niet alleen, je leest je verhalen ook voor. Dat is best spannend, maar levert altijd mooie verrassingen op. Mensen zijn vaak juist blij met de reacties van anderen, het geeft ze veel zelfvertrouwen. En natuurlijk wordt er ook veel gelachen. Ambacht en schrijfplezier gaan prima hand in hand.’
‘Na een cursus ga ik altijd fluitend naar huis. Ik geniet enorm van het contact met al die verschillende cursisten. Iedere deelnemer heeft weer iets anders nodig om tot een mooi verhaal te komen. Het begeleiden van dat proces, dat gepuzzel, is mooi en vooral wanneer het kwartje valt, word ik helemaal blij. Je hebt soms van die magische momenten bij een cursist, bijvoorbeeld als iemand hard lacht om zijn eigen tekst. Dat vind ik het mooiste van mijn vak.’
Puur vanuit interesse is Esther vier jaar geleden begonnen met Noors leren. Na het kopen van een Noors Harry Potterboek was het hek van de dam en kan ze zich in het Noors uitstekend verstaanbaar maken. Ze is nu aan de Finse taal begonnen.
Esther Bevers heeft een eigen tekstbureau TerraTekst, waarbij ze mensen begeleidt bij manuscripten, eindredactie doet en manuscripten beoordeelt. Samen met Annette Verspoor heeft ze het collectief Schrijven in Amersfoort opgericht. Ze volgde de opleiding tot prozaschrijver bij ScriptPlus in Amsterdam en daarna de post-hbo-opleiding tot schrijfdocent bij de Hogeschool Amsterdam. Haar favoriete schrijfvorm is het korte verhaal.