Embodied Learning

10. Embodied learning – kunst als mentaliteit (po)

Over de workshop

In deze workshop vertelt Dorien Folkers je meer over ‘Stel je voor’, een programma van Villa Zebra, Maas theater en dans en het Kenniscentrum Cultuureducatie Rotterdam (KCR). Ze ontwikkelde na jaren werken in de klas de zogenaamde Maasmethode, die uitgaat van kunst als mentaliteit. Het is vergelijkbaar met een bril die je opzet om de wereld te bekijken. Een manier van kijken waarbij je open vragen stelt, associatief verbindingen maakt, en waarbij je fysieke impulsen volgt en al je zintuigen inzet. In het werk in de klas probeert ze alles fysiek en ruimtelijk te maken: Embodied leren, leren met je hele lijf. Zo doorbreek je de eenzijdigheid van alleen de denkende benadering en wordt je geheugen verrijkt met fysieke handelingen. Dat geeft plezier en zo biedt theater andere manieren van kijken en dus van leren.

In de workshop zal Dorien met aansprekende voorbeelden en fysieke opdrachten verder ingaan op deze manier van werken in de klas.

Link: http://www.steljevoor010.nl/

Over de workshopleider

Dorien Folkers is dramaturg bij Maas theater en dans. Daarnaast is zij docent, schrijver, regisseur, actrice en was zij van 20013 tot 2017 hoofd educatie van Maas theater en dans. Ze studeerde aan ArtEZ hogeschool voor de kunsten (docent dramatische vormgeving) en deed de Mimeopleiding aan de Amsterdamse Hogeschool voor de Kunsten. Dorien werkt als speldocent en theaterdocent aan kunstvakopleidingen en geeft speltrainingen aan acteurs en regisseurs. Ze heeft in 20 producties geacteerd en heeft 14 regies op haar naam staan. Ook werkte zij als assistent regisseur bij een tiental films, onder andere bij ‘Lang leve de koningin’. Bij Maas regisseerde ze de voorstelling ‘Drie’. Samen met Villa Zebra en het KCR ontwikkelde Dorien een traject voor basisscholen, getiteld ‘Stel je voor’.