Cursusaanbod
101 vrouwen_portret1.jpg

Heilige Corona: virus als inspiratiebron

Hoe zet je een killer-virus in als inspiratiebron? Beeldend kunstenaar en docent Marijke Schurink voegt de Heilige Corona toe aan haar serie 101 vrouwen versierd.

Met de wetenschap in het achterhoofd dat Santa Corona in Oostenrijk al eeuwen een patroonheilige is voor de houtvesters, weet kunstenares Schurink (maker van de serie 101 vrouwen versierd) het Covid-19 virus te benutten als uitgangspunt voor een nieuw portret.

“Eigenlijk heb ik momenteel heel ander soort werk in mijn atelier op de plank liggen maar Corona drong zich gewoon bij mij op." Het portret van de heilige (martelares gestorven in 176) biedt een fraaie aanleiding om haar eerdere werkwijze opnieuw in te zetten: een beeld scheppen vanuit een bestaand portret waardoor er een andere betekenis laag ontstaat. Enerzijds leven we in een kolkend moment door alle ziekte, sterfgevallen en onverwacht ingrijpen van de overheid, anderzijds noopt Corona ons tot stilstand en een blik naar binnen. Deze dualiteit is een gegeven in de bewerking van het portret tot een nieuw kunstwerk; de Heilige Corona uit handen van Marijke Schurink.

Heilige Corona: 20 x 30,5 x 8 cm
Materiaal; fotopapier en textiel

Oorspronkelijk schilderij: St.Corona
Altaarstuk, tempera op paneel, 155 x 48 cm
Master of Palazzo Venezia Madonna (rond 1350)
Staatens Museum voor Kunst, Kopenhagen DK

Meer lezen over Marijke Schurink? Kijk op haar docentpagina of www.marijkeschurink.com