75 Jaar Vrijheid
75 jaar vrijheid thema-boekje

75 jaar vrijheid thema-boekje

Dit jaar is het precies 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetting die duurde van 1940 tot 1945. De Gemeente Amersfoort hecht er, net als wij, zeer aan om onze vrijheid te vieren en de donkere bezettingsjaren te herdenken.

Daarom biedt de gemeente aan alle leerlingen van groep 7 en 8 in Amersfoort een thema-boekje aan. Centraal in dit boekje staan de verhalen van kinderen over hun leven tijdens de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort en welke impact de Duitse bezetting op hen had. Hoe was het voor hen om niet in vrijheid te kunnen leven?

Medio maart zullen alle scholen in Amersfoort deze thema-boekjes ontvangen om uit te delen aan hun leerlingen van groep 7 en 8. We verzoeken je daarom om deze mail door te sturen naar je collega’s van groep 7 en 8.

In aansluiting hierop ontvangt de school een lesbrief met een startles, digitale onderzoeksopdrachten bij historische kranten, kaarten en foto’s en een verwerkingsles. In deze lessen wordt ook de brug geslagen naar de vrijheid in Nederland en onvrijheid in oorlogsgebieden anno nu. De gebeurtenissen van toen hebben immers een opmerkelijke parallel met recente ontwikkelingen in de wereld.

Aanvullend kun je uiteraard ook gebruik maken van landelijk lesmateriaal op 4en5mei.nl. Het bestaande aanbod over de Tweede Wereldoorlog in Amersfoort vind je de volgende websites:

- Museum Flehite
- Kamp Amersfoort 


De gemeentelijke stuurgroep 75 JAAR VRHIJHEID biedt je hiermee een thematisch lespakket. We hopen dat je hier te zijner tijd met veel plezier gebruik van zult maken!