Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Droom je ervan om een heel weekend helemaal voor jezelf te hebben? Wil je jezelf verder ontwikkelen en je creatieve vaardigheden naar een hoger niveau tillen? Dan is deze weekend workshop edelsmeden precies wat je nodig hebt! Enne, misschien blijf je wel langer en ontdek je meteen ook Amersfoort, de Mooiste Stad van Europa.

Stel je voor: een heel weekend lang edelsmeden in een inspirerende omgeving, samen met gelijkgestemde deelnemers en een gepassioneerde kunstenaar-docent. Samen duiken jullie in de kunst van het edelsmeden, met alle tijd en ruimte om jezelf uit te dagen en nieuwe technieken te verkennen. Even weg van de dagelijkse drukte, geef je ruimte aan je eigen ideeën en creativiteit in deze workshop.

Je gaat aan het werk in een kunstvaklokaal, volledig uitgerust met alle benodigde apparatuur, gereedschappen en materialen om een eigen sieraad te maken. Dat kan een mooie ring zijn, een zilveren hanger of een bijzonder object. Dat doe je onder de deskundige begeleiding van docent, kunstenaar en edelsmid Karien Kortenhorst. Na twee dagen met je handen werken, zul je trots zijn op het resultaat: een authentiek, persoonlijk sieraad. 

Het programma

Zaterdag 6 juli
10.30-11.00 uur: inloop en kennismaking, met koffie en thee
11.00-12.30 uur: werken in het kunstvaklokaal
12.30-13.30 uur: lunch in KAdECafé (Eemhuis) 
13.30-17.00 uur: werken in het kunstvaklokaal, tussendoor pauze
17.00-17.45 uur: uitloop
17.45 uur: lopend naar het restaurant
18.00 uur: diner, incl. een drankje

Zondag 7 juli
10.00-12.30 uur: werken in het kunstvaklokaal
12.30-13.30 uur: lunch in KAdECafé 
13.30-16.00 uur: werken in het kunstvaklokaal, tussendoor pauze
16.00-16.30 uur: voor de liefhebber afsluitend drankje in KAdE Café (Eemhuis)

PRaktische INFORMATIE

Docent: Karien Kortenhorst 
Data en tijd: zaterdag 6 en zondag 7 juli 2024
Prijs: € 400, incl. twee lunches, een diner, excl. materiaal
Aantal deelnemers: 8 personen
Voor wie: mensen die bekend zijn met de basistechnieken van het edelsmeden (solderen, zagen, vijlen, etc)

BIJ DE PRIJS INBEGREPEN

⇨ workshop o.l.v. Karien Kortenhorst
⇨ gebruik van gereedschap, apparatuur en materiaal in het lokaal
⇨ koffie & thee tijdens de pauzes
⇨ twee keer lunch, incl. drankjes
⇨ diner, incl. 1 drankje

MATERIAAL

Tijdens de workshop werk je in een goed uitgerust lokaal met professionele apparatuur, gereedschappen en materialen zoals kralen, schelpen, oude ansichtkaarten etc. Deze materialen zijn bij de prijs inbegrepen.
Metaal zoals zilver, koper, alpaca en messing is ook aanwezig en kun je aanschaffen voor een redelijke prijs. Je kunt uiteraard ook je eigen materiaal en gereedschap meenemen om mee te werken.

Over docent Karien Kortenhorst

Karien Kortenhorst is opgeleid als goud- en zilversmid en heeft daarna de kunstacademie in de Utrecht gedaan. Ze geeft al bijna 25 jaar cursussen edelsmeden bij Scholen in de Kunst. In haar eigen atelier maakt Karien objecten die ze exposeert en verkoopt.

Karien geeft daarnaast verschillende workshops edelsmeden, sieraden en objecten maken, onder meer in Griekenland. Meer weten? Lees een interview met Karien of neem een kijkje op haar website.

Bekijk de website van Karien

Ontdek de prachtige kunst van edelsmeden

Voordat het weekend begint, neemt kunstenaar-docent Karien Kortenhorst contact met je op. Ze wil graag van tevoren jouw wensen en ideeën horen, zodat ze jou optimaal kan begeleiden tijdens het weekend. Geen zorgen als je nog geen concreet idee hebt; Karien staat klaar om je volop te inspireren. Met haar deskundig advies en kennis ga je nieuwe technieken ontdekken, nieuwe inzichten krijgen en een frisse kijk ontwikkelen op jouw creatieve proces.

Hoe jouw weekend er ook uitziet, één ding is zeker: het mooiste sieraad of object maak je helemaal zelf!

Waarom zou je meedoen?

✔️ Je gaat met een persoonlijk, mooi sieraad of object naar huis.
✔️ Er is veel persoonlijke aandacht in deze workshop (vooraf contact, kleine groep).
✔️ Docent Karien Kortenhorst is beeldend kunstenaar en edelsmid.
✔️ Locatie Eemhuis; modern en centraal gelegen.
✔️ Je kunt er een ‘weekendje’ Amersfoort van te maken en de mooiste stad van Europa ontdekken.

