IMG_4085.jpeg

‘Onze kast’ van allemaal en alle tijden

Begin dit jaar startte Scholen in de Kunst samen met verschillende zorginstellingen in Amersfoort en kunstvakdocenten, een ontwerpend onderzoek naar duurzame kunstprogramma’s voor ouderen in de GGz en ouderen met dementie of Parkinson. ‘Onze kast’ is een van die bijzondere programma’s van het project ‘Beter van Kunst’ (Age Friendly Cultural Cities Amersfoort). Kunstvakdocent Marijke Schurink zette dit programma op samen met zorginstelling Lyvore. Een spannend, maar ook ontroerend project.

Marijke: “Onze kast’ is een kast die gemaakt is door en voor mensen met dementie en hun mantelzorgers. Het geheim van de kast is dat deze je uitdaagt en prikkelt om te beleven, te lachen, te genieten maar misschien ook te huilen. De eerste reacties zijn al heel mooi.

De kast wordt samen met gebruikers van het dagactiviteitencentrum en mantelzorgers ontzettend mooi gemaakt. Maar het belangrijkste is wat je er mee kunt. Als je de kast opent dan kun je samen een plaatje draaien, in een fotoboek kijken, naar de vogeltjes luisteren, maar ook een lekkere handen massage krijgen of je verbazen over alle rommeltjes in het laatje. Het prikkelt de zintuigen en is bedoeld om samen op avontuur te gaan en iets te beleven in het hier en nu.”

Reizen
Hoewel ‘Onze kast’ nu nog bij Lyvore, locatie De Plataan staat, gaat deze uiteindelijk op reis. ‘Onze kast’  is er voor iedereen. Marijke: “De  kast blijft ongeveer een half jaar op een plek. Te beginnen met De Plataan. Daarna gaat ‘ie naar het Sint Pieters en Bloklands Gasthuis,  en De Koperhorst. Op elke locatie kan de kast worden aangevuld met nieuwe en andere uitdagingen, zodat de kast past bij de locatie en daar gaat leven. “

De komende tijd wordt er hard aan de kast gewerkt, maar de eerste reacties van bewoners zijn al heel positief. Voor Marijke des te meer motivatie om er een geslaagd project van te maken.

“We zitten nog middenin de uitwerking van het project. Ik  vind het leuk en spannend om te doen.

Ik ben een beetje ongeduldig van aard en merk dat ik vertrouwen mag hebben dat het een groeiproces is. Dat de kast mooi wordt van buiten en zich langzaam vult met speciale voorwerpen waarmee je iets kunt doen.”

Doel kunstprogramma’s
De kunstprogramma’s van Beter van Kunst worden ontwikkeld door een team van activiteitenbegeleiders, zorgmedewerkers en kunstvakdocenten. Ze zijn allen afgestemd op de mogelijkheden, vragen en beperkingen van de ouderendoelgroepen. Bijzonder aan de programma’s is dat ze bijdragen aan de mentale en/of fysieke gezondheid van ouderen. Ook op artistiek gebied zijn ze interessant en uitdagend.

Het doel is om de kunstprogramma’s structureel in te bedden in de specialistische dagbesteding, maar we zoeken ook naar kansen om ze in te zetten voor laagdrempelige inloopactiviteiten in de wijk

Voor het project ontving Scholen in de kunst de subsidie Age Friendly Cultural Cities van het Fonds voor Cultuurparticipatie. De gemeente Amersfoort is co-financier en nauw betrokken bij de uitvoering.