Cursusaanbod
Weefwerk

Manifestatie WEEF! in Amersfoort

Tijdens de manifestatie WEEF! onderzoeken en verbeelden zeven kunstenaars het textielverleden van Amersfoort. Zij gaan op zoek naar sporen van deze rijke geschiedenis in de collecties van Museum Flehite en Archief Eemland en maken werken geïnspireerd op de Amersfoortse textielgeschiedenis. Vanaf 3 oktober zullen de nieuwe kunstwerken te zien zijn in Museum Flehite en op diverse locaties in de Amersfoortse binnenstad.


Amersfoort verweven met textiel

De geschiedenis van Amersfoort is nauw verweven met textiel. Tot de negentiende eeuw werd Amersfoorts textiel vanwege de goede kwaliteit veel verkocht, ook in het buitenland. Er werden verschillende stoffen geproduceerd, waaronder laken, bombazijn en zijde. Museum Flehite bezit veel voorwerpen uit de rijke textielgeschiedenis van Amersfoort. Denk bijvoorbeeld aan de geborduurde zakdoeken die herinneren aan de vele Belgische vluchtelingen die tijdens de Eerste Wereldoorlog in Amersfoort verbleven. Je vindt er ook strengen zijde, die in Amersfoort werden geproduceerd. En op het beroemde schilderij ‘Gezicht op Amersfoort’ van Matthias Withoos is zie je het bleken van stoffen buiten de stadsmuren en het vervoer van balen wol.  Archief Eemland beschikt daarnaast over vele historische documenten en foto's die de bijzondere Amersfoortse textielverhalen tot leven brengen.

Verbinding tussen erfgoed en kunst

Om de verbinding tussen erfgoed en kunst te leggen, zijn zeven kunstenaars gevraagd om werk te maken of te exposeren voor de manifestatie WEEF!. Zij laten zich daarbij inspireren door het rijke textielverleden van Amersfoort. Arash Fakhim, Hester Haarsma, Bart Lunenburg, PJ Roggeband, Marijke Schurink (textieldocent bij Scholen in de Kunst) en Roy Vastenburg onderzoeken ieder vanuit eigen visie en experise het textielverleden van Amersfoort en geven hun reflectie daarop vorm in nieuwe kunstwerken.  Kunstenaar Maria Blaisse laat van 24 september tot en met 18 oktober 2020 bestaand werk in het Rietveldpaviljoen te zien.

De tentoonstelling Weef! in museum Flehite is te bewonderen van 3 oktober t/m 22 november 2020.

Bekijk hier de speciale website over de manifestatie WEEF!.

WEEF! is een project van Stichting Erfgoed en Kunst Amersfoort.