Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Kun je eerst iets vertellen over jezelf als kunstenaar?

“Van ’s ochtends tot ’s avonds ben ik met kunst bezig. Ik leef echt kunst. Mijn vrienden en andere mensen om mij heen zijn allemaal kunstenaars. We ruilen ook elkaars kunst, zo heb ik al een aardig museumpje thuis. Ik hou ervan om steeds weer nieuwe dingen uit te proberen, ik ben nieuwsgierig en experimenteer graag. Zo begon ik met grote muurschilderingen en nu ben ik geïntrigeerd door het ambacht boekbinden.”

Zijn er ook plekken waar we werk van jou kunnen zien?

“Geregeld organiseer ik tentoonstellingen met collega’s. Het leukste aspect vind ik om interactief werk te presenteren. Onlangs organiseerden we een tentoonstelling in Amersfoort waarbij enkele collega’s en ik een kunstwerk van 2 bij 5 meter hadden gemaakt, waaruit het bezoek een stuk kon snijden om te kopen. Dat soort interactie, daar houd ik van. Op het laatst hadden we nog maar enkele lapjes over: een geslaagde actie.”

Welke aspecten van het kunstenaarschap neem je mee als docent?

“Vooral mijn drang tot experimenteren en mijn nieuwsgierigheid. Ik draag mijn enthousiasme voor het experiment graag over op de cursisten. We variëren met verschillende materialen en technieken en als ze iets onder de knie hebben, gaan we snel door naar het volgende project. Als docenten laten we ze veel snuffelen aan verschillende kunstvormen en zorgen we ervoor dat er veel uit henzelf komt. We leggen niets op, maar laten cursisten zelf veel ontdekken.”

Jij geeft vooral les aan de School voor Talent Beeldend, wat vind je belangrijk in die lessen?

“Het is bijzonder om les te mogen geven aan jongeren die ongelooflijk gemotiveerd zijn. In deze klassen willen ze zoveel mogelijk leren, ze zijn ambitieus en houden van de inhoud. Dat is geweldig. In de lessen zorg ik voor een gezonde balans tussen het aanleren van technieken, het ontdekken van materialen en het zelf experimenteren. Het is mooi om te zien dat je een zaadje van fascinatie plant dat vervolgens gaat groeien en bloeien. Dat mogen zien en meemaken, maakt me super trots.”

Wist je dit al over Rick?

Behalve dat Rick met kunst bezig is, leest hij elke dag boeken. Uiteraard over kunst, over graffiti, maar ook over filosofie en educatie.

Achtergrond

Rick Oosterink studeerde af aan het Grafisch Lyceum in Utrecht. Ook studeerde hij aan de Kunstacademie in Barcelona. Na zijn studie werkte hij als onderwijsassistent bij het Grafisch Lyceum en als zzp’er, maar ontdekte dat hij meer aandacht wilde besteden aan kunst. Daarom is hij in 2022 gestart met de opleiding Grafisch Ontwerp aan de kunstacademie HKU in Utrecht. Ook werkte Rick aan het maken van muurschilderingen samen met Daniël van de Haterd van 13HOOG. Bij Scholen in de Kunst geeft hij les aan de School voor Talent Beeldend.