Log in

Op zoek naar een cursus?

Gebruik dan de cursuszoeker.

Zoek je cursus

Hoe zou je jezelf als docent omschrijven?

“Mensen zeggen vaak over mij dat ik energiek en enthousiast ben. Dat klopt wel. Ik doe veel, werk graag en geef tromboneles naast mijn fulltimebaan bij de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers' bij Defensie. Dat betekent dat ik in mijn lessen veel dingen en tips deel uit de praktijk. Want mijn leerlingen spelen ook vaak bij een harmonie of fanfare en dan is het leuk als ze meekrijgen hoe het er in het echt aan toe gaat.”

Waar haal je plezier uit bij het lesgeven?

“Al vanaf vrij jonge leeftijd heb ik lesgegeven. Ik vond dat meteen ontzettend leuk. Inmiddels geef ik sommige leerlingen al jaren les, waardoor je echt een band opbouwt met elkaar. Je loopt een tijd met elkaar op en leeft mee met wat ze meemaken. Bij Defensie speel ik inmiddels samen met een oud-leerling van me. Hoe bijzonder is dat! Het mooiste van lesgeven is om cursisten een bezigheid mee te geven waar ze hun hele leven lang plezier aan beleven – als hobbyist of professional. Je creëert echt samen iets, dat is fijn.”

Wat maakt de bastrombone tot jouw instrument?

“Ik kom uit het zuiden en daar groei je op met de fanfare. Als kleine jongen werd ik daar al naartoe getrokken. Ik wilde bij die gezellige club horen en het beviel me gelijk erg goed. Ik werd echt door de trombone gegrepen en oefende voor ik naar school ging en meteen nadat ik weer uit school kwam. Het bespelen van de trombone vraagt ook fysiek het nodige van je, dat past bij me. Daarom zorg ik ervoor dat ik geregeld sport en fit blijf, want je draagt toch een behoorlijk instrument op je schouders.”

Wat kun je vertellen over je lesinhoud?

“In mijn lessen maak ik gebruik van twee kapstokken. De eerste is inhoudelijk, dat is de basis van het spelen waarin we veel klanken oefenen vanuit een ontspannen ademhaling. Daar hamer ik altijd op. Ten tweede probeer ik een grote variatie aan stijlen aan te reiken. Van zeer klassiek tot bigbandmuziek. Zelf ben ik gewend om zeer verschillende muziekstijlen te spelen. In mijn fanfare spelen we natuurlijk Koraal ter herdenking van 4 mei, maar we spelen ook op swingavonden voor veteranen. Dat maakt mijn werk gevarieerd en boeiend. Dat neem ik mee de lessen in. Mijn leerlingen motiveer ik het meeste met mijn eigen enthousiasme voor het instrument. Dat werkt zeer aanstekelijk.”

Wist je dit al over Kenneth?

Bij Defensie heeft hij vijf parachutesprongen gemaakt. De eerste keer vond hij doodeng, maar naderhand gaf het een enorme adrenalinekick.

Achtergrond

Kenneth Zandbergen begon als 12-jarige met trombone spelen bij de harmonie in Standdaarbuiten. Na de vooropleiding bij het Brabants Conservatorium studeerde hij bastrombone aan het Conservatorium van Amsterdam bij Raymond Munnecom. En voor zijn Master bastrombone en contrabastrombone bij Brandt Attema aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. In 2009 won Kenneth het concours aan het Internationale Lätzsch Trombone Festival in Duitsland. Voorheen speelde hij bij Het Radio Philharmonisch Orkest, Het Nederlands Philharmonisch Orkest, Orkest van het Oosten, AskolSchönberg ensemble, Het Doelen ensemble, Fanfare Bereden Wapens en de Marinierskapel der Koninklijke Marine. Op dit moment is hij in dienst bij de Regimentsfanfare 'Garde Grenadiers en Jagers'. En daarnaast geeft hij dus ook nog les bij Scholen in de Kunst en in zijn eigen praktijk in Baarn.