Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Verschenen in De Stad Amersfoort...

22 maart 2023
Landelijk maken culturele verenigingen zich zorgen over de toekomst. In de Verenigingsmonitor van het Landelijk Kennisinstituut Cultuureducatie en Amateurkunst (LKCA) komt bijvoorbeeld naar voren dat bij 36 procent van de culturele verenigingen het ledenaantal daalde sinds de coronapandemie. Desondanks dit alles zijn de cultuurverenigingen in Amersfoort springlevend. Hoe kan dit?

Koren, muziekverenigingen, improvisatietheater, toneelgezelschappen: dat zijn nog maar een paar voorbeelden van culturele verenigingen die ons kikkerlandje rijk is. Toch lijken veel van deze verenigingen in gevaar te zijn. Of zo zien ze het zelf in ieder geval. In het Nationaal Verenigingsonderzoek kwam namelijk naar voren dat zeventien procent van de kunst-, cultuur- en hobbyverenigingen zich zorgen maakt om de toekomst van hun club. Hierin spelen onder andere het vinden van nieuwe bestuursleden, financiële zorgen en repetitielocaties mee, volgens LKCA.

Aanstekelijk succes
Als tegengeluid van het Nederlandse beeld, lijkt het in Amersfoort goed te gaan met de cultuursector. Dat is ook terug te zien in de vele festivals die de stad rijk is, zoals grachtenconcert ViVa Vathorst, street arts-festival Spoffin, De Nacht van de Literatuur en het Groot Amateurkunstfestival. Volgens Ellen van Genuchten, coördinator van organisatie Amateurkunst033, zorgen juist deze festivals voor zichtbaarheid van cultuur in de stad. ,,De beleving van al die verenigingen tijdens hun presentaties, dat is zo mooi om te zien. Ik denk elke keer weer: Wat is het toch ontzettend knap dat mensen dit mét elkaar vóór elkaar krijgen. Dat straalt uit op alle bezoekers, de gemeente, wie dan ook. Hierdoor zullen mensen zich sneller bij culturele verenigingen aansluiten. Het is dus ongelofelijk belangrijk voor de duurzaamheid van de cultuursector.” 
Lees het hele artikel n De Stad Amersfoort online > 

Of luister deze aflevering of het hele podcast-drieluik op Spotify

Ellen van Genuchten, Tom Oort en Jan de Vries schuiven aan tafel om het eens te hebben over de wereld van de muziekverenigingen in de podcastaflevering: Zicht op Cultuur van podcastserie Verenigd Amersfoort.
Foto: Fleur van Benten en Noah van Diepen