Cursusaanbod
Ragazze Quartet

Samenwerking met Ragazze Quartet

Scholen in de Kunst en het festival September Me met als artistiek leiders het strijkkwartet Ragazze Quartet zijn dit jaar op meerdere fronten mooie samenwerkingsprojecten begonnen. De band tussen beide bestaat al langer, want vanaf het moment dat het Ragazze Quartet in 2017 het festival Amerfortissimo van Lonneke van Straalen overnam, zochten zij contact met de muziekafdeling van Scholen in de Kunst. En dit contact leidt steeds tot bijzondere initiatieven!

Rosa Arnold, Jeanita Vriens-Van Tongeren, Annemijn Bergkotte en Rebecca Wise zijn de leden van het kwartet en voor hen is het bijna een vanzelfsprekendheid om met kinderen, jeugd of goede amateurs hun liefde voor kamermuziek te delen. Rebecca: “Het begon met lesdagen voor verschillende ensembles van binnen en buiten Scholen in de Kunst in het Eemhuis en in Leusden, met aan het eind een feestelijke presentatie van de gewerkte stukken. We deden een samenwerking met de strijkersensembles van Scholen in de Kunst, waarbij de Ragazze meespeelden en zij de Simple Symphony van Benjamin Britten op het afsluitende concert van de strijkersensembles speelden in juni 2017 én op het festival September Me in 2017.”

Samenwerking in meerdere projecten

Rosa, Jeanita, Annemijn en Rebecca werden vervolgens gevraagd masterclasses te geven aan de deelnemers van het Tristan Keuris Kamermuziek Concours dat door Scholen in de Kunst werd georganiseerd. “In 2020 begonnen we met twee nieuwe gezamenlijke projecten. Het ensemble TJEC - dat in 2019 één van de winnaars van het Keuris Concours was - wordt gedurende een jaar gecoacht door het Ragazze Quartet, en krijgt een inkijk in de uitvoeringspraktijk van een professioneel strijkkwartet.”

So You Think You Can Write A Strijkkwartet?

“Dit jaar hebben we daarnaast een bijzonder nieuw project onder de titel 'So You Think You Can Write A Strijkkwartet?'. Samen met Stichting in de Knop en September Me organiseert Scholen in de Kunst dit project. Kinderen krijgen de kans om onder goede begeleiding een kort (maar krachtig) strijkkwartet te schrijven, dat ook nog eens uitgevoerd gaat worden door een strijkkwartet afkomstig van Scholen in de Kunst op het festival September Me in Flint op 26 september 2021.”, aldus een enthousiaste Rebecca.

Over het Ragazze Quartet

Rosa, Jeanita, Annemijn en Rebecca vormen al vele jaren het Ragazze Quartet. Als strijkkwartet spelen zij natuurlijk het prachtige klassieke repertoire dat al vanaf Haydn geschreven werd voor twee violen, een altviool en een cello tot en met de hedendaagse stukken die door tijdgenoten worden geschreven voor hun bezetting. Maar daarnaast genieten ze ook erg van samenwerkingen met andere musici in allerlei soorten en maten, jong en oud, westers en niet-westers, én schuwen ze het theaterpodium niet, waardoor ze bijvoorbeeld met acteurs, dansers, videomakers, toneelschrijvers en dichters de bühne deelden. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, willen de Ragazze een groter publiek warm maken voor de rijke klassieke muziektraditie en zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer enthousiasmeren voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Meedoen aan deze bijzondere projecten?

Dat kan! Het project bestaat uit twee delen. Het eerste deel is een de cursus Leren Componeren, waar kinderen van 8 t/m 16 jaar aan mee kunnen doen. Voor het tweede deel zoekt het Ragazze Quartet kinderen van 12 t/m 18 jaar die viool, altviool of cello spelen en die graag willen leren hoe je in een strijkkwartet samenspeelt. Het strijkkwartet zal de composities van de cursus 'Leren componeren' gaan instuderen en uitvoeren tijdens het festival September me. Lijkt het je wel wat? Klik dan snel door naar één van de cursuspagina's en schrijf je in!

Ik wil graag leren componeren

Ik wil graag meedoen met het strijkkwartet