Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Informatie

Data

zaterdag 25 maart 2023
16:00 - 17:30 uur

Locatie
De Nieuwe Kerk, Leusderweg 110 Amersfoort
Prijs
€ 15,00
Opmerkingen
jongeren t/m 18 jaar gratis

Concert in Passietijd door Amersfoorts Kamerkoor

Het concert door Amersfoorts Kamerkoor met als titel "O, als ik dood zal zijn" gaat over afscheid nemen en verdriet, maar biedt ook troost en nodigt uit tot bezinning.

Centraal in het programma staat Pentalpha van de twee jaar geleden overleden Belgische componist Raymond Schroyens. Schroyens schreef dit stuk op verzoek van zijn vriend en dirigent Michaël Scheck, ter ere van de 10-jarige herdenking van de dood van diens vrouw, de Russische Ludmilla. Het stuk bestaat uit 5 delen, alle in een verschillende taal geschreven; de talen die de vrienden en hun partners thuis met elkaar spraken. Pentalpha, de vijfpuntige ster (nationaal embleem van Ludmilla’s vaderland de Sovjet Unie) is altijd een teken geweest van vrede, vertrouwen, kracht en volmaaktheid; elementen die deel uitmaken van het doel van deze compositie.

Het stuk The Sick Rose van Philip Michael Bernard is gebaseerd op een tekst van William Blake waarin de kwetsbaarheid symbolisch wordt vertolkt. De componist droeg zijn stuk op aan vrouwen wereldwijd die te maken hebben met onderdrukking, een lijden dat ook in onze moderne tijd nog wordt ervaren.

Sebastiaan van Steenberge (*1974) liet zich voor zijn indringende compositie voor koor en cello O crux splendidior inspireren door het invallende zonlicht op onderstaand beeld van Jan Fabre: De man die het kruis draagt. Het beeld staat in de Antwerpse OLV-Kathedraal.

Het koor zingt voorts muziek van Vic Nees, Cyrillus Kreek, Pärt Uusberg, Jacob Handl en Francis Poulenc.

Het Amersfoorts Kamerkoor staat onder leiding van Rienk Bakker. Gied van Oorschot zal de cellopartij voor zijn rekening nemen en in het concert ook een solostuk ten gehore brengen.