Onze Kast tekenen.jpg
"Je vergeet je zorgen."

Kunstprojecten 'Beter van Kunst'

De kunstprogramma’s worden ontwikkeld door activiteitenbegeleiders, zorgmedewerkers en kunstvakdocenten van o.a. Scholen in de Kunst en afgestemd op de mogelijkheden, vragen en beperkingen van de specifieke ouderendoelgroepen. Vijf Amersfoortse woonzorgcentra nemen deel: De Koperhorst, St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Lyvore (Plataan en Birkhovens Park) en Zon en Schild (GGz Centraal).

Hieronder een overzicht van alle kunstprojecten per locatie.


Onze Kast
In een centrum voor dagactiviteiten maken kunstenaar Marijke Schurink, ouderen met dementie en mantelzorgers samen een kast. De kast reist langs zorginstellingen en is bedoeld om mensen met dementie en hun mantelzorgers in het hier en nu, samen iets te laten beleven. Na een brainstorm volgen werksessies waarin de invulling en versiering van de kast gemaakt wordt.
Inhoud: We willen de kast in beeld brengen, liefst terwijl ouderen en de kunstenaar er aan werken plus reactie van mensen die aan de kast meegewerkt hebben. Valt waarschijnlijk lastig te plannen tegelijk met werksessie.

Locatie: Lyvore, De Plataan

 

TimeSlips
In een woonzorgcentrum van Sint Pieters en Bloklands Gasthuis worden sinds 2 jaar verhalen gemaakt met mensen met dementie. Die poëtische associatieve verhalen worden door theatermaker Lina Borsten verwerkt tot een voorstelling. Het doel van de voorstelling is om in gesprek te raken over dementie en het taboe dat er nog steeds omheen hangt.

Locatie: Sint Pieters en Bloklands Gasthuis, Wervershoof


Muziek en Bewegen

In woonzorgcentrum De Koperhorst worden workshops muziek en bewegen gegeven door een muziekdocent en een medewerker welzijn. Ze worden inhoudelijk ondersteund door een muziektherapeut. In de workshops wordt zoveel mogelijk gedaan met eigen inbreng van de deelnemers.

Locatie: De Koperhorst

Dans Birkhoven Park
Een groep mensen die gebruik maken van dagactiviteiten voor mensen met Parkinson, krijgt dansles. Dansen is bewezen effectief voor mensen met Parkinson.

Locatie: Lyvore, Birkhoven Park

Dans 
Een groep oudere patiënten van Zon&Schild krijgen in een periode van 10 weken, wekelijks dansles. Het heeft een groot effect op de stemming en bewegingsmogelijkheden van de deelnemers. i.v.m. de privacy mogen de deelnemers niet gefilmd worden.

Locatie: GGz Centraal, Zon&Schild