Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Wat trekt jou zo aan in de theaterwereld?

“Het mooie aan mijn vak is dat je door middel van theater mensen elkaar laat ontmoeten. Cursisten ontmoeten andere leerlingen, maar het publiek ontmoet ook de spelers en het thema van de voorstelling. Al vanaf jonge leeftijd doe ik al aan toneel en theater. Heerlijk! Omdat ik graag met kinderen en jongeren wilde werken en niet mijn hele leven als actrice wilde auditeren, paste de opleiding tot theaterdocent uitstekend bij me. Ik houd erg van de wereld achter de schermen. Daarbij heb ik veel plezier in het ontdekken en coachen van nieuw talent.”

Op welke manier coach jij je cursisten?

“Het mooiste vind ik het om cursisten zo te coachen en te kneden dat ze hun talenten ontdekken en ze echt in zichzelf gaan geloven. Dat doe ik door ze met ongelooflijk veel energie en enthousiasme positief te benaderen. Zodra je succeservaringen hebt als speler durf je steeds meer. Ook vind ik het erg leuk om te werken met voorwerpen en daarbij fantasie te gebruiken. Ik roep vaak: ‘zet die fantasieknop maar wat harder’, als cursisten zeggen dat iets niet kan. Op toneel is alles mogelijk, als je je creativiteit maar gebruikt.”

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

“Ik ben vooral heel energiek. Sommigen zeggen soms iets te veel. Maar met enthousiasme bereik je meer. Ik probeer kinderen en jongeren echt over de streep te trekken, ze uit hun comfortzone te halen en ze te prikkelen tot iets waanzinnigs. Ik ben geen juf, maar gewoon Marit. Ik sta naast ze en samen maken we een voorstelling. Natuurlijk heb ik de lesopbouw in mijn hoofd en hang ik als een helikopter boven het maakproces, maar er is veel ruimte voor eigen inbreng.”

Wat vind je de leukste momenten in je werk?

“Het schrijven en repeteren van de voorstellingen vind ik heerlijk. Vooral als ik zie hoe cursisten hun eigen personages creëren. Dan kiest een rustig meisje ineens voor een hoofdrol en wil de diva van de groep juist het verlegen meisje spelen. Als een stuk echt staat, geniet ik erg van mijn rol als regisseur. Elke week een stapje verder komen en het stuk zo goed mogelijk op de planken krijgen, is dan de uitdaging. En tijdens de voorstelling ben ik altijd ongelooflijk trots op de cursisten: dat blijft een magisch moment.”

Wist je dit al over Marit?

Marit zeilt al haar hele leven, het liefst op de Friese meren. Ook mag ze graag reizen naar verre oorden, zoals naar Chili of Thailand. Eenmaal bungelend in een hangmat, ervaart ze puur geluk.

Achtergrond

Marit Vosman werkt als theaterdocent bij Scholen in de Kunst en bij theater de Krakeling in Amsterdam. Ze volgde de opleiding Docent Theater bij Artez in Zwolle. Daarnaast is ze castingdirector bij castingbureau A Million Faces waar ze talenten scout en cast voor commercials en televisie. Ze werkte in 2022 mee aan de musical 'The Sound of Music'. Ze komt uit Amersfoort, waar zij als 4-jarige bij Scholen in de Kunst de cursus ‘De Hoge Hoed’ deed, wat tegenwoordig ‘Ik ben een Kunstenaar’ heet.