Bekijk wat cursisten maken in de lessen van Karien

Veel gestelde vragen

Welk niveau moet ik voor deze workshop hebben?

Je bent bekend met de basistechnieken van het edelsmeden. Je hebt ervaring met solderen, zagen, schuren, polijsten en vijlen. Twijfel je over je niveau? De docent neemt van tevoren contact met je op om eventuele vragen te beantwoorden.

Wat ga ik doen?

Je gaat een origineel, authentiek sieraad of object maken, gebaseerd op een eigen ontwerp. Dat kan een ring zijn of een hanger, speld of een kunstzinnig object. Leuk voor jezelf of om iemand cadeau te geven!

Zijn er extra kosten?

Materiaal zoals zilver, koper, messing en alpaca kun je tijdens de les kopen. Dat is niet bij de prijs inbegrepen. Eventuele overnachtings-, reis- en parkeerkosten, extra drankjes en snacks betaal je ook zelf.

Ik eet vegetarisch en/of heb een speciaal dieet. Wat te doen?

Geen probleem, de lunches zijn sowieso vegetarisch, bij het diner is er een vegetarische optie die je kunt kiezen. Heb je bijzondere allergieën, geef dit dan door via e-mail aan gustaromijn@scholenindekunst.nl

Ik heb een fysieke beperking. Kan ik deelnemen aan dit weekend?

Ja, het Eemhuis is goed toegankelijk voor mensen met een beperking. Houd er wel rekening mee dat we zaterdagavond lopend naar het restaurant gaan.

Hoe kom ik bij het Eemhuis?

Het Eemhuis ligt op loopafstand van bus- en treinstation en is makkelijk bereikbaar (ov9292.nl). Check de treinen voor vertrek: van 6 t/m 13 juli rijden er minder treinen. Houd hier rekening mee.

Kom je met de auto? Parkeren kan in Parkeergarage Eemplein.

Tip voor een leuk weekend!

Wat is er nu leuker dan deze workshop met een vriend(in) of familielid te doen? Maak van dit weekend een gezellig uitje, waarbij jullie niet alleen nieuwe vaardigheden in deze workshop leren, maar ook onvergetelijke herinneringen creëren. Je kunt er een lekker lang weekend Amersfoort van maken. Zo ontdek je meteen de Mooiste Stad van Europa!

Het Eemhuis ligt aan de rand van het oude stadscentrum, in de buurt van diverse overnachtingsmogelijkheden. Alles lekker dichtbij, op loopafstand.

Hier vind je tips over Amersfoort

Bekende kunstenaars edelsmeden

In Nederland zijn verschillende getalenteerde edelsmeden actief, maar het is moeilijk om één persoon aan te wijzen als dé bekendste kunstenaar op dit gebied. Enkele bekende Nederlandse edelsmeden zijn Gijs Bakker, Ruudt Peters, Lucy Sarneel en Philip Sajet.

Deze kunstenaars hebben elk op hun eigen manier bijgedragen aan de ontwikkeling en populariteit van de edelsmeedkunst in Nederland en daarbuiten. Hun werken worden vaak erkend en gewaardeerd in de internationale kunstwereld.

Wat maakt edelsmeden zo bijzonder?

 

Edelsmeden is een kunstdicipline waarbij metalen worden bewerkt tot sieraden en andere kunstobjecten. Een workshop edelsmeden biedt je de kans om zelf een uniek sieraad te maken, zoals een zilveren ring of hanger, onder vakkundige begeleiding. Het is een ideaal workshop cadeau voor iedereen die geïnteresseerd is in het leren van dit oude ambacht in een gezellige workshop setting.

Het maken van een sieraad tijdens de workshop is een bijzonder proces. Elke deelnemer werkt aan een persoonlijk ontwerp, wat het resultaat echt uniek maakt. Dit kan variëren van ringen en armbanden tot hangers en oorbellen. Je kunt werken met verschillende metalen, zoals zilver, koper of messing. De creativiteit van de deelnemers wordt gestimuleerd door de mogelijkheid om eigen ideeën te verwezenlijken, gesteund door de technische inzichten en het advies van de ervaren edelsmid.

Afwerking speelt ook een belangrijke rol bij het edelsmeden. Na het vormen en samenstellen van het sieraad, worden de stukken zorgvuldig gepolijst om een hoogglans afwerking te bereiken. Eventuele extra details zoals graveren of het inzetten van edelstenen kunnen het sieraad verder personaliseren en verfraaien.

Het aantrekkelijke van een workshop edelsmeden als cadeau is dat het niet alleen een leuke en gezellige ervaring biedt, maar ook een kans om iets waardevols en persoonlijks te creëren. Het zelfgemaakte sieraad dient als een blijvende herinnering aan de ervaring en kan trots gedragen of gegeven worden aan een geliefde.

Slechts 8 plekken beschikbaar!

Koop je kaartje