Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Informatie

Data

zondag 24 maart 2024
10:00 - 16:00

Locatie
Eemhuis, 4e verdieping, Eemplein 75, Amersfoort
Prijs
€ 65,00
Opmerkingen
€ 77,50 inclusief lunch

Zin om een dag de diepte in te gaan met één schilderdiscipline? Kies dan voor deze masterclass Portret schilderen van Katinka Lampe.

De masterclass start met het kijken naar je meegenomen of ter plekke gekozen afbeelding. Je bepaalt het beeld en maakt keuzes in uitsnede, vergroting, compositie en frame. Daarna ga je nadenken over de situatie. Waar ga je accenten leggen en wat is het verhaal dat je wil vertellen? Je omschrijft waar je naar op zoek bent aan de hand van het voorbeeld van een kunstwerk dat je enorm bewondert. Zo ontstaat een wensenlijst die de basis vormt voor een nieuw te maken werk.

De volgende stap is de delen papier uitsnijden waarmee je wilt beginnen met schilderen. Dat kan eventueel ook met sjablonen. Laag voor laag ga je in een kleurenrange het schilderij opbouwen. Al schilderend doemen details of een deel op die je extra uit wilt lichten, meer aandacht wilt geven.

Als het schilderij af is ga je bekijken wat er nou eigenlijk van je wensenlijst terecht is gekomen? Wat ben je onderweg tegengekomen? Is je werk klaar?

Dit neem je mee
> een inspiratiebeeld (ideevorming)
> je eigen gemaakte foto of het portret naar keuze
    o    als print
    o    ook digitaal (indien mogelijk) op je laptop of telefoon 
> een schilderdoek in een grootte die je goed bevalt (katoen of linnen op een spieraam) 
> brede zachte kwast/spalter
> zachte smalle kasten, harde varkensharen  kwasten beide in verschillende maten
> eventueel verf, wanneer je graag je eigen materiaal gebruikt

Over Katinke Lampe

Katinka Lampe (1963) studeerde aan de Kunstacademie in Den Bosch. Ze maakt figuratieve, expressionistische schilderijen, vaak portretten, die het resultaat zijn van een verkenning van onderwerpen als identiteit, sociale relaties, geslacht en kleur. Tegelijkertijd probeert Lampe het klassieke genre van de portretkunst uit te dagen door de culturele en historische bagage ervan vanuit een hedendaags perspectief te bevragen.

Op zoek naar het gewenste beeld fotografeert Lampe modellen – meestal jonge individuen – in specifieke poses. De modellen poseren nadrukkelijk niet als zichzelf; ze worden neergezet en gestileerd op basis van een bepaald idee of een bepaalde bron. Deze foto's dienen als uitgangspunt voor de schilderijen.

Tijdens het schilderproces zoekt Lampe voortdurend naar het omslagpunt tussen aantrekking en afstoting, bevestiging en ontkenning, realisme en abstractie. Nauwkeurig weergegeven details worden afgewisseld met vlakke vlakken. De virtuoze penseelstreek wordt bewust vermeden, waarbij Lampe een groot penseel gebruikt om persoonlijke elementen weg te vegen. Deze kenmerken dragen bij aan een extra betekenislaag aan haar schilderijen.

De confrontatie met de schilderijen van Katinka Lampe roept onmiddellijk persoonlijke associaties met het beeld op. Je herkent een portret, maar wanneer je langer kijkt wordt je aandacht op andere aspecten gevestigd. De focus ligt niet zozeer op de realistische gelijkenis, maar eerder op kunstmatige ingrepen, vervreemde toevoegingen en de bijna onpersoonlijke manier van schilderen die de kijkervaring beïnvloeden.

Meer weten over Katinka? Neem een kijkje op katinkalampe.nl.

Deze masterclass is bestemd voor 21+.