Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Jazzdance gevorderden, 21+

Jazzdance

Jazzdance is een dansvorm die haar oorsprong vindt in Afrika. Kenmerkend binnen de dansen waren de ritmische, geïsoleerde bewegingen van de verschillende lichaamsdelen (hoofd, romp, heupen, schouders). Rond 1900 waaide deze dansvorm over naar de Verenigde Staten en mengde zich met Amerikaanse dansen als de limbo, two-step en lindy-hop. Nog later mixte de Afro-Amerikaanse dans zich verder met invloeden uit de moderne dans en het academische ballet. Binnen de huidige jazzdance is dat nog duidelijk zichtbaar.

We bieden lessen jazzdance aan voor gevorderden en vergevorderden. Vanwege de moeilijkheidsgraad is enige ervaring met dans gewenst. In de lessen wordt gewerkt aan de verdere ontwikkeling van souplesse, techniek, dynamiek en expressie.


Onze docenten

Guillermo Hilversum

Meer info

Guillermo Hilversum

‘In mijn lessen zit veel interactie’

Wat voor soort docent ben je?

"Vooral heel enthousiast. Ik hou ervan om met veel beweging en spektakel les te geven. Omdat ik opgeleid ben als danser zit er veel dynamiek en muziek in mijn lessen. Dat geldt zowel bij de cursus musical met de kinderen, als bij jongerentheater of improvisatie voor volwassenen.”

Wat kun je vertellen over de lessen?

“Ik vind het belangrijk om goed te luisteren naar de cursisten, wat willen zij? Waar werken zij graag naartoe? In mijn lessen zit je niet steeds aan de kant te kijken, je doet mee, je geeft feedback. Er is veel interactie. Ik hou van muziek en bewegingen die het spel benadrukken. Groot spelen en dan weer heel klein, zodat het één mooi geheel wordt.”

Hoe ervaren cursisten jouw lessen?

“Het fijnste vind ik dat ze graag komen. Dat ze ernaar uitkijken, er zin in hebben. Ik neem iedere cursist heel serieus en luister goed naar wat iemand wil leren. Mijn motto is: fouten maken mag. Wat zeg ik: fouten maken moet! Anders houd je je als speler veel te veel in en word je onzeker. Ik hoor vaak dat ze enorm veel plezier hebben tijdens de lessen.”

Waar geniet je zelf van bij het lesgeven?

“Voor mij is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de cursisten in de loop van het jaar één hechte groep worden. Eén team, één taak, daar geloof ik in. Dat ze echt iets durven laten zien aan elkaar. Vooral als ik zie dat iemand die weinig durft zich ontpopt van een muurbloempje tot een stevige zonnestraal. Als dat lukt ben ik blij.”

Je bent zelf een ervaren acteur en regisseur, verwerk je dat ook in je lessen?

“Natuurlijk neem ik mijn ervaring mee, al is dat niet het uitgangspunt. Maar als ik merk dat er in de groep mensen zitten die bijvoorbeeld graag willen leren camera-acteren of tips willen voor audities, dan verwerk ik dat zeker in de les. Maar het belangrijkste is dat ze vrij kunnen en durven te spelen.”

Wist je dit al over Guillermo?

Zodra hij vrij is pakt hij graag zijn koffers in om het liefst naar een tropisch land te reizen. Als het maar lekker warm en zonnig is.

Achtergrond

Guillermo Hilversum volgde de dansopleiding bij Lucia Marthas in Amsterdam. Daarnaast volgde hij acteerlessen. Hij is sinds zijn negende al bezig met theater en acteren. Hij werkt als regisseur voor verschillende RTL-programma’s. Daarnaast is hij kinderregisseur van diverse musicals. Hij is o.a. begeleider van de kind-acteurs bij GTST en De Luizenmoeder. Misschien ken je hem nog als Tinco uit de jeugdserie Spangas? Guillermo is ambassadeur van Make-A-Wish waar hij ook regisseur is van de video’s die met de kinderen worden gemaakt.

Toon meer docenten

Alles wat je moet weten over dansles bij ons

Welke danskleding is geschikt? Dansfestival Scholen in de Kunst Heb je een laag inkomen?

Laat je inspireren!

Jazzdance in de musical all that jazz

Bekijk de laatste dansvoorstelling

Jane Fonda deed het al in 1982

Veelgestelde vragen over jazzdance

Jazzdance is makkelijker dan klassiek ballet en moderne dans. In jazzdance ligt de nadruk op ritme, snelheid, techniek en kracht. Enig uithoudingsvermogen en conditie zijn mooi meegenomen!

Moderne dans is dé tegenhanger van klassiek ballet en is meer expressionistisch. Bij moderne dans is er meer ruimte voor improvisatie. Jazzdance is toegankelijker en populairder, vanwege het gebruik in dansshows op tv en in films.

Ja, bij Scholen in de Kunst kun je altijd een gratis proefles volgen. Bovendien kun je bij de meeste jaarcursussen nog tussentijds instromen. Het cursusbedrag wordt dan verrekend. Aan het begin van het cursusjaar, na de zomervakantie, vindt de Proefweek plaats. Gedurende een week kun je allerlei groepslessen gratis uitproberen. Dat helpt je bij het maken van de juiste keuze.

Bij dansconditie draag je geen tutu of spitzen, maar soepele, wijde kleding waar je lekker in kunt bewegen. Bovendien dans je op sneakers. > Dit weet ik niet zeker! De dansdocenten kunnen jou hierover advies geven. Voor leuke danskleding kun je in Amersfoort terecht bij o.a. Firenze Dancewear. Meestal kun je ook goed uit de voeten met kleding uit gewone kleding- of sportwinkels.