Cursusaanbod
Extra Doorloop Urban Dance Event (C) Henry Krul (7)

Ventilatie in onze gebouwen

Je hebt het je vast wel eens afgevraagd: hoe worden onze leslokalen eigenlijk geventileerd? En is dat genoeg, nu we ook komend seizoen nog te maken hebben met het coronavirus? De afgelopen tijd was ventilatie vaak onderwerp van gesprek in de media en ook wij krijgen hierover vragen van klanten. Tijd voor antwoorden dus.

De regels van de Rijksoverheid en het RIVM met betrekking tot ventilatie volgen het Bouwbesluit 2012. Volgens die eisen mag de luchtverversing geen nadelige invloed hebben op de gezondheid van mensen. Bij luchtverversing is afvoer van ‘oude/gebruikte’ lucht en rechtstreekse toevoer van verse buitenlucht nodig. Een ventilatiesysteem voert verse lucht naar binnen of voert verontreinigde binnenlucht af. We kunnen je gerust stellen:al onze gebouwen voldoen aan de eisen van het Bouwbesluit. Hieronder lees je de details voor de verschillende gebouwen.

Ventilatie in het Eemhuis en ICOON

Op ons verzoek zijn de ventilatie en de klimaatinstallaties van het Eemhuis en ICOON onderzocht. Beide gebouwen hebben een ventilatiesysteem dat verse lucht van buiten aanzuigt. Die lucht gaat via diverse filters naar de lokalen waar gefilterde lucht wordt ingeblazen. Via een andere route wordt de ‘gebruikte’ lucht weer afgezogen. De 'gebruikte' lucht wordt in de installaties niet gemengd met de verse lucht. Er is hier dus geen sprake van het hergebruiken van lucht. Per uur wordt veel lucht ingeblazen en weggezogen zodat een goede ventilatie gewaarborgd is.

Er wordt geen gebruik gemaakt van aircosystemen. Ook is er geen zogenaamd warmte-terugwinsysteem, waarbij gebruikte warme lucht weer wordt hergebruikt om de lokalen op te warmen/warm te houden. Het bedrijf dat onderzoek heeft gedaan naar de ventilatie, het filtersysteem en de klimaatinstallatie heeft ons verzekerd dat het veilig is om in de lokalen te werken.

In een beperkt aantal lokalen, hoofdzakelijk muziek, kunnen ramen open worden gezet. Het openen van ramen verstoort echter wel het binnenklimaat van een hele groep lokalen, doordat er andere lucht binnenkomt. Dat heeft invloed op het meetsysteem van de klimaatinstallatie in de gebouwen. Bovendien is deze lucht ongefilterd, waardoor luchtverontreiniging buiten naar binnen komt. Het kan en mag wel, maar is niet noodzakelijk en eigenlijk niet wenselijk.


Ventilatie in onze gebouwen in Hoogland, Leusden en Soest

In onze gebouwen in Hoogland, Leusden en Soest is een mechanisch ventilatiesysteem. Dit systeem werkt in feite hetzelfde als het ventilatiesysteem in het Eemhuis en ICOON. Er wordt frisse, verse lucht van buiten aangezogen en via een kanaal met ventilatieventielen in het plafond in het lokaal afgegeven. De ‘gebruikte’ lucht wordt via een ander kanaal direct afgevoerd naar buiten. Ook hier is dus geen sprake van vermenging van aangezogen en afgevoerde lucht. De ventilatie unit heeft een schakelaar met meerdere standen waarmee kan worden bepaald hoeveel lucht er per minuut kan worden weggezogen. Er wordt geen gebruik gemaakt van aircosystemen. Ook hier is geen zogenaamd warmte-terugwinsysteem, waarbij gebruikte warme lucht weer wordt hergebruikt om de lokalen op te warmen/warm te houden.

In de meeste lokalen kunnen bovendien één of meerdere ramen en deuren tegen elkaar worden opengezet, zodat luchtdoorstroming plaatsvindt.

We kunnen al onze cursisten dus gerust stellen: de ventilatie in al onze gebouwen is in orde. Daarnaast hebben we natuurlijk ook tal van maatregelen genomen om de 1,5 meter afstand te kunnen waarborgen. Je kunt dus met een gerust hart naar je les!