Cursusaanbod
Simon Lamme Kennismiddag Bvk 80

Terugblik Kennismiddag Beter van Kunst

“Heel inspirerend en mooie praktische en bruikbare tips mogen ontvangen.” 
Aldus één van de deelnemers van de Kennismiddag Beter van Kunst! Met een zeer interessant gezelschap van mensen die werken in de zorg, het welzijnswerk en de kunst zijn we woensdag 11 december gedoken in de wereld van kunst en ouderen. Het was mooi om te zien hoezeer het onderwerp leeft, alleen al door het grote aantal aanmeldingen.

Robbert Gobbens, Lector bij Hogeschool in Holland, vertelde in zijn keynote dat steeds meer onderzoek uitwijst dat actief met kunst bezig zijn bedraagt aan de gezondheid en het welzijn van kwetsbare ouderen. Maar het is niet altijd even duidelijk wie kwetsbaar is, zo vertelde hij. Gobbens pleit ervoor om kwetsbaarheid niet alleen in medische termen te zien, maar naar meer domeinen van het menselijk functioneren te kijken. Gezondheid niet als doel, maar als middel om te kunnen doen wat je leven zin geeft. Het begrip Positieve Gezondheid van Machteld Huber is daar behulpzaam bij. Actief met kunst bezig zijn draagt bij aan het opdoen van sociale contacten, fysiek fit zijn (dans), levenslust, uitdaging, vermindering van angst of depressieve gevoelens, etc. etc.

Het was mooi om te horen dat betrokkenen bij de Amersfoortse projecten dit terug hebben gezien bij de deelnemers met wie de afgelopen jaren gewerkt hebben. Op verschillende manieren worden de kunstprogramma’s voortgezet bij De Koperhorst, St. Pieters en Bloklands Gasthuis, Lyvore en GGz Centraal. Toch blijft het lastig om structureel professionele kunstprogramma’s in te kunnen zetten, daar ligt de uitdaging voor de komende jaren!

Het was prachtig om te zien dat er al veel professionals zijn die zich vanuit een groot hart voor ouderen inzetten om hen een zo waardevol en zinvol mogelijk leven te geven. We danken al onze gasten voor hun energie en enthousiasme. Scholen in de Kunst werkt de komende tijd aan een mooie publicatie over Beter van Kunst!

(foto's: Simon Lamme)