Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Columns schrijven beginners, 21+ Columns schrijven gevorderden, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Docent Annette Verspoor

Hé, leuk dat je deze pagina bezoekt. Op dit moment kun je je niet inschrijven, omdat het cursusseizoen bijna is afgelopen. Vanaf 3 juni 2024 start de inschrijving voor seizoen 2024-2025, dan zien we je graag terug!

Bekijk alle mogelijkheden

Columns schrijven beginners, 21+

Een column is een kort persoonlijk document: het is een mening of visie op een onderwerp, verpakt in een literair stijlmiddel. Het is een prachtige vorm om te schrijven over de wereld om je heen.

Hoe kom je aan je onderwerpen, wat is het geheim van een pakkende eindzin en wanneer is zo'n stukje echt af? Een cursus voor wie houdt van korte, rake stukjes in kranten en tijdschriften!

Lessen

Je leert in deze cursus hoe je van een tekst een column maakt en hoe je de lezer meeneemt. Aan de hand van diverse, opdrachten haal je inspiratie uit dagelijkse gebeurtenissen. Je leert hoe je een tekst kort en boeiend houdt, hoe je clichés kunt vermijden en wat je kunt opsteken van bekende columnisten. Tijdens de schrijfopdrachten in de les ervaar je ook dat er verrassende teksten geboren worden wanneer je er echt voor gaat zitten.

Tijdens deze cursus ga je associëren, schrappen en herschrijven en luisteren naar de cadans van je eigen woorden en die van je medecursisten.

Je leest tijdens de bijeenkomsten voor uit eigen werk. Want schrijven kun je altijd en overal, maar het voordeel van schrijven in een groep is dat je gerichte feedback krijgt én kunt leren van de teksten van de andere cursisten.

Elke schrijfcursist heeft daarnaast de mogelijkheid om een tekst in te sturen voor een boekje met een selectie van columns, verhalen en gedichten dat aan het eind van het seizoen feestelijk wordt gepresenteerd.

Na deze cursus kun je de cursus Columns schrijven voor gevorderden volgen.

Materiaal

Tijdens de cursus neem je zelf een laptop mee en/of pen en papier, omdat het soms fijn is om met de hand te schrijven. Overige materialen, zoals voorbeeldcolumns en theorie, worden in de les uitgedeeld.

Praktische informatie

De cursus wordt om de veertien dagen gegeven en bestaat uit 8 lessen van 2,5 uur. In de tussenliggende periode werk je aan een opdracht. De cursusdagen zijn:

18 september
2, 16 & 23 oktober
6 & 20 november
4 & 18 december

Ben je verhinderd op een of enkele van de lesdata? Dan kun je nog steeds de cursus volgen. De docent zorgt ervoor dat je de theorie van de gemiste les per mail krijgt, en je kunt je tekst naar de docent sturen voor feedback. Zo mis je niets!

Onze docenten

Annette Verspoor

Meer info

Annette Verspoor

'Ik wakker graag het plezier in schrijven aan'

Wat voor soort docent ben jij?

‘Ik ben vooral een enthousiaste docent. Ik omring me ook graag met enthousiaste mensen. Hoewel ik in mijn groepen zeker met een serieuze ondertoon werk. Ik voel me altijd zeer verantwoordelijk bij nieuwe cursisten om ervoor te zorgen dat zij uiteindelijk echt een groep vormen die elkaar vertrouwt. Want het kan best een drempel zijn om in de groep voor te lezen wat jij hebt geschreven, of dit nu fictie of autobiografisch is.’

Op welke manier zorg jij voor een vertrouwelijke sfeer?

‘Vertrouwen creëer je door goed te kijken naar iedere cursist. Wat voor schrijversaspiraties heeft iemand? Want de een wil graag verhalen publiceren en de ander schrijft vooral voor de kleinkinderen. De doelen zijn verschillend. Door eenieder in gelijke mate persoonlijke aandacht te geven, zorg je voor een plezierige sfeer die mensen aanspoort hun schrijverschap te ontdekken.’

Waarom voel jij je aangetrokken tot schrijven?

‘Al heel jong wilde ik schrijven, ik las als kind heel veel en heb enkele jaren Nederlands gestudeerd. Daarna studeerde ik Theaterwetenschappen en kwam het leven ertussendoor. Ik twijfelde of mensen wel zaten te wachten op mijn boeken, waardoor ik best laat in mijn leven het schrijven echt omarmde. Ik had liever eerder het vertrouwen gehad om te publiceren. Dat wil ik mijn cursisten graag meegeven: doe het gewoon! Ik stimuleer ze vaak om verhalen in te sturen naar schrijfwedstrijden. Het is al voorgekomen dat een cursist een prijs won of iets gepubliceerd kreeg.’

Wat is het belangrijkste dat je leert in de schrijfcursussen?

‘Het allerbelangrijkste is het plezier in schrijven aanwakkeren. In de lessen krijg je gevarieerde opdrachten die daarvoor zorgen. Ook leer je waar je je creativiteit en inspiratie vandaan haalt. Je krijgt geestverruimende schrijfoefeningen om je schrijfhonger mee te stillen – zonder dat je uren naar een lege bladzijde zit te staren. We associëren veel en variëren met stijlen en genres. Ik gooi er in een cursus columns gerust wat poëzie doorheen. Daarbij ontvang je altijd stimulerende feedback.’

Waar haal jij energie uit bij het lesgeven?

'In de cursussen zitten mensen van rond de twintig tot dik in de zeventig, die elkaar positief stimuleren. Het mooiste is om cursisten te zien groeien. Schrijven is een ambacht dat in een veilige, positieve sfeer verder kan opbloeien. Soms verbazen ze zichzelf met wat ze bereiken. Ik zie dan dat ze zich thuis hebben voorbereid en ingeleefd om in de les hun verhaal voor te dragen. Zo groeit hun zelfvertrouwen en dat geeft mij veel energie. Als mensen zichzelf kunnen zijn in hun verhalen is mijn missie bereikt.’

Wist je dit al over Annette?

Annette mag graag haar hoofd leegmaken door lekker met haar handen in de aarde te wroeten in haar moestuin. Dat geeft haar ultieme ontspanning.

Achtergrond

Annette Verspoor studeerde Nederlands en Theaterwetenschappen en werkt als schrijfcoach, tekstschrijver en redacteur. Daarnaast geeft ze schrijfcursussen en workshops voor jongeren en volwassenen. Ook is ze auteur van de jeugdromans Bisou (2018) en De wens in het water (2020). Samen met schrijfdocent Esther Bevers vormt ze het collectief ‘Schrijven in Amersfoort’ (SAM). 

Toon meer docenten