Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Columns schrijven gevorderden, 21+ Columns schrijven beginners, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Annette Verspoor

Locaties

Eemhuis
Woensdag
Avond

Prijs

Volwassen
€ 218,00 (8 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Columns schrijven gevorderden, 21+

Deze cursus is voor die schrijver die graag iets persoonlijks schrijft over actuele onderwerpen. Je wil graag kort en bondig schrijven met zorg voor elk woord.Door de tweewekelijkse bijeenkomsten is deze cursus een uitstekende stok achter de deur om die voorgenomen column ook echt te gaan schrijven.

De cursus is geschikt voor cursisten die de cursus Columns schrijven voor beginners hebben gevolgd en voor schrijfliefhebbers die de basisprincipes van het columnschrijven onder de knie hebben.

Lessen

Het belangrijkste doel van de lessen is verdieping van je eigen stijl. Je krijgt schrijfopdrachten tijdens de les waarbij je leert hoe je technieken van fictieschrijven gebruikt bij het maken van een column. Dialoog, detail-, personage- en ruimtebeschrijvingen helpen je de kern van jouw stukje scherper neer te zetten. Naast opdrachten is er ruimte om te werken aan je eigen onderwerpen.

Feedback is een belangrijk onderdeel van deze cursus; je medecursisten vormen jouw kritische lezerspubliek. Door zelf feedback geven op teksten van je groepsgenoten leer je kritisch naar je eigen tekst te kijken. De feedback is altijd opbouwend en gericht op het perfectioneren van je tekst.

Aan het eind van de cursus heb je een portfolio met columns die je kunt gebruiken voor blog, website, werk of nieuwsbrief.

Elke schrijfcursist heeft de mogelijkheid om een tekst in te sturen voor een boekje met een selectie van columns, verhalen en gedichten dat aan het eind van het seizoen feestelijk wordt gepresenteerd.

Materiaal

Tijdens de cursus neem je zelf een laptop mee en/of pen en papier, omdat het soms fijn is om met de hand te schrijven. Overige materialen, zoals voorbeeldcolumns en theorie, worden in de les uitgedeeld.

Praktische informatie

De cursus wordt om de veertien dagen gegeven en bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. In de tussenliggende periode werk je aan een opdracht. De cursusdagen zijn:

8 & 22 januari
5 & 19 februari
5 & 19 maart
2, 16 & 23 april

Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!

Onze docenten

Annette Verspoor

Meer info

Annette Verspoor

'Ik wakker graag het plezier in schrijven aan'

Wat voor soort docent ben jij?

‘Ik ben vooral een enthousiaste docent. Ik omring me ook graag met enthousiaste mensen. Hoewel ik in mijn groepen zeker met een serieuze ondertoon werk. Ik voel me altijd zeer verantwoordelijk bij nieuwe cursisten om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk echt een groep vormen die elkaar vertrouwt. Want het kan best een drempel zijn om in de groep voor te lezen wat jij hebt geschreven, of dit nu fictie of autobiografisch is.’

Op welke manier zorg jij voor een vertrouwelijke sfeer?

‘Vertrouwen creëer je door goed te kijken naar iedere cursist. Wat voor schrijversaspiraties heeft iemand? Want de een wil graag verhalen publiceren en de ander schrijft vooral voor de kleinkinderen. De doelen zijn verschillend. Door eenieder in gelijke mate persoonlijke aandacht te geven, zorg je voor een plezierige sfeer die mensen aanspoort hun schrijverschap te ontdekken.’

Waarom voel jij je aangetrokken tot schrijven?

‘Al heel jong wilde ik schrijven, ik las als kind heel veel en heb enkele jaren Nederlands gestudeerd. Daarna studeerde ik Theaterwetenschappen en kwam het leven ertussendoor. Ik twijfelde of mensen wel zaten te wachten op mijn boeken, waardoor ik best laat in mijn leven het schrijven echt omarmde. Ik had liever eerder het vertrouwen gehad om te publiceren. Dat wil ik mijn cursisten graag meegeven: doe het gewoon! Ik stimuleer ze vaak om verhalen in te sturen naar schrijfwedstrijden. Het is al voorgekomen dat een cursist een prijs won of iets gepubliceerd kreeg.’

Wat is het belangrijkste dat je leert in de schrijfcursussen?

‘Het allerbelangrijkste is het plezier in schrijven aanwakkeren. In de lessen krijg je gevarieerde opdrachten die daarvoor zorgen. Ook leer je waar je je creativiteit en inspiratie vandaan haalt. Je krijgt geestverruimende schrijfoefeningen om je schrijfhonger mee te stillen – zonder dat je uren naar een lege bladzijde zit te staren. We associëren veel en variëren met stijlen en genres. Ik gooi er in een cursus columns gerust wat poëzie doorheen. Daarbij ontvang je altijd stimulerende feedback.’

Waar haal jij energie uit bij het lesgeven?

'In de cursussen zitten mensen van rond de twintig tot dik in de zeventig, die elkaar positief stimuleren. Het mooiste is om cursisten te zien groeien. Schrijven is een ambacht dat in een veilige, positieve sfeer verder kan opbloeien. Soms verbazen ze zichzelf met wat ze bereiken. Ik zie dan dat ze zich thuis hebben voorbereid en ingeleefd om in de les hun verhaal voor te dragen. Zo groeit hun zelfvertrouwen en dat geeft mij veel energie. Als mensen zichzelf kunnen zijn in hun verhalen is mijn missie bereikt.’

Wist je dit al over Annette?

Annette mag graag haar hoofd leegmaken door lekker met haar handen in de aarde te wroeten in haar moestuin. Dat geeft haar ultieme ontspanning.

Achtergrond

Annette Verspoor studeerde Nederlands en Theaterwetenschappen en werkt als schrijfcoach, tekstschrijver en redacteur. Daarnaast geeft ze schrijfcursussen en workshops voor jongeren en volwassenen. Ook is ze auteur van de jeugdromans Bisou (2018) en De wens in het water (2020). Samen met schrijfdocent Esther Bevers vormt ze het collectief ‘Schrijven in Amersfoort’ (SAM). 

Toon meer docenten