Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Maak hier je keuze

Portret & model gevorderden, 21+ Portret & model alle niveaus, 21+

Mogelijkheden

Type Groepsles
Leeftijd 21+
Docent Michiel Jansen

Locaties

Eemhuis
Maandag
Ochtend Middag
Donderdag
Avond

Prijs

Volwassen
vanaf € 614,00 (30 lessen)

Bekijk alle mogelijkheden

Portret & model gevorderden, 21+

In deze cursus staat de verbeelding van portret en model centraal en word je begeleid bij het ontwikkelen van een eigen manier van werken. De cursus is geschikt voor cursisten met basiskennis van schilder- of tekenmaterialen.

Lessen

In de lessen werk je naar waarneming: er is altijd een model dat poseert. Er is een duidelijke cursusopbouw waarbij oefeningen op basis van korte poses worden gevolgd door uitwerkingen aan de hand van lange poses. De docent wijst je op verhoudingen, opbouw, plasticiteit en kleurgebruik en je krijgt volop begeleiding in techniek. Naast algemene aanwijzingen krijg je in de cursus individuele feedback van de docent.
We werken met verschillende teken- en schildermaterialen waaronder houtskool, krijt, gewassen inkt en acrylverf. Zo ontwikkel je de vaardigheden en het onderscheidingsvermogen om het portret of model treffend uit te werken.
Hoewel cursisten altijd werken aan een eigen schilderij of tekening, vinden we het werken in de groep waardevol. Concentratie tijdens het werken is belangrijk en kenmerkend voor de sfeer. Er is daarnaast ruimte voor gezelligheid en er zijn regelmatig momenten waarop het gemaakte werk gezamenlijk wordt besproken.
Daarnaast doe je één keer per jaar mee aan een expositie op één van onze locaties.

Materiaal

De cursus wordt aangeboden exclusief materiaal. De docent zal je in de eerste les vertellen wat praktisch is om aan te schaffen en waar je dat kunt doen. Een deel van de benodigdheden kun je bij ons aanschaffen. Voor de overige materialen kun je in Amersfoort terecht bij Kunstkader, de winkel voor kunstbenodigdheden.

Praktische informatie

De cursus bestaat uit 30 lessen mét docent en 5 bijeenkomsten zonder docent. In die 5 bijeenkomsten ben je, samen met je medecursisten, zelfstandig aan het werk.

Let op: sommige cursussen zijn vol. Je kunt je wel inschrijven voor de wachtlijst.

Je bent nooit te oud om te leren!

Lees het verhaal van Verena

Onze docenten

Michiel Jansen

Meer info

Michiel Jansen

‘Leren kijken en iedereen in beweging houden’

Achtergrond 
• Michiel Jansen studeerde in 1986 af als eerstegraads docent tekenen, schilderen en kunstgeschiedenis aan de Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht.  
• Hij begon als docent in Amersfoort bij de Appelmarkt, maakte de fusie mee met Creatief Centrum De Hof, en kwam na het samengaan van diverse kunstinstellingen in 2000 bij Scholen in de Kunst. Hij gaf les aan de Universiteit van Utrecht, de Volksuniversiteit Utrecht, ‘t Klooster in Harderwijk en bij IDEA in Soest.  
• Michiel leidde zomerworkshops in binnen- en buitenland en gaf ruim 20 jaar les aan jongeren van 12 tot 18 jaar. Nu geeft hij alleen nog cursussen voor volwassenen.
• Als beeldend kunstenaar werkt hij vanuit zijn eigen atelier en exposeert hij regelmatig in galeries en op landelijke beurzen. 

Als docent
'Je ziet wat je weet” is mijn ervaring. Ik vertel mijn cursisten daarom veel, zodat ze meer weten en dus meer leren zien. Ik ben een entertainer, maar met mijn kennis over kunst en technieken ook een ‘autoriteit’. In eerste instantie wil ik iedereen in beweging krijgen met een goede opdracht. Dat betekent dat er ook beperkingen zijn in “wat mag en wat niet”. Ik geef tips, ik verwijs naar voorbeelden uit de kunstgeschiedenis, ik doe soms iets voor - om dan ook iedereen in beweging te houden. Als er niks gebeurt, staat het stil; als er eindeloos geprakkiseerd wordt, gebeurt er niks op papier.’  

De les  
‘Mijn lessen zijn gebaseerd op drie elementen: 
1. De inhoud, datgene wat wordt uitgebeeld. We werken naar aanschouwing: portret-, modeltekenen, stillevens maken. Of naar verbaal gegeven: op basis van een omschreven onderwerp.
2. Het materiaal en de techniek die daarmee samenhangt.  
3. De eigenheid die je als cursist ontwikkelt.
Welke nadruk ik leg, verschilt per les en per groep. In de groep voor gevorderden gaan we de diepte in met de inhoud, met verschillende opdrachten en technieken. In de basiscursussen komt heel veel voorbij: stillevens, landschappen en meer verhalende onderwerpen.’

De groep 
‘De sfeer in mijn groepen is gezellig, prettig én geconcentreerd. Cursisten staan niet als losse poppetjes naast elkaar te creëren, het werk wordt regelmatig met elkaar besproken. Daarmee overstijgt de les de zolderkamer thuis. Hoe moeilijk een opdracht soms ook lijkt, je bent met elkaar, je hoeft niet alles zelf uit te vinden, je kunt dingen oppakken die je om je heen ziet.’ 

Geluksmomentjes… 
‘Als het geheel meer is dan de som der delen.’ Toon meer docenten