Cursusaanbod
Kunstwerk Erica Van Seeters Uitsnede

Expositie Verwondering

Vanaf 8 november exposeren twee docenten van Scholen in de Kunst, die ook als beeldend kunstenaar werkzaam zijn, hun werk op de vierde verdieping van het Eemhuis. Onder de titel Verwondering kun je monumentale foto’s van Anton Havelaar en beeldhouwwerken in en op steen van Erica van Seeters bewonderen. De opening is op vrijdag 8 november om 19.00 uur.

Erica van Seeters toont penningen van steen en tekeningen/reliëfs in steen, tekeningen en een aantal etsen. Anton Havelaar presenteert de serie Nocturnes, een reeks foto’s op groot formaat.

Over het werk van Erica van Seeters

Erica van Seeters onderzoekt in haar werk de uitspraak van Aristoteles (384-322 BC) ‘Er is geen ledige ruimte’. Het feit dat verdichte materie, zoals steen, voor het grootste gedeelte uit ruimte bestaat in plaats van uit materie, intrigeert haar. Waar bestaat deze ruimte dan uit? Energie, frequentie of licht? Hoe druk je dit uit in steen?

Er ontstaan beelden, reliëfs en ‘kosmische’ tekeningen: een universum, een micro- zowel als een macrokosmos. Sterren en planeten draaien om de zon, zoals in het atoom waar de elektronen om de kern draaien. Onbegrensde hoeveelheid sterrenstelsels, onophoudelijke beweging, in het heelal en in onze cellen. Niets staat vast. Het universum heeft twee complementaire basiskrachten: samentrekkend en uitdijend als een ademhaling. Deze krachten zijn overal en beheersen alles.

Over het werk van Anton Havelaar

Anton Havelaar werkt als fotograaf steeds langere tijd aan één project, dat uitmondt in een serie. Soms gaat het om mensen, vaker nog om het landschap. Maar ook daarin speelt de mens een belangrijke rol op de achtergrond.

In de serie Nocturnes, zijn recentste werk, is onze natuur te zien na zonsondergang. Anton is die zonderlinge figuur die in zijn eentje in het donker rondscharrelt tussen sportvelden en snelwegen in verwondering over de schoonheid die zich alleen toont aan wie het geduld heeft om zijn ogen te laten wennen aan het zwakke kunstlicht. Zo ziet hij de wereld op een andere manier en laat hij via zijn foto’s iedereen zien hoe bijzonder die wereld kan zijn. Zo zag je de natuur niet eerder!

In de Nocturne voor piano en slideshow neemt hij je mee op zijn nachtelijke ontdekkingstochten en ervaart je het aarzelende zoeken naar de schoonheid van onze nachtelijke natuur.

 

Opening en Bezoektijden

De expositie wordt feestelijk geopend op vrijdag 8 november om 19.00 uur. De expositie wordt geopend door pianist en pianodocent Hans van Ham, die de compositie Nocturne van Anton Havelaar zal spelen, met begeleiding van een speciaal voor deze expositie gemaakte slideshow.
De bar in Café Bruis is geopend vanaf 18.30 uur.

Opening: vrijdag 8 november om 19.00 uur
Te zien: 8 november t/m 2 december 2019  

Plaats: Kunstplein en Café Bruis, 4e verdieping Eemhuis
Open: ma t/m vr, 09.00-22.00 uur en za 10.00-15.00 uur
Prijs: gratis toegang