Log in

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 12-20
Docent Merlijn van der Hoeven, Rick Oosterink

Locaties

Eemhuis
Zaterdag
Ochtend Middag

Prijs (groep)

Jongeren
€ 330,00 (19 lessen)

School voor Talent Beeldend

De School voor Talent Beeldend daagt je uit om de grenzen van je creativiteit te onderzoeken en te vergroten. Je experimenteerde met materialen en technieken die je nog niet kende en gaat op zoek naar jou stijl. Het is mogelijk om je via School voor Talent Beeldend te oriënteren op een kunstopleiding en een portfolio kan maken voor een toelaten op een kunstvakopleiding.

Programma

In 18 les(zater)dagen van 10.00 tot 13.00 uur worden verschillende technieken aangeboden en wordt er gewerkt met thema’s. Daarnaast is er ruimte en vrijheid om eigen werk te maken. We bekijken het werk van andere kunstenaars, bezoeken de exposities in kunsthal Kade en er staat een dagexcursie in het programma. De lessen worden verzorgd door docenten van Scholen in de Kunst en gastdocenten.

Exposities

Bij de School voor Talent Beeldend staan visie- en competentie-ontwikkeling centraal. Maar ook leren jongeren hoe zij hun werk het beste kunnen presenteren. Al het werk dat gedurende het jaar wordt gemaakt zal worden tentoongesteld tijdens de gezamenlijke eindpresentatie van de School voor Talent.

Hoe kan ik meedoen?

School voor Talent Beeldend is voor kinderen en jongeren tussen de 12 en 18 jaar oud. Voorwaarde is dat je naast de School voor Talent Beeldend een cursus beeldende volgt binnen of buiten Scholen in de Kunst. Overleg met je docent of het iets voor je zou kunnen zijn en geef je op voor de selectiedag. Deelnemers aan de School voor Talent Beeldend doen elk jaar (opnieuw) mee aan een selectiedag.

Selectiedag

De selectiedag bestaat uit een motivatiegesprek en het maken van een tweetal opdrachten. Uitleg krijg je van tevoren via de mail toegestuurd. Neem ook wat eigen werk mee naar de selectiedag. Op zaterdag 1 oktober van 10.00 tot 13.00 uur vindt de selectiedag voor het nieuwe seizoen plaats. 

Commitment is onmisbaar

Wanneer leerlingen kiezen voor deelname aan de School voor Talent vragen wij van de leerlingen aanwezigheid op alle les(zater)dagen. Veel leerlingen hebben naast dans ook andere hobby’s en sporten. In het verleden blijkt dit soms lastig te combineren. Als je het programma van de School voor Talent Beeldend wilt volgen, moet dit je hoogste prioriteit hebben.

Kosten

De bijdrage voor de School voor Talent Beeldend is € 330,- per deelnemer. Dit bedrag is exclusief eventuele (reis)kosten voor het bezoeken van exposities en/of open dagen van vakopleidingen.

Bij toelating tot de School voor Talent Beeldend heb je recht op:

tot 100% korting op één cursus naast het programma van de School voor Talent en bedraagt maximaal € 330,-.

Onze docenten

Merlijn van der Hoeven

Meer info

Merlijn van der Hoeven

‘Ik kan heel blij worden als ik de oven uitpak’

Achtergrond

Achtergrond
• Merlijn volgde de docentenopleiding beeldende vorming, deed de kunstacademie en behaalde in 2014 haar master in glas en keramiek.
• Sinds 2015 geeft ze volwassenencursussen keramiek bij Scholen in de Kunst.
• Ze werkt als beeldend kunstenaar vanuit haar eigen atelier, vooral met glas en keramiek en maakt zowel vrij werk als werk in opdracht. 

Als beeldend kunstenaar 
‘Mijn ouders zijn allebei beeldend kunstenaar en ik groeide letterlijk op in hun atelier - mijn box stond tussen hun klei en kunst. In mijn werk met glas en porselein zoek ik de grenzen van het materiaal. Ik maak sieraden, veel bloemen, grafmonumenten en wolkenhangers: sieraden waar as van een overleden dierbare of zand van een dierbare plek in is verwerkt.’  

Als docent 
‘Ik vind het belangrijk dat het gezellig is in de lessen – mensen komen voor hun ontspanning, maar ik wil wel techniek bijbrengen. Ik ben helder met mijn mening, als bijvoorbeeld de afwerking beter kan. Ik heb bij Frans Ottink stagegelopen – daar heb ik geleerd om alles heel netjes af te werken! Ik draag vooral graag uit dat keramiek niet tuttig hoeft te zijn – dat imago heeft het een beetje. Je kan er hele leuke dingen mee doen en iedereen kan het. In mijn les wil ik volwassenen laten ervaren dat je nog steeds kan spelen, door met vorm bezig te zijn.’  

De les 
‘Beginners laat ik een kleidoosje maken, een projectje waar veel inzit: vanuit een stuk klei tot een vorm komen. Uitrollen, met je handen vormgeven, kijken of het past, glazuren. Cursisten kunnen in principe zelf bepalen waar ze aan willen werken. Ik geef wel opdrachten – bijvoorbeeld gipsmallen maken en werken met gietklei, maar als ze lekker bezig zijn met hun eigen project, mogen ze daar vooral mee doorgaan. Ik geef tips, vertel over technieken en leer de cursisten probleemoplossend werken. Voor hun artistieke ontwikkeling bied ik verschillende materialen aan om te decoreren: vilt, steen, of verf in plaats van glazuur. Dit jaar konden ze, als ze wilden, iets doen met De Stijl, terwijl we werkten met engobes; klei met pigment.’   

Geluksmomentjes… 
‘Het voelt goed als mensen tevreden en ontspannen naar huis gaan. En ik kan heel blij worden als ik de oven uitpak en het werk ziet er goed uit. Dat hebben ze toch maar weer gedaan! Of als ik merk hoe blij ze er zelf mee zijn en dat ze zichzelf soms verbazen. Dat motiveert mij, dan denk ik: ik wil ook iets kleien!’  


Rick Oosterink

Meer info

Rick Oosterink

Toon meer docenten